Pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen esnaf grubunda yer alan berber ve kuaförlerin iş hacmi ciddi düşerken, Çanakkale’de bazı işletmeler istihdam azaltma ve eleman çıkartma yoluna gidiyor.
Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin bağlı olduğu odaya bağlı işletmelerde çok sayıda olmasa da, işten çıkartmaların olduğunu doğrularken, asıl yılsonunda asgari ücrete gelecek zam oranın belirleyici etken olacağını kaydederek, mesleki tecrübesi ve katkısı olan bir personelin asgari ücretin üstünde istihdam edilmek durumunda kaldığını, bunun da işvereni zorlayacağını ifade etti.
“Ekonomi yaşamın ana konusu, sağlıktan bile önce geldiğini görüyoruz”
Ekonomik durum ve salgın sürecine ilişkin yapılan değerlendirmelerde kamuoyunda algı yaratmanın, şov yapmanın gerçekle bağdaşmadığını belirten Ayhan Engin, “Hiç bir konuda fikrimizin sorulmamasından şikayetçiyiz. Bizim mesleğimizle ilgili de bilgisi olmadan fikir beyan edenler oluyor. Bizimle ilgili fikri olanlar varsa, bilgisi yoktur. Biz memleketin yarınları için her zaman katkı yapmaya hazırız. İlk defa hem ülkemizi, hem tüm Dünya’yı etkileyen bir salgın sürecini yaşıyoruz. Her zaman en önemlisi sağlık deriz, ama bizim başımıza gelmediği sürece de ciddiye almayız. Ekonomi yaşamın ana konusu, sağlıktan bile önce geldiğini görüyoruz. Önce can, sonra canan diyen nice insanlar gördüm. Çevresinde Covid-19 olmuş, tedavisi gerçekleşmiş insanlarla komple bağını kopartıyor, o kişiyle uzaktan dahi görüşmüyor, hayatından çıkartıyor. Böylesi işine geliyor” dedi.
“Kimse ucuz kahramanlık yapmasın”
Çanakkale’de kuaför ve güzellik merkezlerinden işten çıkartmalar yönündeki iddialara da cevap veren Ayhan Engin, “İşten çıkartmalar var, ama sayının çok olmadığını biliyorum. Asıl ilerleyen zamanlarda yılsonunda açıklanan asgari ücret zammından sonra değişiklikler olabilir. Benim yetkililerin görüşlerine ne gibi bir etkim olur bilemem, ama kimse ucuz kahramanlık yapmasın. Resmiyette Türkiye’de 2,5 milyondan fazla kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu resmi rakam, ama çoğu da primler çalışıyor. İşyerine katkısı olan o ölçüde ücret alır. İster berber, güzellik uzmanı, ister gazeteci, ister market çalışanı olsun, sağladığı katkıya bakılır. Herkes biliyor ki bugün işinde uzman, tecrübeli kişi ortalama 3 bin 500, 4 bin lira maaş alıyor, ama asgariden gösteriliyor. İşyerine hiç katkı sağlamayan, işe yeni girmiş kişi de asgari alıyor, işveren bu kişiye de asgari ücret vermek durumunda kalıyor. Benim temsil ettiğim kesimde, federasyona bağlı Türkiye’de 108 bin işyeri var. Çanakkale merkezde 389 berber ve güzellik uzmanı bulunuyor. Bu arkadaşlar asgari ücrete göre ya devam edecek, ya edemeyecek. Çıkıp asgari ücret 3 bin, 5 bin olsun demek kolay, ama gerçeklerle bağdaşmıyor. Devlet kamuda çalışana asgari ücret vermiyor, özel sektör ise sosyal sorumluluğunu yerine getirmek için asgari ücret gösteriyor. Zam geldiği zaman işveren ödemekte zorlanırsa, işten çıkartmalar olursa bu kayıtsızlığa yol açabilir. O yüzden şahsi kanaatim sigorta denetimleri sırasında devlet sigortasız işçi çalıştıran işyerine iki, sigortasız çalışana ise bir ceza yazmalı” dedi.
“Her yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarının zor geçer, Devlet’in 1000 lira destek vermesini takdir ediyorum”
Her yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarının zor geçtiğini belirten Ayhan Engin, “Hastalık bitse bile toparlanma süreci aylar alacak. Son üç yıla bakıldığında en zor geçen ayların yılın ilk üç ayı olduğu biliniyor. Bu noktada Devlet’in esnafa tam da bu dönemde destek vermesini takdir ediyorum. Devlet esnafını düşünür, çünkü esnaf tarih boyunca hep Türk Devleti’nin yanında olmuştur. Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anladığımız kadarıyla 1000 lira destek yanında, 500 lira kira yardımı da yapılacak. Genelge henüz elimize ulaşmadı. Gelince esnaflarımıza duyuracağız. İnanıyorum ki daha iyi desteklemeler de olacaktır. Bizler de gelişmeleri federasyon aracılığıyla esnaflarımıza duyuracağız” diye konuştu.
Özel Haber: Mine Tarım