Corona Virüs salgını sürecinde yeniden normalleşme sürecinin 2’nci aşamasında turizmciler de bekledikleri açıklamayı aldı. 1 Haziran’da tüm alanlarda olduğu gibi turizmde de normalleşme süreci başlıyor. Son yıllarda, özellikle 2018 Troya yılından sonra turizmde yükselişe geçen Çanakkale, vatandaşların tercihleri arasına girmişti. Ancak Corona Virüsü nedeni bu yıl turizm durgun bir sezon yaşadı. Normalleşme için hazırlıklarına başlayan Çanakkaleli turizmciler, hedeflerine odaklandı. Eski günlerine geri dönmek isteyen turizmcilerin ilk hedefi ise, yapılacak tanıtımlarla Çanakkale’ye olan ilgiyi arttırmak olacak.
1 Haziran’ da başlayacak normalleşmeler ile yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, 1 Haziran’da başlayacak normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Özellikle Türkiye genelinde baktığımızda Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın tatil tercihlerinde Çanakkale’nin ön sıralarda yer alması için önemli bir çalışma sergiliyoruz. Bununla ilgili özellikle dijital medyada çok yoğun bir iletişim çalışması planımız var. Önümüzdeki hafta içerisinde hem Çanakkale Valiliği’mizin, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla güçlü bir Çanakkale çalışmasını hep beraber seyrediyor olacağız “ dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunarak, turizm işletmelerini 1 Haziran itibaren Corona Virüs tedbirleri çerçevesinde açılmaya başlayacağını söyledi. Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, alınan bu kararın ardından değerlendirmelerde bulundu. ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “1 Haziran ile beraber normalleşme süreci şehirlerarası trafiğin açılması buna bağlı olarak Yine 1 Haziran’la birlikte pastaneler, restoranlar ve yeme içme alanları saat 22.00’a kadar sosyal mesafe ve Kovid-19’a yönelik tedbirlerin alınması kaydıyla açılmış olması, yine turistik tesislere ait olan yeme-içme restoran alanlarının saat sınırı olmadan Kovid-19 tedbirlerine uygun olarak açılmasını olumlu bir şekilde karşılıyoruz. Artık Kovid-19 sonrasındaki sürecinde normalleşme adına atılan adımları sektör açısından çok önemli buluyoruz. Yaz sezonuna girmek üzereyiz. Haziran ayı içerisine geldik. Tesislerimizin tamamı yaklaşık 3 aydır herhangi bir şekilde ticari faaliyet yürütemiyorlardı. Bizler yeni normallerle birlikte bütün arkadaşlarımız yayınlanan genelgeleri hızlı bir şekilde uyguluyorlar. 1 Haziran itibariyle plajlar, havuzlar dahil olmak üzere açılıyor olacak” dedi.
SANAL ORTAMDA KAMPANYALAR DÜZENLENECEK
Çanakkale turizmi için yapılan çalışmalara değinen Armağan Aydeğer, sanal ortamda tatil yapacak olan vatandaşların Çanakkale’yi tercih edebilmeleri için kampanya çalışmaları ve planlamalar gerçekleştirdiklerini belirterek “ Özellikle Türkiye genelinde baktığımızda Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın tatil tercihlerinde, Çanakkale’nin ön sıralarda yer alması için önemli bir çalışma sergiliyoruz. Bununla ilgili özellikle dijital medyada çok yoğun bir iletişim çalışması planımız var. Önümüzdeki hafta içerisinde hem Çanakkale Valiliği’mizin, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla, güçlü bir Çanakkale çalışmasını hep beraber seyrediyor olacağız. Burada önemli olan tüketicinin yeni süreçle birlikte ilgisini daha çok çekebilmek. Yeni süreçle ilgili genel olarak yapılan anket ve çalışmada görüldüğü gibi kişiler artık bundan sonraki süreçte kısa vadede karayolu taşımacılığını daha çok tercih etmesi, kendi araçlarıyla seyahat etmesini ön planda tutacağı ve kendi yaşadığı yerlere yakın seyahat edeceği , bu seyahatlerinde de daha çok doğal, doğayla ilişkili, doğayla iç içe dokusu, teması daha sakin olan şehir ve bölgeleri tercih edeceği genel olarak gözlenmekte. Çanakkale’de gerek doğal dokusuyla, gerek plajlarıyla, Türkiye’nin en fazla sahil şeridine sahip ikinci şehri, yine alternatif sporlardan rüzgar sporları, imkanlarıyla, bisiklet rotalarıyla, yürüyüş rotalarıyla yani özellikle kişinin bu süreç içerisindeki yaşamı olduğu sıkıntılı süreçten gerçekten bir nefes alabileceği çok güçlü alternatifler sunuyor. Tüm turizm paydaşlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, kamu