CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Gıda, ‘Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada çiftçinin gırtlağına kadar borç içerisinde olduğunu ileri sürerek “Allah rızası için rakamlarla algı oluşturma telaşından vazgeçin de şu çiftçinin, köylünün derdine derman olmaya çalışın. Çiftçiye ÖTV'siz mazotu verin, millete verdiğiniz sözleri yerine getirin” diye konuştu.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçilerin sorunlarını dile getirirken iktidara çağrıda bulunarak, “Rakamlarla algı oluşturma telaşından vazgeçin de şu çiftçinin, köylünün derdine derman olmaya çalışın. Çiftçiye ÖTV'siz mazotu verin, millete verdiğiniz sözleri yerine getirin. Millet size dümeni verdi, gemiyi kazasız belasız limana yanaştırın diye, siz de biraz gayret edin” dedi.
Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kanun teklifinin gerekçesinin satır aralarından örnekler verirken haklı ve yerinde tespitlerin iktidar tarafından yapılıyor olmasının Türkiye açısından sevindirici olduğunu belirterek tarım sektörünün yapısal sorunlarının çözümü noktasında doğru adımlar atılacağı beklentisinin yükseldiğini söyledi. Özgür Ceylan, konuşmasında “Gerekçede, “tarım ülkemiz için öncelikli bir faaliyet alanıdır. Özellikle son yaşanan Covid-19 salgını da tekrar göstermiştir ki gıda güvenliği ve güvenilirliği diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemiz için de hayati bir meseledir” denilmekte. Ancak Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonominin lokomotifi olan tarım sektörü her geçen gün kan kaybediyor” dedi.
“KAMUOYU İSTATİSTİK İLE ALDATILIYOR”
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifte 2002 yılında 37 milyar TL olan tarımsal hasılanın 7,5 kat artarak 2019 yılında 275 milyar TL'ye yükseldiğinin iddia edildiğini belirterek, “Kamuoyuna istatistik oyunlarla yanıltıcı bilgi veriliyor. Peki, gerçekten 7,5 kat bir artış söz konusu mudur? Dönemin döviz kurları üzerinden gerekçede açıklanan rakamı dolara çevirdiğinizde 23 milyar dolara karşılık 2019 yılında 34 milyar dolarlık bir tarımsal hasıla gerçekleştiğini görürsünüz. Söylendiği gibi 7,5 katlık bir artış olsaydı tarımsal hasılamızın 172 milyar dolar seviyelerinde olması gerekirdi” diye konuştu. Özgür Ceylan çiftçinin hâlinin ortada olduğunu belirterek, “Çiftçi gırtlağına kadar borç içerisinde, her hasat dönemi öncesi sıfırlanan gümrük kotaları nedeniyle canından bezmiş durumda” dedi.
“DE Sİ” NE KARDEŞİM?
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kanun teklifinin gerekçesinin her satırına birbirinden ilginç cümleler serpiştirildiğine dikkat çekerek, “Her ne kadar kendi kendine yeten bir tarım sektörümüz bulunmakta ise de..." De'si ne kardeşim?” diye sordu. Özgür Ceylan, uygulanan politikaların etkisiyle tarımda net ithalatçı bir konuma geldiğini söylerken, “Kendi kendine yeten bir tarım sektörümüz vardı, evet ama artık saptan samana her şeyi ithal eden bir ülke olduk” dedi.
RAKAMLARLA KARŞILIK VERDİ
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, iktidarın iddialarına rakamlarla cevap verirken, son dönemde tarım ihracatı toplamının 77,6 milyar dolarken, ithalata ödenen rakamın 104,6 milyar dolar olduğunu bildirerek, “Fark tam 27 milyar dolar yani kendi üreticimizi değil, yabancı ülke çiftçilerini desteklemişiz” dedi. Çiftçinin, sanayicinin ve esnafın yüzünün gülmediğini ileri süren Özgür Ceylan, üreticilerin fakirleştiğini, kiminin bankaya kimisinin de tefecilere borçlandığını söyledi. Özgür Ceylan çiftçinin borçlanma miktarındaki artışı dile getirirken de “2002'de bir çiftçinin bankalara ortalama borcu bin lira iken 2019 yılında bu rakam 52 bin lira olmuş. Sonuç mu? Sonuç, üretimden uzaklaşan çiftçi gerçeği” diye konuştu. 2003 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 2 milyon 765 bin kişi kayıtlıyken, 2019 yılında bu rakamın 2 milyon 83 bin kişiye düştüğünü söyleyen Özgür Ceylan, 682 bin üreticinin artık tarımsal üretim yapmadığını bildirdi. Yine 2002 yılında 900 bin kişinin Tarım BAĞ-KUR'una tabiyken bu rakamın da yüzde 35 azalarak Nisan 2020'de 585 bin kişiye düştüğünü kaydeden Özgür Ceylan, “Tarım sektörünün gayrisafi yurt içi hâsıla içerisindeki payı 2002 yılında yüzde 10,3 iken 2019'da yüzde 6,4'e geriledi. Çöküş bu hızla sürerse ülkemizin sonu bir felakettir değerli arkadaşlar” dedi.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, çiftçinin 2014 yılının ilk gününde 10 bin lirayla 4 bin 596 dolar alırken, bugün ise bin 269 dolar alabileceğini belirterek, “Bu çiftçi niye üretsin arkadaşlar? Fakirleşmenin boyutunu tek başına bu bile açıklamakta, görmeyen gözlere, duymayan kulaklara. Buna bir çare bulmak zorundayız” diye konuştu. Özgür Ceylan, İktidar ve muhalefetin el ele vererek 83 milyonu uçurumun kenarından çekmesi gerektiğini işaret ederken de, “Tarımsal üretimin artırılması için gerekli yapısal önlemleri ivedilikle hayata geçirmeliyiz” diyerek çağrıda bulundu. Özgür Ceylan, iktidarın rakamlarla algı oluşturma telaşı içinde olduğunu ileri sürerek, “Allah rızası için rakamlarla algı oluşturma telaşından vazgeçin de şu çiftçinin, köylünün derdine derman olmaya çalışın. Çiftçiye ÖTV'siz mazotu verin, millete verdiğiniz sözleri yerine getirin. Millet size dümeni verdi, gemiyi kazasız belasız limana yanaştırın diye, siz de biraz gayret edin” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi