Çanakkale’nin Deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ ile Çardak- Gelibolu Deniz seferlerini yapan GELÇAR Denizcilik arasında yaşanan gelişmeler kısa bir süre İşte Çanakkale Gazetesinde tüm ayrıntıları ile gündeme gelmiş, haberde, mevcut durum karşısında Gelibolulu ve Çardaklı vatandaşlar ile bu deniz hattını yıllardır kullanan araç sahiplerinin gelişmelerden rahatsız olduklarına yer verilmişti. Gelişme ve olaylara ev sahipliği yapan Gelibolu İskelesi’nde önceki akşam ise hareketli saatler yaşandı.
GELÇAR Denizciliğe ait olan ve deniz hattı izin belgesi süresi 7 Aralık’ ta sona eren ancak izin belgesi yenilemesi için gerekli onayı GESTAŞ tarafından yapılmadığı iddia edilen GEŞBA-7 Feribotu’nun Gelibolu İskelesi’nden yolcu almasını sağlayan rampa GESTAŞ tarafından kapatıldı. Böylece feribota Gelibolu Çardak hattını kullanan müşteriler binemedi. GELÇAR Genel müdürü Suat Berinbe’ nin, “Neden böyle bir uygulama yapıldı?” sorusuna “ GELBA-7 İsimli feribotun Çardak- Gelibolu deniz hattı taşımacılığı izin belgesinin süresinin dolmuş olması” yanıtı verildi. Gelibolu’ da GELBA-7 feribotunun yanaştığı rampa bu nedenle yaklaşık 1.5 saat kapalı kaldı. Rampanın kapalı kalması nedeni ile kuyruklar oluşurken, bu hattı kullanan müşteriler GESTAŞ’a ait feribotları kullanarak karşı kıyıya geçtiler. GELBA-7 isimli feribot aynı hatta çalışan diğer feribotun gelmesi nedeni ile yolcuların deniz üzerinde beklememesi için rampayı boşalttı.
GESTAŞ’A AİT FERİBOT ÇARDAK İSKELESİ’NDE GELBA-7 İSİMLİ FERİBOT İLE TEMAS ETTİ
GELBA-7 Feribotu ardından Çardak iskelesine yanaştı. Gecenin hareketliliği bununla da sınırlı kalmadı. GELBA -7 isimli feribota, GESTAŞ tarafından kısa bir süre önce satın alınan Yenice isimli feribot manevra sırasında çarptı. Yaşanan kaza ile ilgili tutanak tutulduktan sonra GELBA-7 isimli feribot Çardak iskelesinden de ayrılarak Gelibolu kıyısında beklemeye alındı. GELÇAR Genel Müdürü Suat Berinde Pazar günü Gelibolu İskelesinde yaşanan bu gelişmeleri, adeta İşte Çanakkale Gazetesine verdiği röportajda ön görmüştü. Berinbe verdiği röportajda “Türkiye’ de bulunan bütün iskelelerin ve kıyı tesis işletmelerinin tek sahibi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ dır, yani Milli Emlak Genel Müdürlüğüdür. Gelibolu iskelesinin sahibi GESTAŞ değildir” ifadelerine yer vermişti. Hafta sonuna damga vuran bu gelişme, Gelibolu’da günün konusuna dönüştü. Gelibolular; “Yıllardır boğaz hattında ulaşımı sağlayan feribotlar, rampaları kapatılıp saf dışı kaldı.” şeklinde ifadeler ile yaşanılanları özetledi.
Ogün İnal