Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim-öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçileceğini bildirdi. Okulların açılması ertelendi. 2020-2021 MEB takvimine göre Eğitim ve öğretim yılında okullar 3 hafta geç açılacak. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Hacımusalar açıklanan tarihin sendika olarak önerdikleri tarihe yakın bir zaman dilimi olduğunu belirterek, salgın riski sürerken uzaktan eğitimle devam edilmesinin en doğrusu olduğunu kaydetti.
Öğrencilerin eğitimden uzak kaldığını, çocukların öğretmenlerini, öğretmenlerin de çocuklarını özlediğini ve eğitimin sürecinin başlamasının önemli olduğunu ifade eden Hacımusalar, “Belirsizlik ortadan kalktı. Artık önümüzü görmeye başladık. Ama hala okullarda eğitim başladığında uygulanacak olan sosyal mesafe, okul hijyeni, sınıf mevcudu, okul taşıtları gibi konularda belirsizlik devam ediyor. Seyreltilmiş sistem ile ilgili okullara yazılı talimat gitmedi. Sınıflar 35 kişi mi olacak, 15 mi? Belli değil. İşleyiş nasıl olacak bilemiyoruz. Bu durumun netlik kazanması öğretmenler açısından da, veliler açısından da önemli. Ne gibi tedbirlerin alınacağının netleşmesi kafalarda somutlaştırılmalı” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık olarak okulların sağlık ve güvenle açılabilmesi için sınıfların sosyal mesafeye göre ayarlanması, dezenfektan, maske tedariği, fiziki ve sosyal yeterlilikler hususunda tüm detayları çalıştıklarını, hazırlıkları ve standartları da tamamladıklarını anlatan Selçuk, uzun süreden beri Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kuruluyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yaptıkları görüşmeler neticesinde 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılına nasıl başlanacağıyla ilgili kararları olgunlaştırdıklarını söyledi.
“DİLEYEN ÖZEL OKULLAR 17 AĞUSTOS PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN UZAKTAN EĞİTİM ARAÇLARIYLA EĞİTİM FAALİYETLERİNE BAŞLAYABİLECEK”
Bilim Kurulunun tavsiye kararları neticesinde aşamalı ve seyreltilmiş bir modelle 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılına başlanacağını ifade eden Ziya Selçuk, şöyle konuştu: "Buna göre 31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz ve öğretim yılımıza da bu şekilde başlamış oluyoruz. 21 Eylül'de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitimin de başlamasına karar vermiş bulunuyoruz. Dileyen özel okullar tabii ki 17 Ağustos Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek. Yüz yüze eğitim alamayan öğrenciler eğitimlerine uzaktan eğitim araçlarıyla devam edecekler. Uzaktan eğitim araçları, kendi kademelerine uygun içerikler çerçevesinde EBA televizyon kanalları, kendi öğretmenleriyle yaptıkları canlı dersler ve bu derslerin devamında EBA internetin içeriğindeki bir takım konulardan da oluşuyor."
Hazırlanan destek materyalleriyle öğrencilerin yanında olmaya devam edeceklerini dile getiren Selçuk, okullar açıldığında öğrencilere, öğretmenlere, okulların destek personeline, servis sürücülerine varana kadar okullarla ilgili herkesin sağlık durumunun HES kodları marifetiyle takip altında olacağını bildirdi.
“TARİH SENDİKAMIZIN ÖNERDİĞİ TARİHTİR”
Konu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Hacımusalar, “Bakanlığın 2020-2021 yılı Eğitim ve Öğretim yılının başlaması ile ilgili vermiş olduğu tarih sendika olarak önerdiğimiz tarihe uygun ve yakın bir tarih. Uzaktan Eğitim süreci devam etmelidir. Pandemi sürecinde özellikle de bayram tatili sonrası vaka sayısının hareketlenmesi nedeniyle risk oluştu. Ayrıca sıcak havalar sona erdiğinde enfeksiyon hastalıklarının da arttığı bir gerçek. Bu koşullarda 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş eğitime geçilmesi daha doğru. Bu sendika olarak bizim de önerdiğimiz bir durumdu. O zamana kadar da öğrencilerimiz, EBA ve on-line eğitimle devam edecektir” dedi.
“BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI. ARTIK ÖNÜMÜZÜ GÖRMEYE BAŞLADIK”
Öğrencilerin eğitimden uzak kaldığını, çocukların öğretmenlerini, öğretmenlerin çocuklarını özlediğini ve eğitimin sürecinin başlamasının önemli olduğunu ifade eden Hacımusalar, “Belirsizlik ortadan kalktı. Artık önümüzü görmeye başladık. Ama hala okullarda eğitim başladığında uygulanacak olan sosyal mesafe, okul hijyeni, sınıf mevcudu, okul taşıtları gibi konularda belirsizlik devam ediyor. Seyreltilmiş sistem ile ilgili okullara yazılı talimat gitmedi. Sınıflar 35 kişi mi olacak, 15 mi? Belli değil. İşleyiş nasıl olacak bilemiyoruz. Bu durumun netlik kazanması öğretmenler açısından da, veliler açısından da önemli. Ne gibi tedbirlerin alınacağının netleşmesi kafalarda somutlaştırılmalı” dedi.
“YIKILACAK OKULLAR BİR AN ÖNCE YAPILMALI”
Eğitim Sen olarak düzenlenen iki günlük çalıştayla eğitim ve öğretimdeki son durumun detaylı masaya yatırıldığını kaydeden Hacımusalar, “Çanakkale’de yıkılacak okullar, bir an önde yapılmalı. Taşımalı sistem devam ediyor. Öğrenciler mağdur edilmemelidir” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım