Geçtiğimiz günlerde Genç MÜSİAD Çanakkale İl Başkanı olan, Salih Can Eriş ile Çanakkale ekonomisini, gençlerin ülkedeki durumunu, projelerini ve hedeflerini konuştuk.
Her kesimden gençleri aynı çatı altında buluşturmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Genç MÜSİAD Çanakkale İl Başkanı Salih Can, “Ülke olarak zor ve dinamik bir coğrafyada olduğumuzu kabul etmemiz gerekir, fakat fırsatlarımız da var, geçmişte yaptığımız hataları gidererek önümüze bakmak istiyoruz. Artık kaynaklarımızı inşaat gibi bir kerelik konut yapımına değil de, devamlı üretim sağlayacak, devamlı istihdam sağlayacak alanlara yönelterek, Devlet’imizin de yeni ekonomik reformlarıyla yatırımlarımızı gıda, sanayi ve teknoloji ürünlerine yaparak hane halkımızın refahını artırabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Genç bir başkan olmak genç yaşta bir koltukta oturmak nasıl bir duygu ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Ben 24 yaşındayım, genç MÜSİAD’ımızın en geç üyelerinden biriyim. Genç yaşta bir koltuğa oturmak benim için bir hiçbir şey ifade etmiyor, ancak Genç Müsiat gibi ülkemizin girişimcilik ve iş anlamında en yaygın gençlik teşkilatında yer almak, Çanakkale'mize ve güzel ülkemize faydalı işlerde bulunmak benim için gurur verici, bu bağlamda eğitim de aldığımız teorik bilgileri elimizde taşın altına koyarak sahada ve üretime pratiğe dökmek biz gençlerin en büyük görevi olduğunu düşünüyorum.
Genç birisi olarak Türkiye’de gençlerin umutsuzluğu ve mutsuzluğu hakkında ne düşünüyorsun gelecek kaygısı olan gençler adına ne dersin?
Ülke olarak zor ve dinamik bir coğrafyada olduğumuzu kabul etmemiz gerekir, fakat fırsatlarımızda var, geçmişte yaptığımız hataları gidererek önümüze bakmak istiyoruz. Artık kaynaklarımızı inşaat gibi bir kerelik konut yapıma değil de, devamlı üretim sağlayacak devamlı istihdam sağlayacak, devletimizin de yeni ekonomik reformlarıyla yatırımlarımızı gıda, sanayi ve teknoloji ürünlerine yaparak hane halkımızın refahını artırabileceğimizi düşünüyorum. Ben şahsi olaraktan şirketimizin ikinci kuşak temsilcisiyim, herkes ne yazık ki bizim kadar diğer arkadaşlar şanslı olamayabiliyor. Rahmetli babam da sıfırdan gelmiş çalışkan bir insandı, genç arkadaşlarımla birlikte yapacağımız işleri çabalayarak inanarak akıl ve bilimle yaptığımız taktirde her alanda başarılı olacağımıza inanıyorum.
Çanakkale’de Genç MÜSİAD olarak hedeflerinizi neler?
Genç Müsiad’ımız’a baktığımızda çeşitlilik çok fazla, yaş aralığımız 18- 30 yaşlarında arasında olduğundan dolayı öğrencileri, stajyerleri görebilirsiniz, profesyonel çalışanları, aile şirketlerinin temsilcilerini ve bir çok girişimciyi görmeniz mümkün, bizler bu yönde sektörel eğitimler ve tecrübe paylaşımları gibi konferanslar düzenleyerek genç arkadaşlarımızın gelişimlerine destek olmak istiyoruz, aynı zamanda konu ile birlikte üniversite ile bölgemizin firmaları arasında staj imkanları konusunda işbirliği yapmak, staj kültürü oluşturmak projelerimiz arasında hem ülkemizde hem de dünyada çok geniş ağa sahip olan MÜSİAD’ımızın tüm imkânlarını kullanarak üyelerimizin üretim ve ticari faaliyetlerini artırmak istiyoruz.
Çanakkale ekonomisi hakkında ne düşünüyorsun özellikle sanayi tarım ve turizm kesişimi olan bu şehrin ekseninde nasıl görüyorsunuz?
Çanakkale Müsiad üyelerimize baktığımızda her sektörden bir işletme görmek mümkün aramızda, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, demircilik sanayisinde, inşaat ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir çok firmamız var. Bizler köylüyüz, bizler sanayiciyiz, bizler girişimciyiz, meyve depomuz Lapseki'den, et ve sütün diyarı Biga ve Ezine'mizden dünyanın her bölgesine ürünler ihraç ediyoruz. Bizler bu verimli toprakların kıymetini bilmek zorundayız. Çanakkale'miz bugün ülkemizin en gözde yerlerinden biri haline geldi. Son zamanlarda göç alan bir yer, yaz aylarında Bozcaada Gökçeada ve Asos kıyılarının ne kadar yoğun olduğunu hepimiz görüyoruz, bu açıdan çiftçilerimize sanayimize turizm amaçlı yapılacak olan tüm yatırımlara devletimizin daha fazla desteklerini bekliyoruz.
Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Röportaj: İbrahim Akın Kazancı