Gündem

“Troya Tarihi Milli Parkı umut yeşertiyor”

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası başkanı Ü.Cihan Müşterioğlu Troya ve çevresinde yapılan çalışmalara dikkat çekti.


Troya'nın çevresini "Homeros Doğası" olarak tanımlayan Müşterioğlu,  Prof.Dr. Rüstem Aslan ve ekibinin yeni arkeolojik alanların keşfedilmesi, 2018 de Troya Müzesinin açılması, Opet'in iştirakı ile Tevfikiye Köyünün Arkeo-köy olarak adeta yeniden dizayn edilmesi, Milli Park sınırlarındaki Tabya Batarya ve Şehitliklerin yeniden ihya edilme çalışmaları, Papaz Plajının çevre düzenlemeleri, Güzelyalı'dan başlayıp Troya'ya doğru uzanan yolun asfaltlanması yanında Homeros - İlyada rotası biz turizmcilere heyecan ve umut veriyor” dedi.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası başkanı Ü.Cihan Müşterioğlu Troya ve çevresinde yapılan çalışmalara dikkat çekti. Troya'nın çevresini "Homeros Doğası" olarak tanımlayan Müşterioğlu,  Prof.Dr. Rüstem Aslan ve ekibinin yeni arkeolojik alanların keşfedilmesi, 2018 de Troya Müzesinin açılması, Opet'in iştirakı ile Tevfikiye Köyünün Arkeo-köy olarak adeta yeniden dizayn edilmesi, Milli Park sınırlarındaki Tabya Batarya ve Şehitliklerin yeniden ihya edilme çalışmaları, Papaz Plajının çevre düzenlemeleri, Güzelyalı'dan başlayıp Troya'ya doğru uzanan yolun asfaltlanması yanında, bizler için ayrı bir gurur kaynağı olan,  odamız üyesi uzman turist rehberlerimizden Osman Topçu ve Aykut Değre'nin çalışması olan "Homeros - İlyada rotasının" Troya Milli Parkında çevre düzenlemeleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uhdesinde gerçekleşiyor olması biz turizmcilere heyecan ve umut veriyor.

“TÜM PROJELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ADINA SONUNA KADAR DESTEK OLACAĞIZ
Müşterioğlu, "Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak bu güzel gelişme ve projeleri yakınen takip ediyor ve destekliyoruz. Yakın zamana kadar Çanakkale'de ikamet eden turist rehberleri olarak çalıştığımız seyahat acentelerine Troya Tarihi Milli Parkı deyince sadece ören yerinin gezilmesi için önerilerde bulunabiliyorduk. Şimdi ise işin rengi hepimiz için değişmeye başladı. Artık çalıştığımız tüm seyahat acentelerine ve bizlere danışan turistlere ören yeri yanında, Troya Müzesinin, Arkeoköy Tevfikiye'nin ve tüm bunları bağlayıp bütünsel bir destinasyon haline getiren Hemoros - İlyada Rotasının görülmeden gidilmemesi gerektiğini her fırsatta anlatacağız" dedi.
Müşterioğlu ; "Böylece Troya Milli Parkına gelecek bir turist, önce ören yerini gezicek, Arkeoköy Tevfikiye'de yemeğini yiyip dinlenebilecek, akabinde Troya antik kenti etrafında 4.6 km.lik İlyada destanının işlendiği ve arkeolojik dokuya sahip rotada 1 saatlik keyifli bir yürüyüş yapıp en son Troya Müzesiyle gezisini taçlandırabilecek. Daha ilerisi için düşünürsek Papaz plajına gidilip muazzam imkânlar sunan tesislerde denize girebilecek, Milli Park içinde bulunan tarihi Şehitlikler, tabya, batarya ve Tümülüslere ulaşım zorluğu yaşanmadan ziyaret edilebilecek" diye belirtti.
Oda başkanı Müşterioğlu; "Bir Anadolu ozanı olan Homeros’un İlyada ve Odessia destanı ile tüm dünyaya nam salan Troya'nın sadece 1 - 2 saat görülüp gidilecek bir yer olamayacağını söylüyorduk. Bu imkanları bizlere sunan, projelere sırt çevirmeden, ötelemeden, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Çanakkale Valiliği başta olmak üzere, tüm ilgili idari kurumlarımıza, bürokratlarımıza ve tabiki proje emektarlarına teşekkürleri borç biliyoruz" dedi.

Dilek Akşen