Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşmasının Türkiye’de 4. haftada gerçekleştiğini söylerken, “Yani 4. haftada Türkiye’de vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız” dedi.

CNN’e konuk olan Çanakkale Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener de, “Vaka artış hızı azaldı. Yoğun bakım ihtiyacı azaldı, iyileşen sayısı artıyor. Bulaş zinciri filyasyon ile kırılıyor. Proaktif davranarak Türkiye modelini uyguluyoruz, Tüm Türkiye’de 4,600 ekip, toplamda 251,000 kişiye ulaşarak enfeksiyon zincirini kırmaya çalışıyor” dedi. 

Sağlık Bakanı yan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından şunları söyledi:
“Sonuçlar Türkiye’nin salgını mümkün en az kayıpla aşacağına işaret ediyor”
“Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye’nin salgını mümkün en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bu işareti biz tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alıyoruz. Tedbirleri herkes aynı ciddiyetle yüzde yüz uygulayabilse umuttan çok daha öte kelimeleri seçeceğim. Hastalık Amerika’da 11. haftada, İspanya’da 9. haftada, İtalya’da 8. haftada, Almanya ve Fransa’da 10. haftada, Çin’de 7. haftada, bir haftada görülen en çok vaka sayısına ulaştı. Türkiye’de hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani 4. haftada Türkiye’de vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız.
 
“Filyasyonu unutmayacaksınız”
İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ileriki günlerde unutmayacaksınız. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan başka ülke henüz hiç olmadı. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Dünyanın büyük kısmı ise maalesef filyasyon yerine sadece şikayetle başvuran vakalar üzerinden tanı ve tedavi yolunu izliyor. Türkiye’de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülkedir... Türkiye’de vaka artış hızı düşmekle birlikte yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında artık bir duraklamaya girdiğini çok net görüyoruz. O nedenle sosyal medyada çok yayılan 0.021 oranından bahsediliyor.
 
Dilvin Altıkardeş