2019 Dünya Artistik Şampiyonası’nda Türkiye’ye bir ilk yaşatan ve halka branşında şampiyon olan İbrahim Çolak 2020 yılında da Avrupa Şampiyonluğunu kazanarak tarihe adını yazdı.
2021 Tokyo Olimpiyatı Oyunları’na katılma hakkı elde eden 26 yaşındaki milli sporcu bu başarısıyla Dünya Şampiyonası tarihinde madalya kazanan ilk Türk cimnastikçi unvanı elde etti. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusu olan İbrahim Çolak İşte Çanakkale Gazetesi Muhabiri İbrahim Akın Kazancı’ya kendisini başarıya götüren yolu ve bundan sonraki hedeflerini anlattı. Çolak, “En büyük hedefim olimpiyatlarda madalya almak ve Avrupa ve dünya şampiyonu unvanına sahip olduğum için bu unvanımı olimpiyatlarda da korumak istiyorum. Ülkeme orada da altın madalya kazandırmak istiyorum, şimdiki en büyük hedefim 2021 Tokyo Olimpiyat oyunlarında madalya kazanmak daha sonra da 2024 Paris Olimpiyat oyunlarını görmek istiyorum” dedi. Destanların şehri Çanakkale’ye övgüler yağdıran Çolak, “Çanakkale bence Türkiye'deki en önemli şehirlerden birisi, Çanakkale Destanı birçok eserle ortaya konuldu. Çanakkale Savaşı’nda dedelerimiz bizler için bugün yaşadığımız rahatlık için can verdiler, onlar sayesinde bugün buradayız. Bundan dolayı Çanakkale çok saygı duyulması gereken bir şehir, çok geldiğim bir şehir” dedi.
İbrahim Çolak nasıl birisidir, herkes senin için sakin ahlaklı bir sporcu diyor? Sen söyle sporcu İbrahim Çolak Nasıl biridir?
İbrahim Çolak çok fazla dışarı çıkıp dolaşmayı pek sevmez, böyle evcimen birisi evde vakit geçirmeyi, zaman zaman bilgisayar oynamayı, telefonda vakit geçirmeyi seviyorum. Ama işte yaptığım spor programdan dolayı evde çok fazla vakit geçiremiyorum. O yüzden evde durmayı çok özlüyorum. Onun dışında küçüklükten belli hep sporun İçindeyim ve jimnastik hayatımın her alanına yayıldığını ve yönlendirdiği için hayatımın en ön sırasında jimnastik var daha sonra diğer şeyler geliyor. Tabii ahlaklı olma konusu da ben küçüklüğümden beri ailemden ne gördüysem, o şekilde büyüdüm. Ailemden gördüğüm disiplin, cimnastikten gördüğüm disiplin ve okuldan aldığım disiplin hepsi birleşti ve benim karakterimi oluşturdu aslında bu zeminde gelişti. Ve bence sporcun da böyle olması gerekiyor. Biri söylemişti hatırlamıyorum, babam söyledi galiba, sporcu yükseldikçe küçülmeyi bilmeli, insan nereden geldiğini unutmaması gerekiyor. Nerelerde geçtiğini bilmesi gerekiyor, bununla birlikte elde ettiği başarılarla küçüklerine, ülkesine örnek olmalı.
Avrupa Şampiyonu olduğunda ne hissettin o anın duyguları nasıldı?
Dünya şampiyonu olduğundaki duyguların aynısını, Avrupa şampiyon olduğunda da hissettim. İki yıl üst üste aynı duyguları hissetmek gerçekten bambaşka bir şey. Bu şampiyonluğun verdiği mutluluğu kelimelerle anlatamam gerçekten. Gerçekten anlatılmaz yaşanır bir şey, her şeyden önce koca salona İstiklal Marşı’nı okutmak muhteşem. Senden beklentisi olan insanların beklentisini karşıladığım, sakatlıktan sonra kendimi gösterdiğim, buradayım dediğim için çok mutlu oldum. Aslında bu yarışma için üzerimde stres baskı vardı sakatlıktan dünya şampiyonluğundan çıktığımdan ötürü bir beklenti vardı, bu beklentiyi karşıladığım için çok mutluyum en son puanım açıklandı. Birinci olduğum açıklandıktan sonra üzerimden büyük bir yük kalktı O kadar rahatladım ki belki televizyonda bu yansımamış olabilir, ama çok rahatladım Ve şükür dedim yani o kadar çok çalışıyoruz o çalışmaların karşılığını böyle almak beni mutlu ediyor.
Sporla ilgilenen önüne problemler çıkan gençlere önerin neler olurdu? Ne yapsınlar sporla ilgili tavsiyelerin?
Sporla ilgilenmek güzel, mümkünse spora cimnastik sporu ile başlamalarını tavsiye ederim, çünkü cimnastik sporların temeli, spor hayatları boyunca kendilerine bir hedef koysunlar, birçok zorluk çıkacaktır. Bu zorlukları aşmak için hedefleri doğrultusunda çok daha çalışmalılar. Bu zorluklar ne olabilir? Bir sporcunun başına gelecek en kötü şey sakatlık, dizinden, ayağından bir problem yaşayabilir, bu süreçte iyileşme sürecine kadar sabırlı olmalı Antrenmanlara devam etmeli, hiç olmazsa o ortamda bulunmalı, hiçbir şey yapamıyorsa bile arkadaşlarını izlemeli bu iyileşme sürecine katkı sağlıyor. Ben çokça sakatlık yaşadım, bunlar da bu yolu izledim çok çalışmak önemli ama iyi beslenmek ve dinlenmekte önemli, bunları yaparsa elinde sonunda başarısına ulaşır. Bu yolda her zaman kazanamayabilir. Ama bu yolda kaybetmek de kazanmak kadar değerli, kaybedince eksikliklerini zaaflarını görebiliyorsunuz. Benim naçizane tavsiyelerim bunlar.
Bundan sonraki hedeflerin ne olacak bugünden kadar elde etiğin başarıların ötesinde hedeflerin neler?
En büyük hedefim olimpiyatlarda madalya almak ve Avrupa ve dünya şampiyonu unvanına sahip olduğum için bu unvanı mı olimpiyatlarda da korumak istiyorum. Ülkeme orda da altın madalya kazandırmak istiyorum, şimdiki en büyük hedefim 2021 Tokyo Olimpiyat oyunlarında madalya kazanmak daha sonra da 2024 Paris Olimpiyat oyunlarını görmek istiyorum, ondan sonra fiziksel durumum bakacağım madalya alacak durumda olursam belki 2028 olimpiyat oyunlarını kendime hedef olarak gösterebilirim. Allah nasip ederse de Tokyo Olimpik Oyunlarından sonra da özel hayatımda belli adımlar atıp evlilik için hazırlıklar yapmayı planlıyorum.
Çanakkale ve Çanakkale Savaşları için düşüncelerin neler bir sporcu olarak şehrimiz ve tarihi hakkında ne dersin?
Çanakkale bence Türkiye'deki en önemli şehirlerden birisi, Çanakkale Destanı birçok eserle ortaya konuldu, film belgesel animasyon bu da bunun ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Eskiden Çanakkale savaşında dedelerimiz bizler için bugün yaşadığımız rahatlık için can verdiler, onlar sayesinde bugün buradayız. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır en başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına. Bundan dolayı bence Çanakkale çok saygı duyulması gereken bir şehir, ayrıca Çanakkale’de Gelibolu'da kız arkadaşım var bu sebepten sıklıkla geldim gayet güzel bir şehir.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı