KURAK BİR YIL GEÇİRİYORUZ
KIŞLIK ÜRÜNLERİN EKİMİ GEÇ KALDI
Eylül ayından sonra neredeyse hiç yağmur yağmayınca, arpa, buğday, çavdar, yem bitkisi gibi kışlık ürünlerin ekimini yapacak üretici için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Kasım ayının son günlerinde başlayan yağmurlu hava üreticiye rahat bir nefes aldırdı.
“Şu günlerde yağan yağmur, bu zamana kadar yağmayan yağmurun ayıbını kapatacaktır” ifadeleri ile üreticinin beklediği yağmurların başladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, toprağın daha etkili sağanaklara ihtiyacı olduğunu da vurgulayarak, “Bölgemizde ciddi şekilde kurak bir yıl geçiriyoruz. Bu kuraklık neticesinde şu anda dikmemiz gereken arpa, buğday, çavdar, yem bitkisi gibi ürünler ciddi şekilde geçe kaldı. Ama her şey bitmiş durumda değil. Daha önümüzde zaman var. Toprağa iyi bir şekilde işleyen yağmurla birlikte, ekimlerimizi gerçekleştireceğiz. Toprağın şu an etkili bir sağanağa ihtiyacı var. Etkili bir sağanak yağış önümüzü açar” dedi.
Eylül ayından sonra neredeyse hiç yağmur yağmayınca, arpa, buğday, çavdar, yem bitkisi gibi kışlık ürünlerin ekimini yapacak üretici için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Kasım ayının son günlerinde başlayan yağmurlu hava üreticiye rahat bir nefes aldırdı.
Kurak bir yıl geçirdiğimizi ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yeni hafta ile başlayan yağmurların, üreticiye rahat bir nefes aldırdığını ifade etti.
“TOPRAĞIN ŞU AN ETKİLİ BİR SAĞANAĞA İHTİYACI VAR”
Kuraklık sebebi ile arpa, buğday, çavdar, yem bitkisi gibi ürünlerin ekim işlerinin geçe kaldığını da ifade eden Başkan Kaya, “Bölgemizde ciddi şekilde kurak bir yıl geçiriyoruz. Bu kuraklık neticesinde şu anda dikmemiz gereken arpa, buğday, çavdar, yem bitkisi gibi ürünler ciddi şekilde geçe kaldı. Ama her şey bitmiş durumda değil. Daha önümüzde zaman var. Şu anda biz özelikle Çanakkale ve etrafındaki ekmemiz gereken yağmur beklemeden ekim yapan yerler var sonuçların ne olacağı konusunda tedirginlik de yaşanıyor. Şu günlerde yağan yağmur, bu zamana kadar yağmayan yağmurun ayıbını kapatacaktır. Bugünler toprağa iyi bir şekilde işleyen yağmurla birlikte, ekimlerimizi gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki günler de yağışlı geçecektir. Kuvvetli sağanak da olsa, eğer afet olmazsa, yer suya aç olduğu için sorun yaşamayacağız. Toprağın şu an etkili bir sağanağa ihtiyacı var. Etkili bir sağanak yağış önümüzü açar” dedi.
“GÖLET VE BARAJLARIMIZIN DA DOLMASI GEREKİR”
Yaz bitkileri için de gölet ve barajların dolması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Kaya, “Şu anda doldurmakla mükellef olduğumuz ve yaz bitkilerini ektiğimiz gölet ve barajlarımız var. Bundan sonra yağacak her yağmurun göletlerimizin dolmasına da faydalı olacaktır” dedi.
“KURAKLIK DEVAM EDERSE, ÖNÜMÜZDEKİ SEZONDA CİDDİ SIKINTILAR DOĞURUR”
Kurak ve sıcak günlerin yeniden başlaması halinde yeni sezonda verim ve rekoltede ciddi sorunların başlayacağını da ifade eden Başkan Kaya, sözlerini, “Şu anda yağmurun yağması üreticiyi kurtaracaktır. Kuraklık eğer devam ederse, önümüzdeki sezonda ciddi sıkıntılar doğurur. Üreticinin yaşadığı her sıkıntı, doğrudan tüketiciye de yansır. Üretici üretemezse, ürünleri yurt dışından falan ithal etmek kesinlikle sorunu çözmez” ifadeleri ile sonlandırdı.
Özel Haber: Dilek Akşen