Gündem

ASLAN’DAN YENİ KİTAP

Troya Kazı Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya Macerası adında yeni kitabını çıkarttı.

 
 
Troya Macerası çıktı
Ünlü kentin tarihi destanını anlattığı kitabı ile ilgili bilgi veren Rüstem Aslan, “Troya Müzesi’ni de kapsayan yenilenmiş haliyle ilk kez çıktı” dedi. Tarihin çocuklara anlatılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Aslan, “Onlara bir perspektif çizmek, bir vizyon vermek ve onların hayal dünyalarını canlandırmak çok önemli. Bizim akademisyenler olarak öyle bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Eğer çocuklara iyi anlatabilirsek, herkese anlatabiliriz. Böyle bir şeyin o yüzden gerekli ve başarılı olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Yeni dönem kazılarına, Korfmann 1988’de başladığında Ören yerinde ne yetişkinler, ne de çocuklar için herhangi bir bilgilendirme, yönlendirme ya da ziyaret yolu sistemi yoktu” diyen Aslan, “Özellikle Korfmann dönemi kazılarının ilk yıllarında bunlar yapılmaya başlandı. 88’den 90’lı yılların ortasına kadar. Dünya Kültür Mirası listesine girdikten sonra 1998 yılında ziyaretçilerin anlayacağı bir sistem geliştirildi ve ahşap yürüme yolu yapıldı. Bu uygulama Türkiye’deki ören yerlerinde ilk kez uygulandı. O yıllarda ben de çocuklar için bir gezi rehberi hazırlamıştım. Önce Almanca ve diğer dillerde çıktı, bu rehber de Türkiye’de bir ilkti. Korfmann hoca da bir önsöz yazmıştı. Daha sonraki yıllarda olumlu gelişmeler gerçekleşti. Troya yılının ilan edilmesi, müzenin Cumhurbaşkanı tarafından açılması Troya’ya olan ilgiyi zirveye taşıdı. Tüm bu son gelişmelerin çocuklar için sorulu-cevaplı tur rehberi olarak anlatılmasının yeni baskısını hazırladık. Bu müze ve ören yerini de kapsayan, ilk kez gerçekleşen bir yayın. Soru-cevap şeklinde çocukları bir şekilde öğrenmeye, anlamaya ve sormaya yönlendiren bir çalışma oldu” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR TARİHİ VE KÜLTÜRÜ ÖĞRENMEZSE TÜM ÖĞRENDİKLERİ HAVADA KALIR”
Aslan açıklamasının devamında ise, “Çocukların turizmin geleceği açısından tarihi yerleri bilmesi çok önemli. Sanırım siz de bu düşünceyle yola çıkarak hazırlandınız. Sadece ören yerleri değil, çocukları her anlamda yaşadığı yerin tarihini ve kültürünü öğrenmezlerse, tüm öğrendikleri havada kalır. Bu nedenle Çanakkale savaşları da dahil, tüm tarihin çocuklara anlatılması çok önemli. Onlara bir perspektif çizmek, bir vizyon vermek ve onların hayal dünyalarını canlandırmak çok önemli. Bizim akademisyenler olarak öyle bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Eğer çocuklara iyi anlatabilirsek, herkese anlatabiliriz. Böyle bir şeyin o yüzden gerekli ve başarılı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Aslan kitapla ilgili önümüzde süreçte yapacaklarını anlatarak, “Karar yayınevine bağlı, ancak önümüzdeki dönemde çocuklarla beraber Ören yeri Müzesi’ni dolaşıp imza günü yapacağız.  Kitap hazırlanırken kazı olaylarının nasıl anlatılması gerektiğiyle ilgili pedagoglarla çalışıldı. Hem resim, hem metin açısından pedagoglar kitabı değerlendirdi. Tabii bu benim vereceğim bir karar değil ancak Çanakkale Bölgesi’ndeki çocuklara dağıtılmasının faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Altuğ Acer