2018 Troya Yılı’nda Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yapımı tamamlanan Troya Müzesi’nin dünya gündemindeki önemi her geçen gün artıyor. Troya Müzesi, kitleleri çeken, eşsiz bir atmosfere, yaratıcı yorumlama ve sunuma, eğitim ve sosyal sorumluluğu öne taşıyan bir yaklaşımla ziyaretçilerini karşılayan, bölge sakinlerinin kalkınmasına doğrudan katkıda bulunan farklı özellikleriyle dikkati üzerine çeken Müze olarak uluslararası alanda da ilgi çekmeye devam ediyor. 5000 yıllık tarihe ev sahipliği yapan, doğu ve batıyı Çanakkale’de buluşturarak Troya ve Çanakkale’yi dünyaya tanıtan dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden birisi olan Troya Müzesi, Avrupa Konseyi desteğinde faaliyet gösteren EMF tarafından her sene kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendirilen müzelere verilen EMYA 2020 yılı adaylığına başvurusu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce uygun görüldü.
Avrupa Müze Forumuna (EMF) gerekli başvurular yapılarak Troya Müzesi ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ ne (EMYA) 2020 yılı adayı oldu. Adaylık süreci devam ederken ‘Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer’ listesini hazırlayan Time Dergisi, seçkisinde Türkiye’den sadece Çanakkale Troya Müzesi'ne yer verdi. Dergide övgüyle bahsedilen Troya Müzesi, ‘Homeros'un İlyada Destanı'nı günümüze taşıyan, 24 parçalık Truva Altını koleksiyonuyla pırıl pırıl parlayan bu müze mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden’ ifadeleriyle tanımlandı.
Troya Bölgesinden çıkarılan yaklaşık 2 bin eserin sergilendiği Troya müzesine, Müzeler Oscarı (EMYA) 2020 Avrupa Yılın Müzesi Ödülünü getirmek için büyük bir özveri ile çalışmalar devam ediyor. Avrupa Konseyi himayesinde Avrupa Müze Forumu tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve Avrupa'nın en prestijli müzecilik ödülünün Çanakkale’ye ve Troya Müzesi’ne çok yakışacağını dile getiren Vali Orhan Tavlı, “Troya Müzesi’nin Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü alması için hep beraber çalışarak bu ödülü Çanakkale’ye getirelim. Troya Müzesi’ni taçlandıralım” dedi.