Çanakkale Belediyesi Haziran Ayı Belediye Meclis Toplantısı ikinci oturumu önceki gün gerçekleştirildi. Yoklanmanın yapılmasının ardından toplantı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın 2019 Faaliyet Raporunu sunmasıyla devam etti. 2019 Faaliyet Raporu İYİ Parti ve AK Parti meclis üyelerinin çekimser, CHP ve MHP’nin kabul oyu ile yeterli görülmesi dikkat çekti.
Mecliste öne çıkan konular arasında kamuoyunun en çok ne zaman biteceği konusunda merak duyduğu Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası’nın son durumu hakkında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından bilgiler verildi. Başkan Gökhan, “Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Bina’mız yani belediye binamız maalesef kriz nedeniyle yüklenicinin etkilenmesi dolayısıyla sözleşme hükümlerini yerine getiremediği için fes edildi. O arada fiziki gerçekleşmesi yüzde 57 oranındaydı. Tamamlama süreci ile ilgili bir ihale yapmıştık. Fakat Pandemi sürecinde özellikle büyükşehirlerde olan ulaşım yasakları nedeniyle müteahhitler aradı gelemeyeceklerini söyledi. O yüzden bu ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Ağustos ortasında bu ihaleye yeniden çıkacağız. Oraya kaldığımız yerden devam edeceğiz” İfadelerini kullandı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, faaliyet raporunu sunmaya başladı. Gökhan, faaliyet raporunda sözlerine söyle başladı: “Faaliyet raporumuza insan kaynaklarımızla başlıyoruz. 2019 sonu itibariyle 267 memur, 56 sözleşmeli memur, 336 işçi 613 hizmet alımı olmak üzere toplan bin 272 personelimiz var. Bu yıl içerisinde işe başlattığımız 6 tane açıktan atama var. Bir sözleşmeli olmak üzere toplamda 7 personel istihdam edilmiş. 9 memur, 8 işçi toplamda 17 kişi belediyemizden ayrılmış. Kentsel hizmet hareketi de 77 azalmış. Çünkü buradan Suez’e 67 personelimizi temizlik şirketine aktarmıştık. Onlarla ilgili özlük haklarına bir kayıp yok. Onlar bizde kalan işçilerle aynı haklara sahip olarak işlerine devam edecekler. Onları garanti altına almış durumdayız. Taşımaz mal varlıkları itibariyle 394 arsamız, 19 tane arazimiz, 427 tane binamız var. Geçen sene bunun toplamı 771 bu sene 840 tane” dedi.
“AĞUSTOS ORTASINDA BU İHALEYE YENİDEN ÇIKACAĞIZ”
Faaliyet raporunda yapımı tamamlanamayan Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Binası’na ilişkin açıklamalarda bulunan Gökhan, “Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Bina’mız yani belediye binamız maalesef kriz nedeniyle yüklenicinin etkilenmesi dolayısıyla sözleşme hükümlerini yerine getiremediği için fes edildi. O arada fiziki gerçekleşmesi yüzde 57 oranındaydı. Tamamlama süreci ile ilgili bir ihale yapmıştık. Fakat Pandemi sürecinde özellikle büyükşehirlerde olan ulaşım yasakları nedeniyle müteahhitler aradı gelemeyeceklerini söyledi. O yüzden bu ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Ağustos ortasında bu ihaleye yeniden çıkacağız. Oraya kaldığımı yerden devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
“BU SENE DARDANOS PLAJI’MIZI DA ‘MAVİ BAYRAK’ ALACAĞIZ”
Kent genelinde ‘Mavi Bayrak’ bulunan plajlar hakkında açıklama yapan Başkan Gökhan, “Çanakkale’de Mega Beach Halk Plajı, Barış Plajı ve Güzelyalı Halk Plajı ‘Mavi Bayrak’ aldı. ‘Mavi Bayrak’ genelde kent dışı alanlarda veriliyor. Çanakkale kent merkezinde 2 tane alana birden ‘Mavi Bayrak’ aldı. Bu sene inşallah yine alacağız. ‘Mavi Bayrak’ hatıra bigânen verilen bir şey değil. Pandemi sürecinde Sağlık Müdürlüğü bir şey yayınlamıştı. Numune aldığı plajları yayınlamıştı. Bu Sağlık Müdürlüğü’nün yıllık yapması gereken bir tahlildi. O tahliller olmadan ‘Mavi Bayrak’ alma şansınız yok. Arıtma tesisiniz olmadan yine alma şansınız yok. Mavi bayrağı vermeden önce Sağlık Müdürlüğü’nün tahlillerinin dikkate alıyorlar. Hani atık sular denize karışıyor, sahillerimize gidiyor gibi yaklaşımlar oluyor. Bu gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Çünkü bizim atık sularımız hiçbiri arıtılmadan denize vermemiz söz konusu değil. Üstelik bu tahliller bir kere yapılmıyor. Bu belli periyotlarla yapılıyor. Yıl içerisinde devamlı kontrol ediliyor. İnşallah bu sene Dardanos Plajı’mızı da alacağız. Böylelikle 4 tane almış olacağız” diye konuştu.
