İki yıl önce keşfedilen ve bu keşfin ardından üzerinde önemli çalışmalar yapılan Türkiye’nin 3. arı ırkı: “Gökçeada Arısı”, bal üretimi yapma amacıyla yurt dışından kraliçe arı almak için ciddi miktarlarda döviz ödeyen arı üreticilerinin umudu oldu.
Safkan olma özelliğinin yanı sıra yüzyıllar boyunda çok rüzgarlı ada havasına uyum sağlamak için evrim geçiren, normal bal arılarına göre kanat yapısı ve uçuş stili ile tamamen değişmiş olan Gökçeada arısı yüksel bal yapma verimliliğine de sahip. Safkan olma özelliği bulunan Gökçeada Arısı farklı kanat yapısı ile çok rüzgarlı günlerde de kovanından çıkıp bal yapabilmesi arıcılık yapanların dikkatini çekiyor.
“Gökçeada Arısı damızlık forma getirilecek”
Gökçeada arısının 16 Mayıs 2019 Tarihli resmi gazetede de Tarım ve Orman Bakanlığı Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesi kararı ile tanımları morfolojik özellikleri, biyolojik özellikleri, genetik özellikleri ve diğer özellikleri belirtilmiş Gökçeada Arısı (Apis mellifera Anatoliaca) ekotipi olarak tescil edildiğini ifade eden Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit ileri Gökçeada Arı’sını damızlık forma getirmek için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Arıcılık ham bir saha, birçok alana girdik. Bu alanların birinde kendimize ait bir arı ırkının olduğunu hocalarımız bize söylediler. Bize Gökçeada’da Çanakkale özgün bir arı ırkı olduğunu ifade edildi. O arı ırkını şu an biz sağlıklı bir şekilde üretime sokmaya çalışıyoruz. Damızlık kraliçe üretmeye çalışıyoruz. Tarım Bakanlığı’nın desteği ile Gökçeada arısının damızlık forma getirilmeye çalışıyoruz. İki üç yıl geçtikten sonra bu arıyı damızlık forma getirirsek arıcılarımıza vereceğiz ve bu arı ırkı ile bal veririmiz daha da artacak. Bizim açımızdan son derece önemli bir proje Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Biz bu formları yapamazsak arıcılarımız yurt dışından arı getirerek üretmeye çalışıyorlar. Bizim açımızdan çok hoş olmayan hem de dışarıya bağımlı bir pozisyona düşeceğimiz bir konu. Dolayısı ile biz kendi arımızı üreterek arıcımıza vermeye çalışacağız. Bunu başarabilirsek arıcılarımız Gökçeada arısı ile kendi üretimlerini bu arı ırkı ile yapabilecekler” dedi.
Özel Haber: Ogün İnal