Ziraat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu toplantıda konuşan Nalbant, “Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı olarak benim adımın geçtiği yazıda özetle 2015 de Kazdağları’nda Dalak Suyu’nda RES’e (Rüzgar Enerji Santrali) karşı çıktığım 2018 de İntepe’deki RES projesine de karşı çıktığım bugün ise RES i destekliyor göründüğümden bahisle ithamlarda bulunulmuştur” dedi.
Nalbant açıklamasında şunları söyledi:
“Tavşanoymağında ağaç kesimleri nedeni ile karşı çıktık”
“Her iki olayı anlatacak olursak 2015 yılında Bayramiç İlçesi Dalak Suyu ve Tavşanoymağı bölgesinde RES çalışması yapmak üzere rüzgar ölçüm direği kurulduğunu haber aldık. Olayı yerinde inceledik, rüzgar ölçüm direğinin kurulduğu alanda yaklaşık 40 m boyunda kayın ağaçlarının kesildiğini tespit ettik. Bu bölge orman yoğunluğu ve zenginliği açısından çok özel bir bölgedir. Buradaki kayın ağaçları kesildiğinde bir daha yenilerini yetiştirmek mümkün değildir. Ayrıca yaban hayatının ayıdan karacaya kadar yoğun olduğu bir bölgedir. Kazdağlarının en özel ormanlarının bulunduğu bölgedir. Yani RES için çok yanlış bir yerdir. Asla kurulmamalıdır. Bu nedenle buraya karşı çıktık ve RES i önledik.Çok hayırlı bir görev yaptığımıza inanıyorum.”
“İntepe’de hektör timülüsü üzerine RES kurulmasına karşı çıktık”
“2018 yılında İntepe de kurulan RES santralli ile ilgili konu imar komisyonundan oy birliği ile geçmiş, İl Genel Meclisi genel kuruluna gelmiştir. Genel kuruldan da kabul edilmiştir. Ancak İntepe muhtarlığının konu ile ilgili açtığı davada Çanakkale İdare Mahkemesi Yürürlüğü Durdurma Kararı vermiştir. Dosyadaki bilirkişi raporlarının incelenmesinden anlaşılacağı üzere söz konusu projedeki köye yakın 3 direğin HektorTümülüsü üzerinde olduğu henüz kazı yapılmadığı için yeraltındaki değerlerin tam olarak görülmediği, kazı yapıldığında Troya kadar önemli ve Çanakkale turizmi için çok değerli olduğu belirtilmiştir. Mahkeme kararı ve bilirkişi raporu dikkate alınarak burada yapılan yanlıştan dönülmesi tarafımdan da uygun bulunmuş ve meclisin gündemine yeniden getirilmiştir. Her iki örnekte de olduğu gibi genelde RES lere destek olunmuş ancak yanlış yerlere kurulmaya çalışılan RES’lere de karşı çıkılmıştır. Bundan sonra da bu tavrımız devam edecektir.”
Ogün İnal