“YAYANIN ÖNCELİKLİ OLDUĞUNA DAİR EĞİTİMİ YAPMAYA GAYRET ETTİK”
Ulaşım ile ilgili bilgi veren Gökhan, “Bu yıl ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ olarak ilan edilmişti. Bu yılla ilgili toplumsal farkındalığın ve güvenli yaya yolları için fiziki düzenlemeler, yerlere işaretlemeler yaptık. Ana arterler ve okul önleri başta olmak üzere birçok noktaya ikon uyarıları çizildi. İl Trafik Komisyonu kararlarıyla güvenli olmayan yerlerdeki yaya geçitleri kapatıldı. Orada bir yanlış anlama oldu. Niye belediye kapatıyor diye. Bunlar bizim kararımız değil. Bunlar İl Trafik Komisyonu’nun güvenli yaya geçişini sağlamak için alınan kararlardır. Biz güvenli olan yerleri açık bıraktık. İl Trafik Komisyonu tarafından kapatılması söylenen yerleri kapatmak zorunda kaldık. Ama maalesef vatandaşlarımız kendi hayatlarını hiçe sayarak, üstlerinden atlıyorlar. Hemşehrilerime bunu yapmamalarını, lütfen 20-25 metre mesafe yürümelerini söylüyorum. Oradan atlarken bir tarafını, ayağını kırarsa vicdan azabı duyarız. Herhangi bir sorumluluğumuz yok. Çünkü buraların kapatılması tamamen İl Trafik Komisyonu kararıyla. Şunu da istemiyoruz; oraya geçişi engellememiz için bir engel koymak istemiyoruz. Çünkü çağdaş kentlerde böyle bir şey yok. İnsanlar nizamlara uyarlar, yaya geçidinden geçerler. Benim Çanakkaleli hemşehrilerim de büyük çoğunluğu böyle yapıyor. Ama bazı ihmal eden hemşehrilerim hayatlarını riske atıyorlar. Ticari taksi, servis aracı yaya geçitleri, yaya önceliği hakkında eğitimler verdik. Yayanın öncelikli olduğuna dair eğitimi yapmaya gayret ettik. Yapmaya da devam ederiz. Eski belediye kavşağı ve İskele Meydanı’nda camdan yayaların yaya geçitlerinden geçmeleri için yaya korkuluğu yaptık” ifadelerini kullandı.
“BİN 500 KİŞİYE ERZAK PAKETİ DAĞITMIŞIZ”
Sosyal desteklerle ilgili açıklama yapan Gökhan, “666 kişiye halk kart vermişiz. Halk kart belli bir gelir seviyesinin altında olduğu tespit edilen hemşehrilerimize veriliyor. Günlük sıcak yemek 231 kişiye veriliyor. Ramazan ayında 285 kişiye ayrıca yemek vermişiz. İftar vermediğimiz için biraz daha dar gelirlilere destek olmuşuz. 2 bin 500 kişiye erzak paketi dağıtmışız. 15 aileye de asker ailesi yardımında bulunmuşuz. Duş, çamaşır merkezimiz var. Burada 596 kişi çamaşır, 146 kişi duş hizmetinden yararlanmış. Sosyal desteklerde evde destek programımız devam ediyor. Bin 343 kişiye ev temizliği yapmışız. Evden çıkamayan, yaşlılar, engelliler ile ilgili. 