İklim Değişikliğine Uyum Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından eş finansman ile fonlanan ve ülkemizde ilk defa uygulanacak olan “Save Water with The Sunshine (SAWAS)” projesi ile ilgili protokol, Rektörlük Senato Salonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Ezine Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve ÇOBİLTUM Müdürü Prof. Dr. Sermet Koyuncu’nun katılımı ile imzalandı.
ÇOBİLTUM Müdürü Prof. Dr. Sermet Koyuncu İklim Değişikliğine Uyum Programı (Climate Change Adaptation Grant Programme) kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından eş finansman ile fonlanacak programa sunacakları proje ile ilgili şunları aktardı; “Save Water with The Sunshine (SAWAS) güneş ışığıyla suyu koru temalı projemizde kuraklıkla mücadelede inovatif bir yaklaşım sunacağız. Proje kapsamında, Çanakkale’nin Ezine bölgesinde yer alan bahçeli sulama göletline yüzdürme tekniğiyle kurulacak güneş panelleri ile suyun buharlaşmasının önlenmesi, göleti kirleten mikroorganizma ile mücadele ve güneş panelleri için kendini temizleyen yüzey malzemesi geliştirilmesi planlamakta. Projenin paydaşlarından Ezine Belediyesi ile yürütülecek çalışmada Üniversitemiz adına Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM), Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEKAM) ile Ezine Meslek Yüksekokulu görev alacaktır. Desteklerinden dolayı Ezine Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz.”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın ve akademisyenlerin proje için Ezine’yi tercih etmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, “Üniversitemizin yapmış olduğu tüm faaliyetlerde paydaş veya bütçe anlamında destek veren bir belediye olarak her türlü projenize destek vermekten onur duyarız” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise yaptığı konuşmada, araştırma üniversitesi olma hedefini vurgulayarak şunları ifade etti; “Hepinizin bildiği gibi hedefimiz üniversitemizin bir araştırma üniversitesi olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, üniversitemizde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Bu bağlamda üniversite ile sanayi işbirliği önemlidir. Yapılan işbirliği sadece bizim üniversitemizde değil, bütün dünyada önem verilen bir konudur. Hocalarımızın özellikle dış kaynaklı projelere yönelmesi bizi çok mutlu ediyor. 2020 yılı unutulmaz bir yıl olarak insanlık tarihine geçecektir. Teknolojik imkanların bu kadar arttığı dünyada, hiç kimsenin aklına gelemeyecek şekilde insanlık birçok şeyden mahrum kaldı. Bununla birlikte, 2020 yılında kuraklığın ilk defa bu kadar ciddi bir şekilde tehlikeli bir boyuta geldiğini gördük.
Şehrimizin bana göre çok stratejik ve önemli ilçelerinden biri olan Ezine ile önemli bir projede ortaklık gerçekleştireceğiz. Bu kadar kapsamlı olarak ülkemizde ilk defa uygulanacak olan proje ile kuraklık konusunda bir çalışma yapılacak. İlk olması bizler için çok anlamlı. Hem buharlaşmayı ve suyun azalmasını önleyecek, hem de yenilenebilir enerji kullanılmış olacak. Kuraklaşmanın önlenmesi ve suyun temizlenmesini sağlayacak bir proje. Ezine’nin birkaç yıl içinde sahilleri, otelleri, termal ve sağlık turizmiyle, zeytini, peyniri ve hayvancılığıyla, ipekçiliğiyle adından söz ettirecek bir ilçe olmaya aday. İpek kozacılığı alanında da güzel bir projemiz var. Yakın zamanda Ezine’nin de dahil olacağı bu projeyle, hem kentimize hem dünyaya katkı sunmuş olacağız. Projemizin hem ilimize, hem ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
(Kaynak: ÇOMÜ)
Kaynak: Haber Merkezi