İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Cumhurbaşkanı kararıyla Murat Yılmaz atandı. Murat Yılmaz, Çanakkale’nin tarihsel önemine, zenginliklerine vurgu yapıp, her bir metrekaresinde bir değer taşıdığını ifade ederek ‘’Çanakkale’yi bir bütün olarak ele almak gerekiyor’’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020/515 sayılı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 10 Kasım’da Murat Yılmaz’ın atandığı duyuruldu. Göreve başlayan İl Kültür Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Çanakkale için ilk izlenimlerini açıklayarak sözlerine başladı. ‘’Çanakkale bildiğimiz yaşadığımız yıllardır farklı kurumlarda içinde olduğumuz bir kent. Kadim bir şehir Çanakkale. Çok farklı bağlamlarda değerlendirilmesi gereken bir şehir. Çanakkale’ye sadece bir yönüyle yaklaşmak, ele almak eksik olur. Bunun bilinciyle göreve başladık. Tabii bunun beraberinde getirdiği hem bize, kurumumuza, müdürlüğümüze hem de bütün Çanakkalelilere Çanakkale severlere büyük bir sorumluluk getiriyor. Bu faklı bağlamlar nelerdir sıralamak gerekir. Özet olarak ifade edersek, tarihsel açıdan Çanakkale’nin ehemmiyeti bütün dünya tarafından bilinen bir gerçek. Diğer bir boyut tarım. Çanakkale açısından çok kıymetli bir alan, çok kıymetli bir sektör. Daha çok bizi ilgilendiren alanlardan bir tanesi de turizm, sektörel açıdan ve Türkiye’nin kalkınması açısından büyük bir önemi var turizmin. Bunun yanında Çanakkale, son yıllarda yapılan bir takım yatırımlardan dolayı aynı zamanda bir ulaşım merkezi hem boğaz hem karayolu açısından. Umarım ileride havayolu olarak da çok ciddi bir canlılık hareketlilik olur. Bu tabii bizlerin hep birlikte Çanakkale’nin var olan potansiyelini açığa çıkarıp yeni hareketlilik alanları açmamızla ilgili. Bundan 10-15 yıl öncesi havayolu yoğunluğuyla şimdiki havayolu yoğunluğuyla ilgili büyük bir fark var. Diğer bir açıdan Çanakkale’nin kültürel dokusu çok önemli. Binlerce yıllık bir kültürel birikimden bahsediyoruz. Binlerce yıldır oluşmuş kalınlaşmış kabuklaşmış adeta kırılmayacak bir kültürel birikimin üzerinde yaşıyoruz Çanakkale’de. Çanakkale’yi incelediğiniz zaman şehrin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi her metrekaresinde tarihsel bir dokuya ulaşıyorsunuz. Karabiga’dan tutun Küçükkuyu’ya kadar. Bolayır’dan, Yenice, Bayramiç’e kadar bütün dokusunda bu tarihsel yapıyla karşılaşıyorsunuz”’ dedi.

“PROJELER DEVAM EDECEK”
Proje başlanan fakat tamamlanması yarıda kalan projelerin durumu hakkında açıklama yapan Müdür Yılmaz, ‘’Bu güne kadar planlanan gerçekleştirilmiş olan projeler çok kıymetli güzel projeler. Çanakkale’ye değer katan, kurumuza değer katan projeler. Bunu yanında planlanan ama pandemiden dolayı başlanamayan projeler var ve devam eden projeler var. Devam eden projeler ara verilmeden sürdürülecek. Antik alanlardaki arkeolojik kazılar devam edecek. Parion, Assos’taki kazılar, Troas’taki çalışmalar devam edecek.  Projelendirilip başlanmayanlar da pandemi sürecinin ne kadar devam edeceğine göre değerlendirilecek. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte bakanlığımızın da onayıyla sayın valimizin başkanlığında, onun rehberliğinde yeni bir takım çalışmalar planlıyoruz. Bu çalışmalar sadece somut varlıklar değil, aynı zamanda soyut varlıklara, tarihsel ve kültürel varlıklara yönelik de çalışmalar projeler olacak’’ dedi.