324 kişiye de evde berber hizmeti verdik. Bu arada kent gönüllülerimiz Ramazan ayında sıcak yemek dağıtımını, taziye ziyaretlerini, hoş geldin bebek ziyaretlerini, asker paketi dağıtımları, etkinliklerde görev almışlar. Üniversite öğrencilerine özellikle sabahları çorba dağıtımı gibi birçok sosyal olayda görev almışlar. Şuan itibariye 381 kent gönüllümüz mevcuttur. Sosyal markette de kentliden kentliye destek programı dahilinde kıyafet, kırtasiye ve beyaz eşya, mobilya gibi gereksinimleri karşılamaya devam ediyoruz. 631 tane bağışımız olmuş. Bin 812 kullanıcı ise bu hizmetten yararlanmış. Sosyal yaşam evlerimiz devam ediyor. Burada kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk herkese ücretsiz kişisel gelişim ve aile eğitimleri, sanat, spor kültür etkinlikleri gibi geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. 2019 yılında 4 bin 140 tane kentlimiz buradan hizmet almış. Eğitime desteklerimiz devam ediyor. Okullar, öğrencilere, ailelere desteklerimiz devam ediyor. Üniversite öğrencilerimizi 13’üne barınma desteği veriyoruz. 215 tane öğrenciye öğrenim desteğinde bulunduk. Hafta için her gün 2 kampüste bin kişilik çorba dağıtımı yaptık. Aşağıdaki kampüste haftada 2 kere yaptık. Öğrenci toplulukları tarafından bize getirilen projelere destek verdik. Kırtasiye, ders kitabı, spor malzemesi ihtiyaçlarını karşıladık. 41 tane özel öğrenci hem yemek desteği aldı, hem ulaşım desteği aldı. 65 tane öğrencimizde ulaşım desteği aldı. Ata’m kreşimiz var. 2016 yılında açtık. 2019 yılında yaşları 3 ila 5 arasında değişen 110 öğrenciye hizmet vermiş. Bunun 59’u personel çocuğu. 43 tane personel dışı, 8 tane ücretsiz. Burada ücretsiz gerçekten çalışmak zorunda olan anneler ve çocuğuna ilk eğitimi verme durumunda olamayan insanları tespit ediyoruz. Onlara bu şekilde ücretsiz olarak kreşlerimizi açıyoruz. Amatör spor kulüplerine destek vermeye devam ediyoruz. Boğaziçi Engelliler Spor Kulübü’ne, Gören Kalpler Spor Kulübü, Barbaros Spor, Çanakkale Genç 1915 Spor Kulübü’ne spor malzemeleri, ulaşım destekleri sağlıyoruz” dedi.
Çanakkale Belediye Başkan Ülgür Gökhan, faaliyet raporu sunumunu şu sözlerle sonlandırdı: “2019 yılının ilk 3 ayı seçimle geçti. Yatırların sadece mevcutların devamı oldu. Ondan sonrada maalesef 2019’un Nisan’dan itibaren de özellikle inşaat krizi başladı. Kendi adıma söylüyorum 2019’u çok verimsiz geçirdik. Ümit ediyorum. Bu yıl 2020’nin pandemi bittikten sonra biraz daha işler açılır. Belediye gelirleri artar. İşgaliye, kiralarımızı alabiliriz. Vergi gelirlerimiz artar, oradan bize gelen paylar gelir. İnşallah geçen seneden daha iyi bir performansla bu seneyi kapatırız”
Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın sunduğu 2019 Faaliyet Raporu meclisin oylarına sunuldu. İYİ Parti ve AK Parti meclis üyelerinin çekimser, CHP ve MHP’nin kabul oyu ile 2019 Faaliyet Raporu yeterli görüldü.
