Hüseyin Tarık Akkuş’un “Paris And The Bear” sergisi 3 Ocak’ta Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi'nde ziyarete açıldı.
Sergide alışılagelmiş mitolojik kompozisyonların dışında yaban hayatının anlatıldığı sergide insanın doğa, doğanın insan ile mücadelesini anlatılıyor. Çocuğun bir avcı ya da çoban tarafından yabana bırakılması. Vahşi bir hayvanın çocuğu sahiplenip hayatta kalmasını sağlamasını ve çocuğun ailesine geri gitmesi ve bir kahramana dönüşmesi işleniyor.
Batı sanatının ve kültürünün en önemli yapı taşlarından Yunan mitolojisi ve Antik Yunan edebiyatında sıkça bahsi geçen Truva savaşlarının öznelerinden çoban Paris’in hikayesi de bunlardan biri. 1972 doğumlu ressam H.Tarık Akkuş Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olduğu 1997 yılından beri çalışmalarını bağımsız olarak sürdürüyor. Öğrencilik yıllarında ustaları ve resim sanatını tanımaya çalıştığı yıllarda, özellikle klasik yapıtlarda mitolojik konuların çok fazla işlendiğini gördü. Öncelikle Yunan mitolojisini ve diğer tüm dünya mitolojilerini araştırmaya bu dönemde başladı. Yaklaşık 27 yıllık bir merakın ve araştırmanın sonucunda mitolojik efsaneleri sanatı ile ilk kez buluşturan sanatçı bilindik bir hikaye ile yola çıkıyor. Truva’nın yaramaz prensi Paris’in varlığının şehre felaket getireceği kehanetinin ortaya atılması üzerine bir çoban tarafından İda Dağı’na bırakılıp bir dişi ayı tarafından beş gün boyunca bakılması ve çobanın geri gelip Paris’i eve götürmesini birbirinden bağımsız 12 illustrasyonla betimliyor. Alışılagelmiş mitolojik kompozisyonlardan farklı olarak sanatçı eserlerinde hikayenin odağına Paris ya da diğer kahramanları değil yaban hayatı koyuyor. Sadece birkaç kompozisyonda görülen bebek Paris ve bir kompozisyonda siluet olarak görünen çoban Aisakos dışında illüstrasyonlar Paris’i emziren ayı ve doğasına odaklanıyor. Sanatçı özellikle endüstri devrimi sonrası çılgın boyutlara ulaşan tüketim ve doğa talanına sembolik bir tepki olarak atık kağıtlardan imal ettiği geri dönüşüm mukavvalar üzerine yapıyor çalışmalarını. İllüstrasyonlar şovale üzerinde ya da duvara asılarak değil budanmış ağaçların dalları üzerinde sergileniyor aynı tavırla. Sergi 11 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Ogün İnal