Kazdağları’nın havası ve oksijeninde yetiştirilen, kokusu, tadı ve aroması ile diğer nektarinlerden önce gelen, coğrafi işaretli Bayramiç Beyazının hasadı gerçekleştirildi. Çanakkale Bayramiç bölgesinde 5 Bin 500 dekarlık alanda yetiştirilen ürünler Dijital Pazarlama projesi ile aracısız da tüketicilere ulaştırılıyor.
Kendine has tadı, kokusu ve aroması ile Coğrafi işaretli Bayramiç Beyazının hasadı gerçekleştirildi. 5 bin 500 dekarlık Kazdağları eteklerindeki Bayarmiç İlçesinde yetiştirilen Bayramiç Beyazının Hasadına Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’da katıldı. Hasatta Bayramiç Beyazı hakkında bilgiler veren ve yetiştirilme sürecine değinen Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu “Çanakkale’nin Bayramiç İlçesine has bir ürün. Beyaz nektarin şeftalidir. Kazdağları eteklerinde yetişen, tadı ve aroması bu bölgeye ait olan bir çeşit. Bayramiç Beyazını diğer meyvelerden ve nektarinlerden ayıran temel özelliği, tadı, kokusu, aroması ve kendine has rengidir. Bayramiç İlçesinin Kazdağları eteklerinde oluşmuş doğal bir genetiktir. Diğer bölgelerde de ağaç olarak yetiştirilmek mümkündür. Ancak bu tadı, aromayı ve rengi vermesi mümkün olmamaktadır. Sadece Bayramiç bölgesinde ve Kazdağı faunasına has havasında, oksijeninde ve Kazdağından doğan Menderes Çayı bölgesinde yetişmektedir. Tanesi normalde 150 gram civarında gelir. Tek çekirdeği ver ve kıvamı yoğun olduğu için meyve suyu kullanımı biraz zordur. Tamamen sofralık bir çeşittir. İlçemizde yaklaşık 5 bin 500 dekarda yetiştiriliyor. Bir dekarda yaklaşık 2 on verimi var. Bir ağaçta minimum 3, maksimum 13 kere toplanma gerçekleştirilebiliyor. Çünkü arkadan yeni ürünler verebiliyor. Erkencisi, ortancası ve sonuncusu olmak üzere kendi içinde 3 gruba ayrılır. Ülkemizdeki toplam nektarin alanı 7 bin 500 dekar, bunun içinde 5 bin 500 dekarlık büyük alanı biz oluşturuyoruz. 14 bin ton civarında her yıl verimimiz var. Ülkemizde İlçe Tarım Müdürlüğü olarak biz de bu ürünü çeşitli dönemlerde denetleyerek, Mavi bayrak sertifikası veriyoruz. Üreticilerimize daha sağlıklı gıda, çevreye daha duyarlı bir gıda üretimi, vatandaşlarımıza daha iyi bir aroma ve tat verebilmek için çaba gösteriyoruz. Hedefimiz Bayramiç’te yetiştirilen bu ürünü, tüm Türkiye’deki vatandaşlarımızın tatmasını sağlamak. Bu nedenle her geçen yıl üretim alanlarımızı tespit ederek arttırmaya çalışıyoruz. Ayrıca Bakanlığımızın da yeni geliştirdiği Dijital Pazarlama Sisteminde de bu ürünü yükleyerek, bütün üreticilerimizin aracısız olarak tüketicilere ulaştırılması yönünde çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda eğitim veriyoruz. 2020 yılı itibari ile süper bir kalite yakaladık. Bu sezonda da tüm üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Ülkemize mal olmuş Bayramiç’in Coğrafi İşaretli Bayramiç Beyazının hasadı gerçekleştirildi. Her yıl 14 bin ton civarında verimin alındığı Bayramiç Beyazı hem tezgahlarda hem de Dijital Pazarlama Projesi kapsamında tüketicilere ulaştırılacak.
Dilvin Altıkardeş