Gündem

MAHALLELİ İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Çanakkale'nin Esenler Mahallesi'nde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bir bölümü İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmüş ve yalnızca 13 öğrenci kayıt yaptırmıştı.

 “İhtiyaç fazlası imam hatipler kapatılmalı”
13 kişinin kayıt yaptırdığı okulun yanı başında, daha önce İmam Hatip Okulu'na dönüştürülen Merkez Ortaokulu öğrencileri taşımalı eğitim ile 40-45 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. İmam Hatip okulları için her türlü teşviğe rağmen 13 kişi kayıt yaptırırken Cevatpaşa Ortaokulu'nda kayıtlar 280'den 363'e çıkmış durumda. Devletin her türlü imkanları İmam Hatip'ler için tahsis edilmişken, diğer devlet okullarında dolap kirası, kırtasiye malzemesi başta olmak üzere tüm ihtiyaçlar velilerden karşılanıyor.

Bu durumu protesto eden Esenler Mahallesi’ndeki vatandaşlar basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattı. Topluluk adına konuşan Aynur Demirci, “Esenler de çocuklarımızın geleceğine yapılan yeni bir saldırı ile karsı karşıyayız, bir tarafta gittikçe artan öğrenci sayısına rağmen gereken en temel kaynak olan yer ihtiyacı bile karşılanamayan Cevatpaşa Ortaokulu, hemen yanı başında 13 öğrenciye için bir bina tahsis edilerek dayatılan Şehit Kıvanç Kaşıkçı İmam Hatip Ortaokulu Cevatpaşa Ortaokulu’nda geçen yıl 5 sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısı 280 iken. Bu yıl bu say 363 öğrenciye çıktı. Bu okulda artık 40 kişilik sınıflarda ders yapılırken, bir adım ötesinde imam hatip dayatması için 13 öğrenciye özel bina tahsis edildi. Merkez Ortaokulu'nun İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler'de de mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımız adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum ediliyor” dedi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: “AKP’nin 17 yıllık iktidarı sırasında en yoğun saldırılarla hedef aldığı ve bir kamu görevi olmaktan çıkarıp yandaş yetiştirme aracı hailine getirdiği eğitim sistemi, gittikçe hızlanan bir çöküşe girmiştir. Uluslararası ölçmelerde ortalamanın çok altına düşen bu gerici siyasetin kurbanı çocuklarımız,  düzenlenen sınavlarda da en temel eğitimine erişilebilecek seviyelerin çok altında, mutlak cehalet düzeyinde kalabalık bir kesimi barındırıyor.  Bu başarısızlık, çocuklarımızın değil gerici dayatmalarla uğraşmaktan kendi kamusal görevini yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığıdır. İktidar, zaten milli gelire göre düşük olan eğitim bütçesini, gerici siyasetinin güdümünde ve yanlı olarak kullandığı sürece, aldığımız sonucun yıllar geçtikçe daha da geriye gitmesi kaçılmazdır. “

“Bu politika tutmuyor, sınıflar bomboş”

Milli Eğitim Müdürüne de seslenen Demirci, “Geçtiğimiz yıllarda değerler eğitimi bahanesiyle sınıflarda imamları derslere sokmaya yeltenen ve oluşan tepkiler sonucu bu uygulamayı devam ettiremeyen Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü açtığı yeni imam hatip okullarıyla gerici kuşatmayı artırırken boş kalan imam hatip okulları bu politikanın tutmadığının en net göstergesi. Biz Çanakkale'nin aydınlanmacı ve ilerici yurttaşları olarak başlattığımız bu imza kampanyasıyla başta İmam Hatipleştirilen eski Merkez Ortaokulu ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülen binasının kentin ve bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesini talep ediyoruz ve bu açıkça görülen ve Çanakkale halkı tarafından her türlü başkaya rağmen tercih edilmeyen ihtiyaç fazlası İmam Hatip okulları kapatılmalı.  Çocuklarımız gerici dayatma politikaların  uğruna  40-45 kişilik  sınıflara mahkum edilmemelidir. Bunun için mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz ihtiyaç fazlası olduğu gerici dayatmalara teslim olmayacağız, çocukların laik, bilimsel ve parasız eğitim hakkı için mücadele edeceğiz” dedi.

“MERKEZ ORTAOKULUNUN YENİDEN FAALİYETE GEÇMESİNİ İSTİYORUZ”
Mahalliye destek olmak için basın açıklamasına katılan Merkez Ortaokulu Gönüllüleri  Derneği Başkanı Ümmehan Erdem ise yaptığı açıklamasında, Merkez Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna çevrilmesi sürecine değinerek, “Merkez Ortaokulu , depreme dayanıksız diye yıkıldı ve kısa bir süre sonra burası İmam Hatip Ortaokulu diye açıldı. Bunun için yaptığımız başvurularda, geçici bir uygulama olduğu söylendi.  Hatta yetkililer, ‘Bir yıl sonra Merkez Ortaokulu’nun pankartını beraber asacağız’ dediler.  Aradan 5 yıl geçti Merkez Ortaokulu hala açılmadı. Yaptığımız pek çok çalışmalarda, hiç olumlu yanıt alamadık.  Merkez Ortaokulu, Cevatpaşa’nın en uygar, en çağdaş, en bilimsel ve en layık eğitim veren okuluydu.  Bugün Merkez Ortaokulu öğrencileri taşımalı eğitim sistemi ile Esenlerdeki Cevatpaşa Ortaokuluna gitmektedir.  Bizler Cevatpaşa Mahallesi velileri ve Merkez Ortaokulu gönüllüleri olarak Merkez Ortaokulu’nun yeniden açılmasını, Çağdaş, bilimsel, laik eğitim uygulaması ile eğitim ve öğretimine devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından, mahalledeki imam hatip okulu sayısının azaltılması için mahalleli imza topladı.

Altuğ Acer