Yapılan diğer görüşmelerin ardından ilgili kişi tarafından Çanakkale Belediyesi’nin Pandemi sürecinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: “Kovid-19 salgını süreci belediyemizin ilk aşama çalışmaları 11 Mart 2010 tarihinde il vakanın görüldüğü andan itibaren kurumumuza yönelik koruyucu önlemler aldık. Halkla temas halinde olan personele koruyucu önlem eğitimleri verildi. Sosyal mesafe koruyucu tedbirler, eldiven ve maske kullanımı sağlandı. Tüm birimlere el dezenfektanı temini yapıldı. Personelimiz dönüşümlü ve online çalışması sağlandı. Tüm hizmet birimlerimiz dezenfekte edildi. 50 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olanalar, hamile, engelli ve 12 yaş altı çocuğu olan personelimizi işe gelmemesi sağlandı. Şehre yönelik dezenfeksiyon çalışması yapıldı. Şehre yönelik Basın, Yayın, Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzce halkın koruyucu tedbirleri uymaları için bilbord, raket, sosyal medya ve iletişim kanallarından bilgilendirme çağrıları yapıldı. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüzce hızlı oluşturulan online başvuru sistemiyle ihtiyaç talepleri alındı. Kovid-19 çalışmaları kapsamında, çalışmalar 3 aşamalı yürütüldü. Birinci aşama Vefa Sosyal Destek Grubu çalışmaları. Kurulduğu ilk günden bugüne kadar destek olmak amaçlı toplamda 29 belediye personelimiz 2 aracımız görevlendirilmiştir. Vefa Sosyal Destek Grubu’ndan pandeminin 3 aylık döneminde 569 talep belediyemize yönlendirilmiştir. Bu talepler mobil su yükleme, sıcak yemek, çöp ve ev temizliği ihtiyaçları belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından giderilmiştir. İkinci aşama pandemi hastanesi çalışanlarına yönelik hizmetler. Pandemi hastanesinde çalışan nöbetçi personele her akşam saat 23.00’da 200 kişilik sıcak çorba ikramı yapılmıştır. Pandemi hastanesi çalışanlarına her gün ikindi kumanyası ikramı yapıldı. Toplamda 9 bin 298 adet. 5 noktada hizmet veren 112 ambulans merkezinde çalışan sağlık personeline her gün saat 18.00’da kumanya ikramı yapılmıştır. Pandemi hastanesi çalışanlarına 400 adet koruyucu tulum dikimi yapılıp, teslim edilmiştir. Pandemi hastanesine 20 litre dezenfektan, 40 adet koruyucu gözlük, 23 adet stetoskop, 23 adet tansiyon aleti verilmiştir. Pandemi hastanesi çalışanlarına her gün olmak üzere toplamda 920 adet içme suyu teslim edilmiştir. Çanakkale merkezdeki aile sağlığı merkezlerinin talebi üzerine toplam 2 bin adet siperlik, el dezenfektanı ve maske verilmiştir. Üçüncü aşamada tüm müdürlüklerimizin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapacağım. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz; ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarını en düşük seviyede sürdürmekte güçlük çeken, dar gelirli, kimsesiz, muhtaç ve engelli vatandaşlarımıza yönelik nakdi yardımların gerçekleştirilmesiyle, kontrolleri dışında gerçekleşen sorunların önlenmesi ve çözümlenmesinde yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik sosyal hizmet çalışmaları yürüten müdürlüğümüz, Kovid-19 sürecinde alınan önlemler kapsamında sosyal yardımlar başlığı altında çalışmalarını sürdürmüştür. Halk kart desteği, işini kaybeden ve işyerlerini kapatanlara destek ve vefa iletişim merkezinden ve müdürlüğümüze gelen taleplere göre sıcak yemek desteği, dayanışmaya el ver kampanyasıyla yapılan destekler, Ramazan ayı boyunca yapılan destekler, evde temizlik desteği, sebze ve meyve desteği online ve kurumumuza gelerek ihtiyaç talebinde bulunanlara destek ve psikolojik destek hattı. Halk kart yardım kartıyla 2 bin 137 kişiye Mart ayında 650, Nisan ayında 740, Mayıs ayında 740 ihtiyaç sahibi kişiye nakdi yardım yapılmıştır. 16 Mart-1 Haziran tarihleri arasında 3 bin 500 erzak paketi teslim edilmiştir. 536 kişiye günlük sıcak yemek toplamda 20 bin 16 yemek hizmeti dağıtımı yapıldı. Ekonomik gücü olan vatandaşlarımız ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız arasında ‘dayanışmaya el ver’ sloganıyla köprü olup 176 bağışçımızdan gelen 847 erzak paketini vatandaşlarımızın hanelerine ulaştırdık. Ramazan döneminde ay boyunca 74 haneye toplamda 7 bin kişilik hizmet sayımız ile sıcak yemek dağıtımı yaptık. Ayrıca hijyen kurallarına en çok uyulması gereken günlerde 55 hanenin her ay düzenli olarak ev temizlik hizmetini gerçekleştirdik. Pazar ve hal esnaflarımızın bağışladığı meyve ve sebzeleri 329 haneye ulaştırdık. Alışması zor olan bu pandemi sürecinde 804 kişiye uzmanlarımız tarafından psikolojik destek sağlanmıştır. ‘Ekmeğime dokunma’ sloganıyla Ramazan ayında 200 bin adet kent merkezindeki fırınlara dağıtılmak üzere Ramazan pideleri için kese kağıdı yaptırılmış, Zabıta Müdürlüğümüz tarafından dağıtımı gerçekleştirilmiştir”
Yapılan bilgilendirmenin ardından Çanakkale Belediyesi Haziran Ayı Belediye Meclis Toplantısı 2. Oturumu sona erdi.
Ogün İnal