kuruluşlarımız, Alan Başkanlığı’mız olmak üzere bu değerler üzerinden Çanakkale’nin tüm tatil severlere güçlü bir nefes olacağına dair bir çalışma planı sergileniyor. Bunları da yakın zamanda gözlemlemiş olacağız” diye konuştu. Normalleşme sürecine yönelik de açıklamalarda bulunan Aydeğer,“ Cumhurbaşkanımızın da açıklamış olduğu gibi 3 tane önemli konu var. Maskemizi mutlaka toplu ortamlarda kullanıyor olmamız, ikincisi sosyal mesafeyi mutlaka koruyor olmamız, birde tabii ki tüm işletmelerimizin şuan ki yaptığı çalışmalarda temizliğe çok önem vermesi. Buradaki süreci daha kontrollü ve geriye dönemden geçmemiz için olmazsa olmaz önemli konular” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞININ AÇIKLADIĞI GENELGEYE TÜM TURİZM TESİSLERİ UYACAK
Normalleşme süreci ile beraber misafirlerini ağırlamaya başlayacak olan Turistik tesislere yönelik Turizm Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmıştı. Kamouyunda farklı genelgeler ile ilgili çıkan açıklamalara yönelik de bir açıklık getiren ve genelgenin içeriğine değinen Armağan Aydeğer, “Turistik tesislerle ilgili bakanlığımız bir genelge yayınladı. Bunu kamuoyunda karıştırıyorlar. Bazı çevrelerde bunu kasıtlı olarak manipüle ediyor. Bu duruma açıklık getirmek istiyorum. Bakanlığımızın açıklamış olduğu tek bir genelge var. Bu genelge de bütün tesislerin uyması gereken kural ve kaideler net bir şekilde ifade edilmiştir. Bunların içerisinde birinci konu, sosyal mesafe ve bu sosyal mesafeye bağlı olarak, tesislerin ortak alanlarındaki oturma alanlarının buna göre planlanması. Nedir bu? İki masa arası mesafe 1,5 metre, sandalyeler arası 60 santim mesafe, personelin misafir ile olan ilişkisinde maske gibi koruyucu tedbirlerin alınması. Açık büfe gibi alanlarda siperlikler, bariyerler konulması ve belirli noktalarda misafir akışının yönlendirilmesi. İkinci konu çok önemli. Hijyen ve dezenfeksiyon konusu. Buda girişten belirli ana ünitelerde hijyen bariyerleri , dezenfeksiyon üniteleri , misafirin gelmeden ve geldikten sonraki süreci içerisinde mekandaki sık kullanılan alanların belli periyotlarla dezenfeksiyon ve hijyeninin sağlanması gibi, çok sayıda uygulama içeriyor. Son olarak bu bahsettiğimiz süreçlerle alakalı takip, bilgilendirme, eğitim çalışmaları genelgenin ana hatlarını oluşturuyor” dedi.
“SAĞLIK TURİZM SERTİFİKASI “ OLAN TURİZM İŞLETMELERİ SIKI BİR ŞEKİLDE DENETLENECEK
Yaşanan süreçte güvence teşkil edecek olan Sağlık Turizm Sertifikasına yönelik bir açıklamada bulunan Armağan Aydeğer, sertifika şartları arasında 200’e yakın maddenin var olduğunu belirterek, denetimlerin ise Turizm Bakanlığının değil, belirlenen 5 firmanın gerçekleştireceğini belirterek “Bütün bunların dışında aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı başta yurtdışındaki tur operatörlerine açıklamak üzere sağlıklı turizm sertifikası planını açıkladı. Burada başka bir çalışma ortaya kondu. Yaklaşık 200 maddeye yakın. Bunları şartları daha yeni netleşiyor. Çünkü bunun denetleme süreci Bakanlık tarafından gerçekleştirilmiyor. Bağımsız belirlenen 5 firma var. Bu firmalar üzerinden denetleme süreci başlayacak. Türkiye’de herhangi bir şekilde bu sertifikayı alan herhangi bir tesis yok. Çünkü uygulama esasları ile alakalı bakanlıkla bu ilgili 5 firma arasında yapılan toplantılarla netleşiyor. Bu sertifikasyon zorunlu bir sertifikasyon değil. Bu sertifikayı almak zorunlu değil. Bu sertifika bakanlık tarafından Haziran ayı itibariyle yurtdışındaki tur operatörlerine bu tesislerin algısı doğru bir şekilde yönetmek, Türkiye’ deki imajını bu anlamda doğru bir şekilde yönetmek için yapılan bir çalışma. Tabii ki alınması tüm tesisler açısından pozitif bir ilgi, alaka üreteceğinden hem fikiriz. Ama genelgenin ana şartları buradaki Covid’e karşı alınan tedbirlerin ana unsurlarını içermekte. Tabi sağlıklı turizm sertifikasında bölgemizdeki tesislerden de mutlaka alanlar olacaktır. Bu sertifikasyona giren tesisler bakanlık tarafından Haziran ayından sonra yurtdışındaki tur operatörleri başta olmak üzere ilan edilecek. Bu tesislerin bu tedbirleri aldığı söylenecek” dedi.
Ogün İnal