Altın arama faaliyetleri ile kentin gündem maddeleri arasında başlıca yer tutan su ve suyun önemi konusunda değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burası benim su havzamın tepesidir. Adına ne derseniz deyin, Kazdağları olsun, Balaban tepe olsun, önemli olan toprağın kirlenecek olması, ağır metallerin ortaya çıkacak olması ve bunların Çanakkale’ye etkidir” dedi.
Kentin içme ve kullanma suyu konusunda asbest borular yüzünden gelen eleştirilere de gazetemiz aracılığıyla cevap veren Başkan Gökhan, kentin asbest boru bilançosunu açıkladı ve “Şu anda, Çanakkale’de yüzde 2 oranında kaldı” dedi.
Başkan Gökhan, ‘Başkan Kirazlı’ya bakacağına asbest boruya baksın yönünde belediyeye eleştirilerin geldiği sorusunu değerlendirerek, “Asbest boruları bu kente getiren ben değilim. Benden önceki Belediye Başkanı da değil. Asbest boruları döşeyen İller Bankası. Hatta İller Bankasının tüm Türkiye’de fabrikası vardı” dedi.
“17 YILDA NEREDEYSE BÜTÜN BORULAR DEĞİŞTİ”
Belediye Başkanlığı yaptığı 17 yıllık süre içerisinde ciddi bir alt yapı çalışması yaptıklarını da anlatan Başkan Gökhan, “Belediye Başkanı olduğum dönemde, asbest borularının değiştirilmesi gerektiğini de konuştuk. Asbest borularının özelliği kırılgan olması. Tamiratı çok güç. O zaman bir karar aldık ve her yeni alt yapı çalışmasında, bu boruları yeni teknolojik borular ile değiştirdik” dedi.
“ŞU ANDA, ÇANAKKALE’DE YÜZDE 2ORANINDA ASBEST BORU KALDI”
Şu anda, Çanakkale’de yüzde 2oranında kaldı. Onun da büyük bölümü Sosyal Tesisler civarında, orası da değişeceği için alt yapı hizmeti vermedik. Bir de Esenler de var orda da yeni yapıldığı için altyapısı ellenmedi, yaptığımız zaman onları da kaldıracağız” dedi.
“İÇME SUYUNDA ASBEST BORU KULLANILAMAZ DİYE MEVZUAT YOK”
“Bizim barajdan gelen boru hattımız var. Bu boru hattı asbest boruydu. Biz, onu, yeni teknolojik boruyla değiştirdik ve o asbest borudan su almıyoruz, onu yedek olarak tutuyoruz. Deprem olur, kırılır, patlar. Bu asbest borudaki kentimizin bilançosu. Asbest borudan bu kent su içti. İçme suyunda asbest boru kullanılamaz diye mevzuat yok. Çünkü asbestin tehlikesi tozunda. Oradan çıkan toz suya karışıp yutulursa o zaman tehlikeli. Onun dışında yıllarca asbest borudan su geçsin hiçbir şey olmaz. Zaten böyle bir şey olsa devlet bunu yasaklar, mevzuat çıkarır. Biz bu boruları insan sağlığına zararlı olduğu için değil, kırılgan ve tamiri zor olduğu için değiştiriyoruz” dedi.
Hasan Sami Er