Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülen Çanakkale Seramiğinin son temsilcisi İsmail Bütün’ün ismi Parka verildi. Mart Ayı Belediye Meclisinde alınan kararla Esenlerde bir parka ismi verilen İsmet Bütün Parkı törenle açıldı.
PARKA “YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ” ÖDÜLÜ BULUNAN İSMET BÜTÜN’ÜN İSMİ VERİLDİ
1941 yılında Çanakkale’de dünyaya gelen ve 10 yaşından babasının yanında çırak olarak başladığı Çanakkale Seramik üretimini 60 yıldır sürdüren ve 1956-1973 yıllarında henüz kurulum aşamasında olan Kale Seramik Fabrikasında İzalatör, şekillendirme ustası, model ve Seramik ustası olarak hizmet verdi. Hayatta olan ve halen Seramikte faal olarak çalışan İsmail Bütün, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü verildi. Çanakkale Seramiğinin yaşayan çınarına bir ödül de Çanakkale Belediyesinden geldi. Çanakkale seramiğinin gelecek nesillere aktarılması ve Çanakkale seramiğinde hizmet verenlerin unutulmaması amacı ile Mart ayında düzenlenen Belediye Meclisinde oy birliği ile alınan kararda Seramik Ustası İsmail Bütün’ün isminin bir parka verilmesi kararı alındı. Alınan bu kararın ardından geçen sürede, kendi elleri ile yaptığı ve bağışladığı eserlerinin de bulunduğu İsmail Bütün Seramik Parkı önceki gün düzenlenen törenle açıldı.
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRDÜM
Törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Seramik Ustası İsmail Bütün, Öğrencileri ve çok sayıda davetliler katıldı. Parkın Açılış Töreninde bir konuşma yapan Seramik Ustası İsmail Bütün “Bir dostumun dediği gibi; Bu topraklarda Çanak sözcüğü Kale sözcüğünden önce gelir. Milattan önce 6 binli yıllarda başlayan seramik öyküsü, Antik Çağlarda varlığını hep sürdürür. Bu süreç 17’inci Yüzyıldan itibaren de kapılarını dış dünyaya açar. İşte bu dönemde, Çanakkale seramiğine elleri ile hayat veren adını bile hatırlayamadığımız nice ustalar yetiştirildi. Ben üç kuşaktır Çanakkale Seramiği ile uğraşan bir ailenin son temsilcisiyim. Babam Ahmet Usta Geleneksel Çanakkale Seramiğinin en önemli isimlerinden Fiyakalı İbrahim Usta’nın Babasının yanında yetişmiş isimlerden bazılarından birisidir. Bu vesile ile Geleneksel Çanakkale Seramiğine ömrünü adamış bilinen ve bilinmeyen tüm ustalara Allah’tan rahmet diliyorum. Bir kentin kültür ve sanat açısından en önemli değeri yaşayan insan kaynağıdır. Yaşayan İnsan Hazinesi, bizlerin verdiği hayatları ve eserleri ile var olan bir önemdir. Bugün, bu çocuk parkına adımın verilmesi yalnız benim değil, Benim ve Babamın yanı sıra geleneksel Çanakkale Seramiğine ömrünü adamış ustalar için de olduğunu ifade etmek isterim. Geleneksel el sanatları dalında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü ile onurlandırmamı sağlayan sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcilerine, Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a ve Belediye Meclisi Üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
ÇANAKKALE SERAMİĞİNE ÖMRÜNÜ ADAMIŞ BİR İSİM
