Koronavirüs salgını nedeniyle zor durumda olan turizmciler için yapılması gerekenler hakkında yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Covid-19’a bağlı ekonomi ile ilgili kriz bu yüzyılda karşımıza çıkan en ağır ekonomik türbülanstır” ifadelerine yer verildi.
Çin’in Vuhan kentine çıkan koronavirüs tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Ekonomik anlamda virüsten etkilenen sektörlerin arasından turizm sektörü de yer alıyor. Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği yazılı bir açıklama yaparak, turizm sektöründen mağdur olan vatandaşların sorunun giderilmesi gerektiği vurgulandı.
ÇOK DAHA GÜÇLÜ AYAĞA KALKACAĞIZ
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği tarafından yalpan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Covid-19’a bağlı ekonomi ile ilgili kriz bu yüzyılda karşımıza çıkan en ağır ekonomik türbülanstır. Başta turizm olmak üzere ticaret hayatı durma noktasına gelmiştir.Turizm sektörü çok badireler atlatmıştır. Bunuda elbirliği ile aşacaktır. Hazırlanan yeni torba yasada aşağıdaki konuların ele alınması aciliyet arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlıklarımızın açıkladığı çok önemli destek paketlerinin özellikle Bankalar ile ilgili uygulamalarının hızlanması ve kolaylaşması gerekmektedir. Devletimiz, tüm kurumlarımız ve özel sektörümüz el birliği ile bu süreci atlatacağız.
MEVCUT KREDİ TAKSİTLERİNİN VE ZORUNLU ÖDEMELERİN ERTELENMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Mevcut kredi ödemelerinin asgari 1 yıl süre ile ertelenmesi ile ilgili bazı bankalar istekli ve kolaylaştırıcı hareket etmemektedir; Burada mevcut sorun bankaların ertelemeleri kısa vadelerde tutması veya ertelemeye bağlı faizi 3 veya 6 ay sonunda tahsil etmek istemesi, ertelenen ana paranın 3 veya 6 ay sonrasına tahsil edilmek istenmesidir. Turizm özelinde vadelerin 1 yıl ödemesiz olarak düşünülmesi sektörün devamı için önemlidir. Ertelemelerin mevcut vadelerin ucuna eklenmesi beklenirken ertelemeye bağlı faizin minimum seviyede uygulanması çok önemlidir. Yaşandığı üzere İşletmeler zaten bu süreçte hiçbir gelirleri yok. Ama bankalar şubelerinde henüz bu kolaylığı işletmemektedir.
BANKALARIN KGF DESTEKLİ KREDİLERDE SÜREÇLER AĞIR İŞLEMEKTEDİR
Önemli konu mevcut ödemelerin ve sabit giderlerin karşılanması için Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanan uygun koşullarda 1 yıla kadar ödemesiz çıkabilecek uzun vadeli kredi desteği; bu konuda açıklanan Kredi Garanti Fonu destekli kredi paketleri açıklandı. Mevcut, 6 ay ödemesiz 36 vadeli, %7,5 oranı ile açıklanan kredilerin bankalar nezninde uygulanmasında ciddi bürokratik ağırlık ve limit sorunu vardır. Genelde açıklanan limitler yerel banka şubelerinde yansımamakta, açılan limitler hemen kapanmakta, bu nedenle büyük çoğunluk bu kredilere henüz ulaşamamıştır. Turizm sektörü başta tüm işletmeler istinasız likit konusunda çok zor durumdadır. Taahhüt ettiği ödemeleri, çekleri ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu alanda her geciken gün işletmeleri daha zorlamaktadır. Bankalarımız bu aciliyete göre reel sektörün taleplerini hızlı karşılamaları çok önemlidir, reel sektörün durduğu noktada bankalarda hareket edemeyecektir.
450 GÜN ÇALIŞMA ŞARTI 180 GÜN VEYA DAHA ALTINA İNDİRİLMELİDİR
Mevcut personelin korunması için desteklenmesi hususunda Çalışma Bakanlığımızca İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması olabildiğince hızlı olarak devreye alındı ve sonuçları hızlı olarak neticelenmektedir. Burada önemli bir mağduriyet konusu vardır. Mevcut şartlarda son 3 yılda 450 gün ve son 4 ayda 60 gün çalışma şartı değişikliği ile şartlar bir nebze kolaylaştırıldı ama hala bu şartları da sağlayamayan personeller ile ilgili mağduriyetler söz konusudur. Örnek olarak daha önce sigortası olmayan 1 yıldır kesintisiz bir işletmede çalışan bir kişi bu 450 gün şartını tamamlayamadığı için bu destekten faydalanamamaktadır. Covid-19 nedeniyle başka bir yerde iş bulma şansı olmayan bu kişiler ciddi mağduriyet yaşayacaktır. Bu nedenle sadece COVİD-19 özelinde son 3 yılda 450 gün çalışma şartı 180 gün veya altına indirilmelidir.
TURİZM TANITMA AJANSI KATKI PAYLARI OCAK 2021’E ERTELENMESİ
Konaklama vergisinin bu süreçte Ocak 2021 e alındığı için teşekkür ederiz, aynı şekilde cirodan alınana Turizm Tanıtma Ajansı katkı payının da ertelenmesi çok önemlidir. Zaten herhangi bir gelir söz konusu değildir, üstüne cirodan pay ödenen bu payın 2021 e ertelenmesi önemlidir. Bilindiği üzere 3* ve üzeri tesislerde konaklama harici tüm hizmetler yüzde 18 KDV ile vergilendirilmektedir. Bu durum aynı standartlarda hizmet veren diğer tüm işletmeler ile haksız bir rekabet oluşturmanın yanı sıra işlerin sıfıra geldiği, sezonun olup olmayacağının dahil belli olmadığı durumda en azından tüm diğer işletmeler ile aynı norma çekilmesi ve alkol hariç tüm hizmetlerde %8 olarak uygulanması önemlidir.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ENERJİ BEDELLERİNİN BİRİM FİYATLARINDA İNDİRİM UYGULANMASI
Turizm sektörü Elektrik birim fiyatlarını en pahalı ulusal tarife olan Ticarethane tarifesinin birim fiyatından ödemektedir. (En ucuz Mesken Tarifesi, Sonra Sanayi sonra Ticarethane gelmektedir) Geçmiş yıllarda Turizm Teşvik Kanununda Turizm İşletme Belgeli tesisler o bölgedeki en düşük elektrik, doğalgaz, su vb öder diye hüküm bulunmaktaydı. Bu hükmün tekrar işler hale geçirilmesi elzem bir durumdur. Aynı şekilde Doğalgaz birim ücretlerinde bu süreç içerisinde önemli bir indirim çok hayati bir konudur. Bu indirimlerin yanı sıra aylık ödemelerin var olan COVİD-19 kısıtlamaları bitene kadar ertelenmesi ve makul vadeler ile ödeme koşullarının oluşturulması gerekmektedir.
İLETİŞİM GİDERLERİNİN BİRİM FİYATLARINDA İNDİRİM ve ÖDEMELERİN ERTELENMESİ
Sabit, mobil telefon ve internet gibi İletişim bedellerinde de devam eden süreç içerisinde turizm işletmelerine özel indirim uygulanması önemlidir. Bu indirimler vergiler üzerinde olabilir.İşletmeler zaten kayıp bir sezon olan 2020 yılında ecrimisil bedellerinin ödenmesi konusunda da ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Bu nedenle bu bedellerin 2020 ye özel alınmaması konusunda gereğinin yapılması önemlidir”
Kaynak: Haber Merkezi