Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Ünal Özcan yeni normalleşme sürecine geçilmesinin ardından birçok esnafın uzun süreden bu yana kilit vurdukları işyerlerini açtıklarını ancak sorunların işyerlerinin açılması ile çözülemediğini söyledi.
İşyerlerinin yeni normalleşme sürecinde açıldığını ancak esnafların yüzde 50 iş kaybı ile çalıştıklarını ifade eden Özcan, “Yasak ve kısıtlamaların sona ermesi ile esnaflarımız iş yerlerini nihayet açtılar. Ancak şu an esnaflarımız tamamı ile sona ermeyen Corona Virüs salgını nedeni ile yüzde elli iş kaybı ile çalışmak zorunda kaldı. Vatandaşlar tedbiri elden bırakmamak için alışverişlerine gezmelerine yemek yemelerine çok dikkat ediyor. Bu da esnafın satışlarını olumsuz etkiliyor” dedi.
Corona Virüs sürecinde esnaf odaları olarak devletten asgari ücret kadar nakdi yardım talep ettiklerinin de altını çizen Özcan, “Bu talebimiz yerine getirilmesi. Buna karşın esnaf kefalet ve kredi kooperatifi aracılığı ile düşük faizli 6 ay geri ödemesiz krediler verildi. Ancak zaten kredi ödemesi bulunan esnaflar bu krediden de ihtiyaç olduğu için yararlandı. Şimdi 6 ay sonra hem SGK hem vergi, hem de kredi ödemeleri başlayacak ve bu süreçte esnaf bu ödemelerini iş yapamadığı için yapamayacak” dedi.
Özcan açıklamasında şunları söyledi:
“ESNAFI RAHATLATARAK TALEPLERİ EN ÜST DÜZEY MAKAMLARA İLETTİK”
“Şimdi Evet 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla devletimizin açıkladığı kriterler çerçevesinde iş yerlerinde alınacak önlemleri içeren bir normalleşme süreci başladı. Bununla ilgili şu anda 3 4 meslek kolu dışında, yüzde 95’i meslek kolları, kurallara uymak kaidesiyle ticaretlerine başladılar. Ancak zaten 2019 yılının başından buyana kaybettiğimiz bir dönem vardı. Bu 2019 yılında ülke genelinde özellikle Her zaman söylediğim gibi döviz bazında yaşadığımız sıkıntı, ülkemizin Suriye'de yapmış olduğu operasyonlarla ilgili bu süreçte ilgili ekonomik anlamda bir sıkıntıya yol açmıştı. Ülkemizde esnaflarımız bunun telafisi nasıl olur, 2020 yılı içerisinde en azından bir okul sezonunda yada yaz sezonunda esnafın bir beklentisi vardı.tam bunlar düşünülürken Dünyada meydana gelen Coronavirüs olayına yaşayınca esnafın eli kolu bağlandı. Corona Virüs süreci içerisinde iş yerlerimiz kapalıyken Çanakkale teşkilatı olarak bütün Türkiye teşkilatı olarak biz, Sayın Cumhurbaşkanlığı en başta olmak koşuluyla ilgili Bakanlıklar gerekli her türlü başvuruyu yaptık.Kapalı olan işyerlerinin kiralarının ödenebilmesi için kira yardımı, artı elektrik, doğalgaz ve su faturaları konusunda, kesinlikle bu Pandemi sürecinde kapalı olan işletmelerden bu ücretlerin alınmaması ile ilgili görüşlerimizi ilettik. Bunun yanında. Esnafların yanlarında çalıştırdıkları kişiler ile ilgili devletin teşvik vermesi, artı en azından kapalı olan esnaflarımıza bir asgari ücret nakit ödeme talep ettik.”