İsmail Bütün’ün ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Adını seramikten ala üç şehir var. Bunlardan bir tanesi Çanakkale adı üstünde. Diğeri Mayorka. Mayorka, Maorika denilen bir sır çeşidinden ismini almış. Diğer şehir ise Fransa’da bulunan Fayanza şehri. Bunlar ünlü şehirler. Çanakkale’de bir çok yönden çok önemli bir coğrafya ve neredeyse her yeri antik bir miras. Seramik de bizim önemli kültürel miraslarımızdan bir tanesi. Çanakkale’de uzun yıllar seramik ticareti yapmış daha sonra da Çanakkale şehri seramikle bütünleşmiş ve seramik ile anılmaya başlanmış. Biz de Belediye olarak tarihsel süreci ayakta tutmaya çalışıyoruz. Farkındalığı yeniden ortaya çıkarmaya çalıştık. Ve burada, Çanakkale’de yetişmiş İsmail Usta, Çanakkale Seramik Fabrikalarında daha önce uzun yıllar çalışmış ve bu kentte son seramik ustası olarak biliyoruz. Dolayısı ile bu ustanın burada, yeni kalfalar, çıraklar yetiştirilmesini istedik. Çünkü İsmail Usta’dan sonra bir nesil olmayacaktır. Çanakkale Seramiğinin bütün özelliklerini mutlaka yeni nesillere aktarması gerektiğini düşündük . Çanakkale Belediyesi olarak kendisine bir Seramik Atölyesi hazırladık ve yeni seramik ustaları yetiştirmesini istedik. O da bizi kırmayınca Güney Marmara Kalkınma Ajansından destek aldık ve bir proje hazırladık ve Özgürlük Parkında atölyemizi oluşturduk. Çanakkale seramiğini tanıtmak amacı ile her Fuara gittiğimizde çarkımızı da götürdük ve Ustamızla canlı performans yaptık Çanakkale seramiğini tanıtmak için. Bunun yan sıra eski Er Hamamını da restore ederek Seramik Müzesi haline getirdik. Dolayısı ile Çanakkale Seramiğini tanıtmak ve unutturmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu anlamda geçmişte yaşayan ustaları da var ama Çanakkale seramiğinin yaşayan son ustası İsmail Usta hayattayken ondan faydalanmak çaba gösteriyoruz” dedi.
SERAMİK DENİNCE AKLA İLK GELEN İSİM İSMET USTADIR
Çanakkale seramiği denince akla gelen ilk ismin seramiğe ömrünü adamış İsmail usta olduğu dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasının devamında “Çanakkale Seramiği denilince ilk akla gelenlerden bir olan İsmail Usta, daha önce Seramik Fabrikalarında uzun yıllar çalışmış, ayrıca Arkeolog Ümit Serdaroğlu, Assos’ta kazılar yapılırken, Antik Seramik buluntularının tekrar yapılması için İsmail Usta’dan faydalanmış. Daha önce, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullh Gül Çanakkale’ye geldiğinde eşi Seramik Müzesini gezmişti ve ona da bahsetmiştik. 2019 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığına ustamızın Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülmesi için başvurduk. Geçtiğimiz sene Sayın Cumhurbaşkanımızın da takdiri ile İsmail Usta, Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görüldü. Ustamız ödülünü alırken bizim de Çanakkale Seramiği olarak adımız duyuldu. Bu vesile ile Çanakkale seramiğimizle olarak biz de ödüle ortak olduk. Ustamız Yaşayan İnsan Hazinesi değerlerimiz , ama daha uzun yıllar anılması için Ustamızın İsmini Parka verilmesini istedik ve Meclisimizin Mart Ayı toplantısında Meclis üyelerimiz oy birliği ile İsmail ustanın isminin bu parka verilmesini kabul etti. Park için de güzel bir ese yapmış, Çanakkale Vazosu. Parkın çeşitli yerlerine koyduğu eserlerle kanıtladı ki ustamızın bu parka isminin yakıştığını söyleyebilirim” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, Çanakkale Seramiğinin son temsilcisi, Yaşayan İnsan Hazinesi İsmet Usta tarafından bizzat yapılan seramik eserlerinin de yer aldığı park alanı gezildi. Herbiri birbirinden değerli eserleri yerinde inceleyen Belediye Başkanı ve davetliler hayranlıklarını belirttiler. Park açılışı yapılan ikramların ardından son buldu.
Hasan Sami Er