Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan Doğan Akdeniz Aile Sağlığı Merkezinin, İl Sağlık Müdürlüğü kararıyla Sağlık Laboratuarı yerine yapılan binaya taşınması kararına mahalle sakinleri tepki gösterdi. Sağlık ocaklarının tek bir çatı altında toplanması amacıyla alınan karar vatandaşları mutlu etmedi. 

Fevzipaşa Mahallesi’ne sağlık hizmeti veren Doğan Akdeniz Aile Sağlığı Merkezi bulunduğu yerden başka bir yere taşınıyor. Devlet Hastanesinin de kent merkezine uzak bir yere taşınmasının ardından vatandaşlar muayene olmak, reçete yazdırmak ve kan tahlili yaptırmak için çoğunlukla sağlık ocaklarına gidiyordu.  Fevzipaşa Mahallesiyle birlikte üç mahallenin daha sağlık ocağı aynı yere taşınacak.
Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesine mesafeden dolayı çok mecbur kalmadıkça gidemediklerini belirten mahalle sakinlerinin sağlık hizmeti alabildiği tek yer olan sağlık ocağı da ellerinden alınıyor. Yaşlı ve hasta nüfusu fazla olan mahalle sakinleri seslerini duyurmak için gazetemize açıklamalarda bulundular.
Fevzipaşa Mahallesi’nde oturan ve sağlık ocağının taşınması kararına tepki gösteren Elvan Çekiç, mahallelinin maddi durumunun olmadığını uzaktaki sağlık ocağına gidemeyeceğini söyledi.
 
Yetkililere seslenen Elvan Çekiç; “Fevzipaşa Mahallemizin sağlık ocağı buradan kaldırılıyormuş. Biz istemiyoruz çünkü mahallemizde yaşlı olan insan fazla. İnsanların maddi durumları yok. Çok uzağa kaldırılıyor. Bir de şöyle bir şey var, Devlet Hastanesi buradan zaten kalktı. Acil kalktı. Mahalleye ambulans çağırıyoruz bayağı bir geç geliyor. Ölen ölecek kalan kalacak. Bir sağlık ocağımız var. Hastalar ilaç yazdırmak istiyor kış kıyamet günü biz oraya nasıl gidelim? Biz buna şöyle bir çözüm düşündük sağlık ocağımız için mahallemizde yeni bir yer bulununcaya kadar aynı yerinde kalsın. Fevzipaşalıların gidebileceği yeni bir yer bulununcaya kadar aynı yerinde kalsın. Beş mahallenin sağlık ocağı aynı yere kalkıyormuş. Ama bizimkinin kaldırılmasını istemiyoruz. Yerini beğenmiyorlarsa başka bir yer bulsunlar ama bizim mahallemizden bulsunlar. En azından çarşı içinde bir yerde olsun bizim ulaşabileceğimiz bir yerde olsun. Maddi durumu olmayanlar var. Sürekli taksi tutup oraya gidip gelmek yani herkes için çok zor. Bazı sağlık ocakları aynı yerinde mahallesinde duruyor.” dedi.

Kararın tekrar gözden geçirilmesini isteyen Elvan Çekiç sözlerine şu şekilde devam etti; “Sağlık İl Müdürlüğü bunu bu şekilde uygun görmüş olabilir ama gerçekten burada herkes mağdur olacak. Devlet köylere bile vatandaşına yardımcı olabilmek için imkân sağlıyor. Bizim de bu imkânımızı elimizden almasın. Lütfen tekrar bir düşünülsün. Yakındayken bile nasıl gideceğim oraya diyen yaşlılarımız var ki daha da uzağa taşıyacaklar sağlık ocağımızı. Sağlık İl Müdürümüze sesleniyoruz buradaki halkın menfaati için istediğimiz bir şey bu bizim. Rica ediyoruz lütfen bu konuda duyarlı olsunlar bizi görmezlikten gelmesinler lütfen.”
 
Pazara bile gidemeyen Necla Karaçomak aynı zamanda fıtık hastası. Ayaklarında sakatlık olan Necla Karaçomak yürümekte zorlandığını, sağlık ocağının uzak bir yere taşınmamasını istemediğini söylerken şu şekilde konuştu; “Ayaklarım sakat yürüyemiyorum, dizlerim acıyor. Bel fıtığım var. Yaşımız var. O kadar uzağa biz gidemeyiz. Uzaklara gidemeyiz biz. Yaşlıyım, çoluk çocuk var, çocuk bakıyorum. Ben pazara bile gidemiyorum. Sağlık ocağımız uzak bir yere gitmesin.”
 
Sedef hastası ve şeker hastası olan Cahide Demirdöven sürekli ilaç yazdırmak için sağlık ocağına gidiyor. Sağlık ocağının taşınması durumunda ilaçlarını nasıl yazdıracağını bilmeyen Cahide Demirdöven’in aynı zamanda ayak parmaklarından birisi kesik. Yürümekte zorluk çeken Cahide Demirdöven bu sebeple de pansuman için sürekli sağlık ocağına gitmek zorunda. Cahide Demirdöven konuyla ilgili; “Benim ayak parmağım kesik. Yürüyemiyorum doğru düzgün bir yere gidemiyorum. İki günde bir pansumanım var. Sağlık ocağımız kalkmasın buradan lütfen. Ben sedef hastasıyım devamlı iğnemin yazılması gerekiyor. Sağlık ocağından yazdırıyorum. Gidemem ben başka bir yere.” dedi.
 
Kalp hastası olan 83 yaşındaki Saliha Sazanoğlu karardan dolayı çok mağdur olduklarını söyledi.  Sağlık ocağının taşınmaması gerektiğini söyleyen Saliha Sazanoğlu şu şekilde konuştu; “Kesinlikle sağlık ocağımızın kalkmasını istemiyoruz. Yaşlıyım 83 yaşındayım nereye gidip ben ilacımı alacağım? En azından daha yakın bir yere taşısınlar. Bizde rahatlıkla gidip gelebilelim. Biz şu anda mağdur durumdayız. Ben kalp hastasıyım ilaçlarımı yazdırmak için sürekli gidiyorum sağlık ocağına. Diz kapaklarımız tutmuyor. Lütfen sağlık ocağını uzağa taşımasınlar.”
 
Sağlık ocağının mahalle sakinleri için önemini belirten Zerhen Çancı sadece yaşlılar ve çocuklar için kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor Yetkililere seslenen Zerhen Çancı; “Sağlık ocağında biz tahlillerimizi yaptırıyoruz. Sonuçlarımızı alıyoruz. Çoluğumuza çocuğumuza baktırıyoruz. İğnemiz olduğunda yaptırabiliyoruz. Bizim maddi durumumuz yok. Taksiyle gidip gelme lüksümüz yok. Zaten devlet hastanesi çok uzak yerde. Onun için mümkünse sağlık ocağımızın mahallemizin yakın bir yerlerinde olmasını istiyoruz. Çocuklar ve yaşlılar için bizler için değil. Biz genciz sadece yaşlılar ve çocuklar için istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz lütfen bizim sağlık ocağımızı taşımasınlar.” dedi.

Hasan Sami Er