Gündem

Ankara uçağı uçtu gitti!

1995 yılından bu yana sivil-askeri kategoride bir hava meydanı olan Çanakkale Havalimanı’nda yine bir uçuş daha tasarrufa kurban edildi.  Devlet yatırımları ile sık sık adından söz ettiren Çanakkale, uluslararası arenada önemli bir kent olsa da Çanakkale Havalimanı bu önemden yine payını alamadı.

Bu havalimanı ne işe yarıyor?

1995 yılından bu yana sivil-askeri kategoride bir hava meydanı olan Çanakkale Havalimanı’nda yine bir uçuş daha tasarrufa kurban edildi.  Devlet yatırımları ile sık sık adından söz ettiren Çanakkale, uluslararası arenada önemli bir kent olsa da Çanakkale Havalimanı bu önemden yine payını alamadı.
Anadolu Jet’in dört tane uçağını Türk Hava Yolları’na vermesi neticesinde Anadolu Jet, Çanakkale hattından üç gün tasarruf yaptı. Günübirlik gidiş geliş imkânı sağlayan Ankara uçuşları, haftada dört sefere düşürüldü. Üstelik Ankara seferi,  diğer illere aktarma verdiği için aktif bir seferdi. İstanbul uçuşlarının ise saatleri değişti.

İstanbul’dan Çanakkale’ye haftada üç gün Salı, Cuma ve Pazar günleri 08.15 ve 09.30 saatlerinde kalkan uçaklar ve havalimanında gümrük kapısının olmayışı yurtdışı bağlantısını tamamen kopardı.  Çanakkale’den ise yine Salı, Cuma ve Pazar günleri 10.30 ve 11.30 saatlerinde kalkan uçaklar günübirlik seferleri ortadan kaldırdı.  Tasarrufun sadece iki uçağı olan Çanakkale Havalimanından yapılması akıllara bu havalimanı ne işe yarıyor sorusunu getirdi. Seyahat acentesi işletme sahibi Zafer Güneş, konu ile ilgili değerlendirme yaparak, “İktidar partisi milletvekilleri ve diğer milletvekili biraz ilgilinmiş olsalar Anadolu Jet’in veya Türk Hava Yolları’nın böyle bir şey yapması mümkün değil. Ancak ilgisizlik durumu bu hale getiriyor” dedi.

Seyahat acentesi işletme sahibi Zafer Güneş, en aktif uçuş olan Ankara seferlerinin haftada dört güne düşürülmesini siyasilerin ilgisizliğinde bağlayarak, “Anadolu Jet’in dört tane uçağını Türk Hava Yolları’na vermesi neticesinde Anadolu Jet, Çanakkale hattından üç gün tasarruf yaptı.    Kendi uçakları azalınca bazı illerdeki seferleri azalttılar. Bunların da başında Çanakkale geliyor.  Daha çok uçuşu olan illerden kesinti yapılsa idi, Çanakkale bu mağduriyeti yaşamazdı.  İlin siyasetçileri biraz ilgi gösterselerdi, bu mağduriyet yaşanmazdı. Artık Çanakkale’den Ankara’ya sabah gidip akşam gelmek mümkün değil. Gün aşırı gidip gelinebilir” dedi.

“BU GÖREV DE ŞEHRİMİZİN MİLLETVEKİLLERİNE DÜŞÜYOR”

Ankara uçağının diğer illere de aktarma verdiğini ifade eden Güneş, sözlerine,  “Önceden yaptığımız bilet satışlarını iptal ediyoruz. Bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bu görev de şehrimizin milletvekillerine düşüyor.  Biz acentelerin takibi ile bu işler zor oluyor. Havalimanı var ama çalıştırılmayan bir havalimanında yapılan yatırıma günah. Orada çalışan personel var, bunların maaşları var. Bunlar devlet bütçesine zarardır.  Çanakkale yolcusuna zarardır. Ankara ve İstanbul hatlarının haftada yedi güne çıkarılması gerekiyor. İstanbul uçağı sabah sekizde İstanbul’dan kalkan uçak, yurt dışı yolcusuna hizmet veremiyor. O saatlerde gelen çok az yurtdışı uçağı var. Üstelik biz de gümrük kapısı da yok. Turistler getirdiklerini İstanbul’da indirmek zorunda kalıyor” dedi.

 UÇAK BİLETLERİNE ZAM GELDİ
 Uçak biletlerine yaklaşık 100’er TL zam da geldiğini ifade eden Güneş, “ Çanakkale Ankara uçuşunda, uçak dolu iken satılan bilet 470 TL’ye kadar çıkıyor.  Bu da a Ankara Çanakkale arası uçuş masrafını 940 TL’ye çıkarıyor.  En dolu halindeki fiyat 370 TL idi” dedi.

Dilek Akşen