Hiçbir polemiğe girmeden, sadece afiş ile ilgili konuşan Ay, “Afişte günümüz dünyasına ayak uydurmuş bir Truva Atı karşımıza çıkıyor. Kudretini bir kenara bırakmış, barış güvercinine havalı savaş hareketlerini gösteriyor. Aslında içinden geldiği gibi dans ediyor. Artık hisseden bir at o” dedi.
Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin bu yıl 56.'sı düzenlenecek. Festivalin duyurularında kullanılacak afişin seçilmesi için düzenlenen yarışma sonuçlandı. Jüri üyeleri; Atilla Akın, Ateş İlyas Başsoy, Nadir Çakır, Ali Gürevin, Enver Yılmaz, Blagoy Toprakidis ve Özlem Uyan'ın değerlendirmeleri sonucunda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Ahmet Berkin Ay'ın tasarımı birinci seçildi.
Son sınıf öğrencisi Ahmet Berkin Ay, “Bir dersimizin konusu idi. Hocamız yarışmaya katılmayı da zorunlu kılmıştı, bu vesile ile yarışmaya katıldım” şeklinde söze başlayarak, günlerdir dillerden düşmeyen afişin hikâyesini gazetemize anlattı.
“GÜNÜMÜZ DÜNYASINA AYAK UYDURMUŞ BİR TRUVA ATI VAR”
Truva Atı figürünü, hisseden bir at olarak günümüze uyarladığını ifade eden Grafiker Ay, “Truva Atı çok güçlü bir sembol ve bana göre savaşı temsil ediyor. Karşımızda, benim tasarladığım afişte, günümüz dünyasına ayak uydurmuş bir Truva Atı var. Tehditkarlığını ve hırçınlığını bir kenara bırakmış, barış güvercinine arkadaşlık ediyor, ona havalı savaş hareketlerini gösteriyor. Eski günleri hatırlayıp, anıyorlar. Afişin hikâyesi bu” dedi.
“TRUVA ATI DİŞİ DE OLABİLİR NE SAKINCASI VAR?”
Dişi bir Truva Atı formu algısı yarattığını ifade ettiğimiz Ay, bu noktada, “Truva Atının heybetli duruşundan ziyade daha oval formları kullandım ki ihtiyacımı karşılasın. Göze hitap eden işlerde oval formlar gözü rahatsız etmez. Duruş pozisyonu da belirli bir dövüş sanatının figürleri değil, içinden geldiği gibi dans eden bir Truva Atı. Günümüz dünyasındaki Truva Atı katılığını aşmış, istediği gibi davranan bir at. Tarihte Truva Atı’nın cinsiyeti ne diye geçiyor ya da geçiyor mu ben bilmiyorum. Daha feminen ve zarif bir duruşu, evet var. Ayrıca feminen bir duruşu olabilir, ayrıca dişi de olabilir, ne sakıncası var ki” dedi.
“ONLAR DEFORMASYON DEĞİL, EFEKT”
Yarışmanın koşulları arasında "Deforme olmuş afişler değerlendirmeye alınmayacaktır" ifadesi üzerinden afiş biçiminde bozukluklar olduğu görüşlerine yanıt veren Ay, son olarak, “Yarışma kurallarına göre iş deforme olduğu zaman yarışma dışı kalacağını ifade edenler olmuş. Bu evet doğrudur, ama işin kendisi deforme değil, ben onu çok güzel paketledim, üzerindeki kırışıklıklar, çizgiler efekt, buruşturulmuş kağıt efekti. Bunu da ayrıca ifade etmek istedim” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen