Tarihinin en yüksek seviyelerinde işlem gören gram altın 387,42 lira, çeyrek altın 636 lira ve Cumhuriyet altını 2.541 liradan işlem görüyor.

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altın fiyatlarındaki tarihi fiyat rekorunu değerlendirdi. Ay Dünya’da kapitalist sistemin sonunun geldiğini ve yeni bir ekonomik düzenin kurulacağının görüldüğünü ifade ederek, “Amerikan Merkez Bankası’nda altın olarak karşılığı bulunmayan 870 trilyon doların Dünya’ da dolaştığı ifade ediliyor. Dolayısıyla bu durumun farkında olan kesimler değişimine hazırlanıyor. Bu süreçte de kıymetli madenlerin değerinin hızla yükseleceği öngörülüyor” dedi.  Ay açıklamasında, “Altın fiyatlarının şu anki atışının sebebi tüm Dünya’da etkili olan ve hızla yayılan Covid-19 virüsü.Covid-19 salgını dünyadaki tüm ülkelerde ciddi can kayıplarına yol açarken bir yandan da  tüm ekonomileri hırpaladı. Altın piyasaları bu günkü şartlar dahilinde artık “Milat” diyebileceğimiz bir noktaya gelindiğini görebiliyoruz. Tüm açıklamalar ve verileri,  kapitalizmin bittiğini ve yeni bir ekonomik sistemin başlamak üzere olduğunu haber veriyor” İfadesine yer verdi.

“1971’DEN GÜNÜMÜZ KARŞILIĞI OLMAYAN AMERİKAN DOLARI BASILDI”
Ay, açıklamasının devamında ise, Dünya ekonomisinin nasıl bu hale geldiğini özetleyerek “Kapitalizm 1. Dünya savaşından sonra İmparatorluklardan kurtulan yapılar genelde ulus devletler üzerinden kapitalizmi geliştirdi. Bu acımasız düzene karşı ekonomik bir takım zorlamalar meydana geldi. Buna örnek vermek gerekirse 1929’ da olsun Amerika’ da başlayan büyük ekonomik krizlerin yansıması ile birlikte bazı devletler Merkez Bankası yapısını oluşturmak zorunda kaldı. Bu Merkez Bankaları da 1948’de yapılan bir antlaşmada, mevcuttaki tüm merkez bankaları para basma yetkilerini kasasındaki altın kadar basma taahhüt altına alındı. Ama bu durum çok fazla uzun sürmedi. 1971 yılında  Amerika’ nın Merkez Bankası’na sahip olan aileler dönemin ADB Başkanı Richard Nixon’ da arkalarına alarak bu antlaşmayı ortadan kaldırdılar. 1971’den günümüze yani 2020’e kadar dünya üzerinde karşılıksız Amerikan doları basıldı. Şuana dünya’ da 870 trilyon dolar kadar karşılıksız dolar olduğu ifade ediliyor. Bu durumda bir gün bir yere toslayacaktı. Bunu da bilen ve bu kurguyu düzenleyen yapı, Amerikan dolarının dünyada karşılığı olmaması nedeni ile rezerv parayı yavaş yavaş değiştirme ihtiyacı gördü. Buna istinaden Amerika’ da ki sermaye yapısı son 30 yıldır daha çok Çin’ e doğru, Asya ülkelerine doğru yöneldi. Asya’da başlayan bu yeni Dünya düzenini kurgulamak isteyen akıl aynı zamanda Asaya’ da başlayan bu hareket ile yeni  Dünya liderinin Çin olduğunu göstermiş oldu. Tüm bu gelişmelere istinaden bir değişim yaşanıyor” dedi.

“KIYMETLİ MADENLER DEĞER KAZANDI”
Yeni ekonomik düzende kıymetli madenlerin çok önemli olacağının da altını çizen Ay, “Değişimin sonunda da ister istemez paraların yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkan neticede mevcuttaki kıymetli madenler değer kazandı. Zaman içerisinde de altının karşılığı ONS bazındaki dolar devamlı baskı altında tutulmuştu. Bu durum belli bir döneme kadar devam etti ve taşındı. Ama bu saatten sonra taşıyamaz hale geldi. Çünkü yavaş yavaş doların hükmünün ortadan kalkması, dijital bir yapıya dönüşmesine yönelik sistemlerde kasanızda bulunan altın ve gümüşe göre belirlenecek. Bu durumda altına olan ihtiyacın yüksek boyutta olacağını gösteriyor. Birde ONS’ un bugünkü değeri bin 730 dolarken bu miktarın on katına çıkacağı varsayımları var. Mesela bütün ulus devletlerin merkez bankaları ciddi derecede altın stoklamaya başladı. Türkiye merkez bankası da son dönemde 5000 tona yakın ciddi bir miktar altın rezervi sağladı” diye konuştu.

“ALTINA YATIRIM YAPILMALI”
Tüm verilerin altının değerleneceği yönünde olduğunun da altını çizen Ay, “Gelenek ve göreneklerimiz nedeni ile bireysel bazda da çok ciddi bir altın rezervine sahibiz. Burada doğal olarak gelecekteki yatırım aracı altın olacaktır. Tabii bu durum için bir öngörüde bulunmak şu an için pek mümkün değil. Piyasalar, Corona Virüs salgınından kaynaklanan hasarı ortaya çıkmasını bekliyor. Özellikle borsalardaki kağıtların bu süreçte karşılıksız olmaya başladığı görüldü. Bu durum şirketlerin mali değerlerini de aşağıya çekti. Bu süreçten çıkacak fatura belli olmadan öngörüde bulunmak çok kolay değil. Ancak şuan için halkın en kötü ihtimalle yatırımlarını altına yapmalarında fayda olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Özel Haber: Ogün inal