Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufuna geçen Hazine arazileri, amaçları doğrultusunda değerlendirilinceye kadar boş kalmaması ve hazinenin herhangi bir hak kaybına uğramaması için yıllık olarak kiralanıyor.
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bakanlığın uygulamış olduğu proje olumlu ve yerindedir. Belli illerde uygulama başladı. Bunun elinde toprağı olmayan ama çiftçilik yapmayı düşünen üretici ile, yer sıkıntısı çeken üreticiler için çok kıymetli etkileri olacağını düşünüyoruz. Çanakkale henüz bu programa dâhil değil ancak uygulamanın başladığı illerde olumlu sonuçlar alınırsa ülke geneline yayılacaktır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, topraksız veya az topraklı çiftçilerin, yeterli gelire sahip aile işletmeleri kurabilecekleri şekilde hazine arazileriyle topraklandırılması amacı ile Hazine adına kayıtlı tarım arazilerini dağıtım projeleri uyguladıklarını ifade etti.
Projenin uygulamaya geçtiği günden beri Konya, Karaman, Aksaray, Mersin, Şanlıurfa, Eskişehir, Edirne, Aydın, Ankara, Yozgat, Iğdır, Kayseri, Kırklareli, Tekirdağ ve Çankırı olmak üzere toplam 15 ilde, 38 ilçede, 199 köy ve kasabada 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisini 16 bin 151 çiftçi ailesine çiftçilik yapmak şartıyla dağıtıldı. Konya, Karaman, Aksaray, Mersin, Şanlıurfa, Eskişehir ve Edirne'de 28 köy ve mahallede, 253 bin 32 dekar arazi için dağıtım çalışmalarının sürdürülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufuna geçen Hazine arazileri, amaçları doğrultusunda değerlendirilinceye kadar boş kalmaması ve Hazinenin herhangi bir hak kaybına uğramaması için yıllık olarak kiralanıyor. Hazine arazisiyle topraklandırılan çiftçilere, komisyon marifetiyle belirlenen bedel karşılığında tapu tescilleri yapılıyor. Bu bedeller tapuların verildiği yıldaki değer üzerinden hesaplanıyor, borçlandırmadan sonra 4 yıl ödemesiz olmak üzere 10 yılda 10 eşit taksitte ve faizsiz olarak geri ödemeye tabi tutuluyor. Dağıtılan topraklar bölünemez ve kamu yararı hariç tarımsal üretim dışında kullanılamaz. Bu araziler, anayasanın ilgili hükmü gereği miras hükümleri dışında başkalarına devretme, ipotek etme, satma ve kiralama işi yapılamıyor.
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bakanlığın uygulamış olduğu proje olumlu ve yerindedir. Belli illerde uygulama başladı. Bunun elinde toprağı olmayan ama çiftçilik yapacağım diyen üretici ile yer sıkıntısı çeken üreticiler için çok kıymetli etkileri olacağını düşünüyoruz. Devletin bir sürü atıl, işlenmeyen, kötü görüntüde olan hazine araziler var. Bu atıl araziler üretimde başarılı olacak ve kendine bu yönde gelir elde edebilecek üreticilere dağıtımının yapılması çok önemli. Bu dağıtım kullanma iznini kapsar. Tapu dağıtımı değildir. Geçtiğimiz dönemlerde benzer projelerde tapusu ile birlikte verilen araziler de olmuştur ancak bunun suiistimal edildiğini de gördük. Arazilerin hep satış sureti ile el değiştirdiğini gördük. Çanakkale henüz bu programa dâhil değil ancak uygulamanın başladığı illerde olumlu sonuçlar alınırsa ülke geneline yayılacaktır. Bu çalışma orman özelliğini yitirmiş orman arazilerini bile kapsamalıdır. Üreticilere, üretim yapmaları için kiralanan araziler verimlilik sağlarsa kira süresi uzatılmalı, eğer araziler boş kalırsa bunun denetiminin de yapılması gerekir” dedi.
Dilek Akşen