“ESNAFA KREDİ VERİLDİ AMA, BORCU BORÇ İLE ÖDEDİK”
“Corona Virüs sürecinde esnafa nakdi yardım yapılması konusunda çok gayret sarf ettik.Sonuç ne oldu diye bakacak olursak Esnaf Kefalet ve Kefalet Kooperatifi'nin faiz oranları üzerinden Esnaf ve Sanatkara Halk Bankası kanalıyla 25 bin TL 6 ay ödemesiz ve 1 Kredi ve 25000 TL'lik de bir bonus kart verildi. Esnaflar bundan faydalanmaya çalıştı. Ama bir nevi borcu borçla ödedik. Şimdi Kasım ayı içerisinde, Aralık ayı içerisinde bu 6 aylık ödemelerinizin güne gelecek. Bizim vergilerimiz 3 ay ertelendi. SSK, bağ-kur primlerimi 3 ay ertelendi. Bunların ödemeleri de aynı ayda gelecek. Esnaf ve Sanatkar iş yerini açtı, ama zaten %50 iş kaybı yaşanıyor. Bugün yolcu taşımacılığından tutunda, kahve işletmesinden tuttun, lokantasından tutun, bütün meslek kollarında yapılan Coronavirüs düzenlemeleri ve kriterleri nedeni ile yüzde elli bir iş kaybı var. Bunun yanına bir de psikolojik olarak şu anda Pandemi süreci devam ediyor. Vatandaş haklı olarak kalabalık bir ortama gitmek istemiyor. Kalabalık bir ortamda oturmak istemiyor. Ondan dolayı müşteri kaybımız var. Biz bunları bildiğimiz esnaf ve sanatkarın da durumunu gördüğümüz için de, devam ve sürekli bir şekilde bunları anlatarak Esnaf ve Sanatkarın bu 6 aylık, 3 aylık ötelemeler, Kredilere yapılan ötelemeler bizim için yeterli değil. Bu ödemelerin günü geldiği zaman Esnaf ve Sanatkarın önümüzdeki süreçte bile bu ödemeleri yapma imkanı yok.”
“SORUNLARI VE ESNAFIN DURUMUNU BAKANLARA ANLATACAĞIZ”
“Bunlarla ilgili taleplerimiz yazılı sözlü bütün ilgili kurumlara defalarca yapıldı Geçen hafta Ankara'da bizim kuruluşların toplantısı vardı. İçişleri Bakanlığı'na gittik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gittik. Bu sorunlar ile ilgili bu ay içerisinde 3 Bakanla Ankara'da teşkilatlar bir araya gelme planları yapılıyor. Ama tabii ne zaman olur tarihi belli değil. Biz burada tabanda yaşanan Sorunları ilgililere aktararak neler talep ettiklerini söylüyoruz. Ama bugünkü tarih itibariyle bugünkü çerçevede ifade ettiğim 25000 TL'lik yüzde 4.5 faiz oranlı 6 ay ödemesiz Kredi. Yardımı var. Bir de zaten önceden devam eden yanımızda çalıştırdığımız ve işyeri kapanmasından dolayı çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği var. Onun dışında taleplerimiz değerlendireceğini biliyoruz. Ama olumlu bir sonuç alamadık. Bugün lokantaya gidelim kafeteryaya gidelim bir Tuhafiye dükkanına gidelim işler %50 düştü. Dediğin gibi bu 6 aylık süre gelir geçer. Biz o tarihte bugün 850 TL Bağ-Kur prim öderken O tarihte ikisini bir ödeyeceğiz 1800 lira. O tarihte biz SSK priminin ikisini bir ödeyeceğiz. O tarihte önceden gelen zaten bizim kredileriniz var. Esnafın yüzde sekseni önceden Kredi kullanmış zaten 2. Kredi ödemeleri de gelecek. Tüm bu şartlarda soruyorum. Zaten iş yok, piyasa belli Pandemi den dolayı vatandaş çekinceli nasıl nasıl olacak bu iş. Bunu da Herkes biliyor yani benim söylememe gerek yok, herkes yaşıyor.”
“TALEPLERİMİZ İLE İLGİLİ ALDIĞIMIZ BİR MESAFE YOK”
“Bizim teşkilat olarak birliklerimiz çok net talepler konusunda. Ama bir de şöyle bir şey var. Eyvallah bu süreçte Dünya da bakalım herkes böyle çok değişik bir süreç yaşadı. Ülkenin ekonomik gücü de önemli. Şimdi burada bizim esnaf ile ilgili taleplerimize “Yok ya siz yanlış söylüyorsunuz” demiyor. Dinliyor şu ana kadar olumlu aldığımız bir mesafe yok. Mesela bu konuda da Milletvekillerimiz ile her gün görüşüyoruz her türlü konuda yani İnternet Kafelerin sorunu vardı MYK’ iken görüşüldü, pazarcıları sorun vardı görüştük. Yazışıyoruz iletiyoruz yani karşı tarafta tarafından dinleniyoruz. Kimse demiyor ya “Siz ne diyorsunuz” falan diye ama sonuçta en yetkili merci oradan da olumlu haberler duymak istiyoruz. Her Bakanlar kurulundan sonra televizyonun başına geçip hep beraber dinliyoruz, acaba bizim yani esnaflarımız için bir açıklama olacak mı? diye.”
Özel Haber: Ogün İnal