‘’HAZIRLIKSIZ YAKALANMAYALIM’’
Tüm dünyayı etkisi altına alan ülkemizde 11 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan pandemi dolayısıyla pek çok tedbir alındı. Pek çok sektör olumsuz etkilendi. Çanakkale özelinde etkilenmeyi en aza indirmek için neler yapılabileceğini değerlendiren Yılmaz, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yeni kısıtlamalar geldiğini belirterek, ‘’Şu anda tiyatrolar ile ilgili güncel bir durum var. Akşam oyunları saat 15.00’a alındı. Turizm sektörüyle ilgili, biz yaz dönemini bir şekilde kotardık. Cumhurbaşkanlığı’nın sektöre verdiği bir takım desteklerle ve sektörün bir takım kendini desteklemesiyle yaz dönemini atlattık. Bütün sektör paydaşlarımızın sorunlarını beklentilerini yaz dönemini nasıl geçirdiklerine dair fikir alışverişinde bulunacağız. Henüz 3’ncü günümüz yeni yeni tanışıyoruz sektördeki arkadaşlarımızla. Bizim en dinamik en vazgeçilmez paydaşlarımız turizm sektöründeki bütün kurumlar. Tabi biz sadece Kültür Turizm Müdürlüğü olarak değil. Mesela; Tarihi Alan Başkanlığıyla, valimizin talimatıyla başka kurumların katılımıyla, üniversitenin özellikle turizm fakültesiyle, buradaki var olan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, fikir alışverişinde bulunarak ve beyin fırtınaları yaparak bu fotoğrafı çekmek istiyoruz.  Amacımız şu; biz yaşadığımız pandemi sürecinin yaratmış olduğu dezavantajı nasıl avantaja dönüştürebiliriz. Çünkü, eğer sektörü kısıtlamadan dolayı harekete geçiremiyorsak, hiç olmazsa harekete geçecek olan güne hazırlıklı olalım. Hazırlıksız yakalanmayalım’’ ifadelerini kullandı.

‘’TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞININ ÇALIŞMASI ÇOK KIYMETLİ’’
Çanakkale sadece Çanakkale’den ibaret değil’’ diyerek açıklamalarına devam eden Yılmaz, ‘’Dünyada içinden deniz geçen iki şehir: İstanbul ve Çanakkale. Ama bir de dışarıdan bakışlar var, Çanakkale’yi etkileyenler…  Ezine OSB bittiği zaman Çanakkale’ye ekonomik anlamda getirisi olacak ama aynı zamanda bir insan hareketliliğine de neden olacak bu. Demografik açıdan etkileyecek fakat turizm açısından da etkileyecek. Bir otobüsün buradan geçmesi çok kıymetli çünkü buradan İstanbul’a Çanakkale’den geçen kişi Çanakkale’yi hafızasına yazıyor. Bir gün yolu tekrar Çanakkale’ye düşüyor. Kültür Bakanlığımızın uhdesinde olan Tarihi Alan Başkanlığının çalışması çok kıymetli karşıda. Biz de bu yakada iş birliği yaparak birlikte çalışarak, diğer paydaşlarımızla değerleri nasıl yükseltebileceğimiz hakkında çalışmalar gerçekleştiriyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘’TROYA YILI DEVAM DİYOR, DEVAM DA EDECEK’’
2018 yılı Troya Yılı seçilmiş ve şehrimiz dünya çapında önemli bir kültürel merkez haline gelmişti. Tüm dünyaya Troya Yılı ve etkinlikleriyle adını duyuran Çanakkale için,’’2018 yılı Troya Yılı seçilmişti. Ama orada bitmedi. Troya Yılı devam diyor, devam da edecek’’ diyen Yılmaz,  ‘’Gençlere yönelik bir takım farkındalık çalışmaları düşünüyoruz. 10 yıl sonra belki gündeminiz bu kadar yoğun olmayacak ama onların gündeminde daha çok olacak. Farklı platformlarda gençler üzerinde bu kültürel yapıyı bilinçlendirme açısından bir takım düşüncelerimiz var. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ve diğer kurumlarla da iş birliği yaparak bunları değerlendireceğiz’’ diyerek bilgi verdi.

Hasan Sami Er