Av yasağının başlamasıyla birlikte bakım ve onarıma alınan balıkçı teknelerinde gerekli tamirat işlemlerine devam ediliyor. Senede en az bir kere bakım yapılması gereken tekneler ve kayıklar Sarıçay da ki tekne ustalarına emanet ediliyor.
Kimilerine göre bir hobi kimilerine göreyse geçim kaynağı olan balıkçılıkta en önemli materyallerden birisi olan balıkçı teknelerine senede en az bir defa bakım yapılması gerekiyor. Karaya çekilip altının temizlenmesi, boyasının, macununun yenilenmesi gereken tekneler Sarıçay da ki ustalar tarafından onarılıyor. Sarıçay da bulunan tamirhanelerde sezona yetişmesi için son işlemleri gerçekleşen balıkçı tekneleri büyük bir özenle yeni sezona hazırlanıyor.

Tamirhanede daha çok küçük oltacı teknelerinin olduğunu ifade eden Murat Acar, teknelerin bakımının 10 gün ile 1 ay arasında değiştiğini söyledi. Acar, “Teknelerin içine girmedikçe onarım zamanı belli olmuyor. Söktükçe bakım onarım artıyor. On günde sürüyor 1 ayı bulduğu da oluyor. Teknenin boyu ebadı önemlidir. Hasara göre, çürüğüne göre ekstra çıkan şeylere göre değişiyor. Tekne ve kayıklarda yıllık karaya çekme altını temizleme, dış bakımı yapılması gerekiyor. Sarıçay’da su çekildiği zaman tekneler bazen dibe oturuyor ya da yan yatıyor.” dedi.

Teknede kaliteli ağacın kullanılması gerektiğini söyleyen Acar, teknelerin yılda en az bir defa bakıma alınması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı; “Teknede, kayıkta ağacına dikkat etmek gerekir. İlk başta yaptırırken ki ağacı. Biz mesela kestane kullanıyoruz yeni tekne imalatlarında. Dış genelde çam olur. Müşterinin isteğine göre de değişir tabi. Ahşap olarak meşe kullanılır, bulunabilirse dut mesela. Macun falan da çok önemli boyada. Marka marka yani hepsinin fiyatları ona göre değişiyor. Epoksi macun kullanılır, vernik kullanılır. Müşterinin bütçesi de önemli. Çünkü tekne olayında skala çok geniş. Malzemesinde, boyasında, ahşabında skala çok geniş. Müşterinin bütçesi iyiyse ona göre malzeme kullanılır. Kaliteli macun kullanılır. Tekne biraz lükse de giriyor zaten. Bunlar genelde oltacı teknesi av teknesi değil. Sezondan önce şu anda bakım zamanı. Ama balıkçı teknelerinin sezonu da şimdi değil. Kendi sezonlarına göre balıkçılar bakım zamanlarını ayarlıyor. Teknenin her sene o dış bakımının olması lazım. Altının kazınması lazım yosun oluyor mesela. Midyeli falan oluyor, onlar zararlı. Öbür türlü bakımının masrafı daha çok artar. Her sene çekmezsen masraf artar.”

Geçtiğimiz nisan ayında kapanan av sezonunun ardından yoğunluk kazanan tekne bakım ve onarımı eylül ayına kadar devam edecek.

Dilvin Altıkardeş