Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü 2’nci sınıfta öğrenim göre Rana Berfin Orhan’ın annesi Mürvet Demirtaş Orhan, Spor Bilimleri Fakültesi’nin Özel Yetenek Sınavı sonucunda, Spor Yöneticiliği Bölümünü kazandı. Anne kız 2020-2021 eğitim yılında aynı fakültede okuyacak.
ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencisi ikincisi sınıf öğrencisi B Milli Sporcusu Rana Berfin Orhan’ın annesi Milli sporcu Mürvet Demirtaş, düzenlenen Özel Yetenek sınavı sonucunda Spor Yöneticiliği bölümünü kazandı. 2018 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle spor yaşamına paralimpik oyunlar kapsamında okçuluk ve havalı silahlar branşında temsil eden Mürvet Demirtaş, spor hayatı boyunca Taekwondo da Türkiye 3’ncülüğü, 2005 Karate Büyükler Türkiye 3’ncüsü, 2006-2010 Marmara Bölge Temsilcisi olarak, Avrupa Şampiyonasında 3’ncülük başarılarını elde etti. Spor Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilen törene, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu, öğrenci Rana Berfin Orhan, Annesi Mürvet Demirtaş Orhan ve öğretim üyeleri katılım sağladı.
“ONUN SÜREKLİ ÇALIŞMASI BENİ MOTİVE EDİYOR”
Spor Öğretmenliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Rana Berfin Orhan, “Annemle beraber okumamız herkese biraz garip geliyor aslında ama benim için hiç abes kaçan bir durum değil. Çünkü annemle hep arkadaş gibiydik ve bu onun üçüncü üniversitesi. O yüzden onunla okumak bana ne garip geliyor, ne de çekineceğim bir durum. Bu durumdan mutluyum, gurur da verici. Güzel bir şekilde eğitim hayatımıza devam edeceğimize inanıyorum ben. Annem çok hırslı, derslerine çok fazla önem veren birisi, ben biraz daha dinlediğimle yaparım her şeyi. O sürekli not tutup, çabalar. Onun sürekli çalışması beni motive ediyor” şeklinde duygularını dile getirdi.
“DÜNYA VAZGEÇENLERİ DEĞİL, AZMEDENLERİ HATIRLAR”
Spor Yöneticiliği Bölümünde öğrenciliği başlayan Anne Mürvet Demirtaş Orhan ise, “Başarmak, aslıda bir sonraki hedef için yeniden azimle çalışmaktır. Hedeflerimize ulaşmak için her zaman yüzlerce engelle karşılaşırız. Bu hedeflere ulaşmanın yolu, yılmadan çalışmaktan geçer. Uğruna çalışıp, emek harcanarak kazanılmayacak hiçbir zafer yoktur. Ben engellerin ve zorlukların karşısında yenilgiyi asla kabul etmeyip, insan kudretinin ve zekâsının yapıcılığına hep inandım. Hedeflerime ulaşmak için tüm engellere göğüs gererek, pes etmeyi hiç düşünmeden başarıya ulaşmanın yollarını aradım. Uğradığımız olumsuzluklar bize hep tecrübeler kazandırmıştır. Karşılaştığım zorluklar ne kadar büyükse, onların üstesinden gelmek o kadar gurur verici oldu. Bugün burada kızımla beraber analı kızlı okumanın gururunu yaşıyorum. Hayat, bana okumanın yaşı olmadığını ve başarmak için bana hiçbir engelin karşımda duramadığını öğretti. Umarım burada, biz kızımla birlikte diğer bireylere bir nebze de olsa örnek oluştururuz. Aktif spor yaşamım boyunca hep eğitimin öneminden bahsettim. Antrenörüm de beni şu ilkeler doğrultusunda yetiştirdi: ‘Sporcu; ahlaklı, dürüst, çalışkan ve daima bilgili olmalıdır’ dedi. Ben de alaylı eğitimimin yanı sıra akademik eğitimin de çok önemli olduğuna inanarak ve bir örnek teşkil etmesi adına bu yolda yürüdüm ve yürümeye devam ediyorum. Dünya vazgeçenleri değil, azmedenleri hatırlar” şeklinde konuştu.
“ANNE-KIZ BÜTÜNLÜĞÜ, TOPLUMUMUZA ÇOK GÜZEL MESAJ OLACAK”
Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu, “Çok güzel bir tabloyla karşı karşıyayız. Anne kızın lisans eğitiminde buluşması. Biz ülke olarak hükümetimizin, cumhurbaşkanımızın desteği ile gerçekten spora son 10 yılda çok büyük yatırımlar yapıldı. Altyapı yatırımları, cumhuriyet tarihindeki yatırımlar ile kıyaslanabilecek nitelikte. Fakat spor kültürünü tabana yayma konusunda hala eksikliklerimiz var. Bugün burada anne-kız bütünlüğü, toplumumuza çok güzel mesaj olacak. Mürvet Hanım’ı yakından tanıyoruz. Ömrü sporla geçmiş. Çok büyük bir trafik kazası geçirdikten sonra yılmamış, yine sporun içinde kalmış. İnanıyorum ki anne-kız örneği bizim fakültemizin web sayfasında hep bir çağrışım olarak kalacak” dedi.
