Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), sosyal medya üzerinden canlı yayın seminerlerine devam ediyor. Bölgemizin ve ülkemizin tarihi ve coğrafi değerlerinin uzman isimleri ile gerçekleştirilen bu seminerler, hem koronavirüs nedeni ile evde kal çağrısına uyan öğrenci ve konunun ilgililerine hem de profesyonel turist rehberlerine önemli ölçüde fayda sağlıyor.
Canlı yayın seminerlerinin son konuğu, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdürü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Barış Borlat oldu. 1915 senesinde dünyaya bir destan bırakan Mehmetçik, cephede nasıl yaşadı, cepheye nasıl ve hangi yollarla ulaştı, temel malzemeler nerelerden, nasıl getirildi, Mehmetçik ne giyindi ne yedi; aç mı savaştı, cephanesi yeterli miydi sorularının cevabını veren Borlat, yedi yıldır üzerinde çalıştığı ve 2019 yılında tamamladığı aynı isimli doktora tezinden uyarladığı ‘Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri 1914-1916’ kitabı üzerinden alandaki birçok boşluğu doldurdu.
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), sosyal medya üzerinden canlı yayın seminerlerine devam ediyor. Bölgemizin ve ülkemizin tarihi ve coğrafi değerlerinin uzman isimleri ile gerçekleştirilen bu seminerler hem koronavirüs nedeni ile evde kal çağrısına uyan öğrenci ve konunun ilgililerine hem de profesyonel turist rehberlerine önemli ölçüde fayda sağlıyor.
Cumhuriyet dönemi iç güvenlik politikaları, I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları ile ilgili birçok bilimsel makalesi ve araştırma eser niteliğinde kitabı bulunan Dr. Borlat, “Çanakkale Cephesinde İkmal Faaliyetleri” konulu seminerde hem bilgi birikimini aktardı hem de 1915 senesinde dünyaya bir destan bırakan Mehmetçik, cephede nasıl yaşadı, cepheye nasıl ve hangi yollarla ulaştı, temel malzemeler nerelerden, nasıl getirildi, Mehmetçik ne giyindi ne yedi; aç mı savaştı, cephanesi yeterli miydi sorularını cevapladı.
Çanakkale Muharebeleri’nin cephe gerisi faaliyetlerini muharebeye olan etkisi özelinde ve arşiv belgeleri temelinde inceleyen Dr. Borlat, Çanakkale Cephesi özelinde birçok tartışmaya konu olan askerin beslenmesi, giyimi, muharebe araçları, sağlık hizmetleri gibi konulara dair bilgileri seminer katılımcılarına aktardı. Dr. Borlat, herkesin evde kal çağrısına uyduğu şu günlerde bu ve benzeri çalışmaları çok kıymetli bulduğunu ifade ederek, Çanakkale Bölgesel Turist Rehbeleri Oda Başkanı Cihan Müşterioğlu ve tüm profesyonel turist rehberlerine teşekkür etti.
ÇARO Sözcüsü profesyonel turist rehberi, seminer moderatörü Onur Akgül de tüm katılımcılara ve Dr. Borlat’a teşekkürlerini sunarak, “Bu etkinliklere her hafta devam edeceğiz, en kısa sürede krizi atatarak sahada buluşmak üzere” dedi. ÇARO, canlı yayın seminerlerine belli aralıklar, farklı konu ve konuklar ile devam edecek.
Kaynak: Haber Merkezi