İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Başkanlığında, "Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar İlimizde alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi" gündemi ile 19 Nisan Pazar günü toplandı. Çanakkale merkezde ve Kepez' de kurulan halk pazarlarında vatandaşların alışveriş yapmaları için Pazarlarının saat 20.00' ye kadar açık tutulması kararı alındı. Toplantıda ayrıca 23 Nisan 2020 tarihinden itibaren Ramazan ayı boyunca pide satışlarının saat 19.00'a itibari ile sonlandırılması kararı da alındı. Ramazan boyunca ramazan davulcularının bahşiş toplaması yasaklanırken, ramazan davulcularının bu kaybı için belediyelerin Ramazan davulcularını desteklemesi kadarı da alındı.

İşte İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar:

1) Pazar kurulacak olan gün sayısının;
-Merkez İlçede haftada 4 gün (Salı, Cuma, Pazar günleri Cuma Pazarı bölgesinde ve Cumartesi günü ise Esenler Mahallesinde) olarak düzenlenmesine, Kepez Beldesi’nde haftada 3 gün ( Pazartesi günü Cumhuriyet Mahallesi, Çarşamba günü Boğazkent Mahallesi, Cumartesi günü Hamidiye Mahallesinde) olarak devam etmesine, pazar kurulacak günlerde pazar yerlerinin veya Pazar kurulacak alanlarda (cadde/sokak/meydan vb.) 01.04.2020 tarih ve 4 nolu Hıfzıssıhha Kararlarının uygulanmasının devam etmesine.

2) Pazar yerlerinin saat 20.00’ye kadar vatandaşların alış-verişe devam edebileceği şekilde açık tutulmasına.
Yukarıda belirtilen kararların Belediyeler tarafından çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanması/uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, alınan kararların Pazar Yerleri Gözetim ve Denetim Ekiplerince sürekli denetiminin sağlanmasına.

3) Fırınların 23.04.2020 tarihinden itibaren Ramazan ayı boyunca pide satışını saat 19.00 itibariyle sonlandırmasına, vatandaşların fırın önlerinde sosyal mesafe kurallarını gözetmeksizin kalabalık oluşturacak şekilde bulunmamasına.

4) Ramazan ayı boyunca, ramazan davulcularının bahşiş toplamasının yasaklanmasına ve bu kişilerin yerel yönetimlerce desteklenmesine.

5) Tarım işçisi olduğu belgelenen kişilerin çalışma alanlarına gidiş gelişlerinde seyahat izin belgesi aranmamasına, 26.03.2020 tarih ve 3J nolu Hıfzıssıhha Kararına uyulmasına,% 50 doluluk oranına uygun, sosyal mesafe dikkat ederek ve gidiş geliş güzergâhına bağlı kalmalarına.

6) Tarımsal faaliyetlerde 20 yaş altındaki gençlerin birinci derecede yakınlarının veya ebeveynlerinin yanında çalışabilmelerine.

7) Tarım işçilerini taşıyan şoförlerin/aracıların,  tarımsal faaliyetlerde sözleşmeli üretim yapan Firma/Şirket/Kooperatif/Birlik yetkilisi veya çalışanlarının, yaş sınırı olmaksızın il içinde çalışabilmelerine. 

Ogün İNAL