Çanakkale’de yolcu taşımacılığı yapan şehirlerarası otobüs firma yetkilileri ile ilçelere yolcu taşımacılığı yapan minibüs/otobüs kooperatifi yetkililerinin katılımıyla şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığında otobüs kazalarının önlenmesine yönelik toplantı, Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda; İçişleri Bakanlığı tarafından otobüslerle yapılan şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir olmasında ilgili tüm paydaşların uyumlu ve sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmeleri amacıyla ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorunların iş birliği ve koordinasyon içerisinde çözülmesine yönelik çalışmalar değerlendirildi. Çanakkale Öğretmenevi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Karayolları 142. Şube Şefi Orhan Yıldız, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Büyük, şehirlerarası otobüs firma yetkilileri, ilçelere yolcu taşımacılığı yapan minibüs/otobüs kooperatifi yetkilileri, turizm taşımacılığı yapan şirket yetkilileri ve ilgili emniyet ve jandarma personeli katıldı.
Toplantıda; Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Erdal Musaoğlu tarafından şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığı ile ilgili sorunlar ve çözümleri hakkında bir sunum yapıldı. Trafik Tedbirlerinin görüşüldüğü toplantıda; Yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler, Kış şartlarına uygun lastik kullanılması, Şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, Mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları, Kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, Firmaların sık sık şoför değiştirmeyip çalışma sürelerinin kaydının tutulması, Seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların ve kontrollerin yinelenmesi, Sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimi ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, Firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi, Trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, Terminallerde ve güzergah üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım ekipmanlarının denetlenmesi, Belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirmenin yapılmaması, Otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirler, Konuları üzerinde duruldu.
Trafikte otobüs ile servis şoförlerinin daha dikkatli olmasının ve kurallara uymasının kazaların azalması açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı," otobüs şoförlerinin trafik kurallarına uyması, şehir içinde yayalara yol vermesi, uzun yola dinlenerek çıkması, hız sınırına ve sürüş seyahat zamanına uyması ve diğer sürücülere de örnek olacaktır. Trafik güvenliliği konusunda göstereceğiniz duyarlılıktan dolayı Şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığı yapan firma temsilcilerine ve şoförlerine teşekkür ediyorum" dedi. Yapılan değerlendirmelerin ardından toplantı, talep ve öneriler ile son buldu.
Kaynak: Haber Merkezi