MEDİKAL FITNESS BÖLÜMÜ AKREDİTE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç ise, “Algılara değil, olgulara baktığımızda okula giden çocuklarımız şikayet ettiğinde onlara hep ‘Keşke sizin yerinizde ben olsam’ cümlelerini sarf ederiz. Bugün, olguya baktığımızda okulumuzda öğrenci olan milli sporcu kızımız Rana’nın annesi bu olguyu gerçekleştirdi ve bu kavramı hayata geçirdi. Mürvet Hanım’ı tebrik ediyorum. Çanakkale’de karate sporuna gönül vermiş biri olan Mürvet Hanım’ın eşi Süleyman Bey’e de teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum” diyerek fakülte ile ilgili bazı bilgiler verdi. Koç, şunları açıkladı: “Fakültemizin misyonuna baktığımızda, ülkemizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunan Spor Bilimleri Fakültesi, evrensel spor kültürüne sahip bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Buna vesile olan iki öğrencimizin de bu felsefe ile yetişeceğini ümit ediyorum. Fakültemiz, ülkemiz ve dünyada başarılı sporcular yetiştirecek eğitimcileri yetiştirmeyi, toplumun sosyal, kültürel ve sportif gelişimine katkı sunmayı, bölgesinde spora hizmet etmeyi misyon edinmiştir. Fakültemizin vizyonuna baktığımızda ise, fakültemiz bilimsel ve sosyal alandaki faaliyetleri başta olmak üzere sportif etkinliklerde Türkiye’de önde gelen, mezunları tercih edilen, uluslararası nitelikte öğrenci ve öğretim elemanına yapısına sahip, paydaşlarının ihtiyaçlarını hızlı, kaliteli ve etkin bir şekilde çözen öncü bir spor bilimi merkezidir. Fakültemize bağlı 4 tane bölümümüz var; öğretmenlik bölümü, antrenörlük eğitimi bölümü, spor yönetimi bölümü ve Rekreasyon Bölüm. Öğretmenlik Bölümünde 197 öğrencimiz, antrenörlük eğitimi bölümünde 250 öğrencimiz, spor yönetimi bölümü 225 birinci öğretimde, 220 ikinci öğretimde ve rekreasyon bölümünde ise 40 öğrencimiz bulunmaktadır. Okulumuzda 3 tane yüksek lisans bölümü vardır, bir tane de doktora bölümü vardır. 57 Spor Bilimleri Fakültemiz var, bizim amacımız bu fakülteler arasında farkındalık yaratmak ve bunun için de önümüzdeki günlerde iki tane programı hayata geçirmek istiyoruz. Bu projelerden bir tanesi uluslararası yüksek lisans programı, ikincisi ise medikal fitness bölümü. Bu iki projeyi de YÖK nezdinde görüşmeler yapıyoruz.”
“BU AİLEYİ REKTÖRLÜĞÜM BOYUNCA TAKİP EDECEĞİM”
Son olarak ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rektör Murat, “Ne kadar güzel bir tablo. Bu aileyi rektörlüğüm boyunca takip edeceğim, bu aile model olacak ve Çanakkale’ye de örnek olacak. Başkalarını da teşvik etmeleri çok önemli. Spor çok önemli. Nerede hareket orada bereket derler. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, sağlam vücutta sporla gerçekleştirilir. Yattığımız yerde bu iş olmaz. Bu işin hem uygulamasını hem de teorisini yapan okullarımız var. Çanakkale’ye geldiğim andan itibaren, spora ayrı önem verdim. Bir buçuk seneyi aştı buraya gelişim, çok önemli projelerimiz vardı, o projeler devam edecek. Öğretim üyelerinden başlamak üzere birçok projemiz vardır koronavirüs yüzünden durduk ama bu projelerden vazgeçmeyeceğiz. Uluslararası alanda bizi ön plana çıkaracak, hem akademik hem uygulama anlamda faaliyetleri yürütmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“FARKINDALIK OLUŞTURDULAR”
“ÇOMÜ her bakımdan öncü bir Spor Bilimleri Fakültesi olmak durumundadır. Vazgeçmeyeceğiz, azmedeceğiz. Azmeden insan hedefine ulaşır” diyen Murat, “Azmin en güzel örneği burada, ana-kız bu alandalar. Biz de inşallah çok önemli projelere ulaşacağız. Samimiyetle söylüyorum, Spor Bilimleri Fakültesi benim için çok önemli. Bizim hedefimizde Çanakkale ruhuna uygun gençlik istiyoruz. Bu iki öğrencimize çok teşekkür ediyorum. Farkındalık oluşturdular. Rana ve Mürvet öğrencilerimizden de akademik başarılar bekliyorum. Mezuniyet törenlerinde sizi inşallah dereceyle mezun olmuş görmek istiyorum” diye belirtti. Konuşmaların ardından öğrencilere hediye takdiminde bulunuldu.
Dilvin Altıkakardeş