Tüm Dünyada etkili olan ve birçok yaşamın kaybedilmesine neden olan Corona virüs’ün Türkiye’ de ilk vaka görüldüğü 11 Mart’ın yıldönümünde Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar Çanakkale’de eğitimi ve aşılama sürecini değerlendirdi.

Yüz yüze eğitim, öğretmenlerin aşılanması ve okullarda Corona virüs tedbirlerine değinen Hacımusalar, Çanakkale’de şu an edindiğimiz bilgilere göre birkaç tane köy okullarında görevli öğretmen dışında öğretmenlere yönelik herhangi bir aşılama olayı gerçekleşmedi. Biga ilçesinde, örneğin Karabiga’da bulunan ortaokulda ve orada bulunan bir köy okulunda, yine Biga merkezdeki birkaç okulda öğretmen arkadaşların Covid olduğunu ve bu öğretmenlerin sınıflarında bulunan öğrencilerin de karantinaya alındığı yönünde bilgiler geliyor. Bu durum bizleri kaygılandırıyor. Çanakkale Merkez’ de de bazı okullarda öğrencilerin Covid olduğuna yönelik bilgiler gelmeye başladı. Özellikle liselerde yüz yüze yapılan sınavlar ve bunun sonucunda da birkaç hafta içerisinde yüz binde vaka sayısı 107’lere çıkan vaka artışının Çanakkale’ de daha da yükseğe çıkacağı endişesi var. Bu durum öğretmenler olarak çok tedirginiz” dedi.

Hacımusalar, “Okulların açılmasını, öğrencilerin de okullarına kavuşmasını öğretmenler olarak biz de istiyoruz. Ancak Çanakkale’de öğretmenlerin aşılanmadan eğitim öğretime başlanması zaten turuncudan kırmızı renkli illere yükselen Çanakkale’de vaka sayısının artması tehlikesini de beraberinde getiriyor” dedi.

“ÇANAKKALE’DE VAKA SAYISININ DAHA DA YÜKSEĞE ÇIKACAĞI ENDİŞESİ VAR”
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımuslar İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede,  “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçen gün açıklama yaptı ve 80 bin öğretmenin aşılandığını ifade etmişti. Biz özellikle Eğitim Sen olarak tüm öğretmenler aşılandıktan sonra eğitim öğretimin başlamasını ve yüz yüze sınavların gerçekleştirilmesini talep etmiştik. Ancak Çanakkale ilinde şu an edindiğimiz bilgilere göre birkaç tane köy okullarında görevli öğretmen dışında öğretmenlere yönelik herhangi bir aşılama olayı gerçekleşmedi. Şu anda bize gelen duyumlar ve kesin bilgilere göre Biga ilçesinde örneğin Karabiga’da bulunan ortaokulda ve orada bulunan bir köy okulunda, yine Biga merkezdeki birkaç okulda öğretmen arkadaşların Covid olduğunu ve bu öğretmenlerin sınıflarında bulunan öğrencilerinde karantinaya alındığı yönünde bilgiler geliyor. Bu durumda bizleri kaygılandırıyor. Çanakkale Merkez’ de de bazı okullarda öğrencilerin Covid olduğuna yönelik bilgiler de gelmeye başladı. Özellikle liselerde yüz yüze yapılan sınavlar ve bunun sonucunda da birkaç hafta içerisinde yüz binde vaka sayısı 107’lere çıkan vaka artışının Çanakkale’de daha da yükseğe çıkacağı endişesi var. Bu durumdan öğretmen arkadaşlar da çok tedirgin. Burada en önemlisi aşılamada önümüzü görebileceğimiz bir aşılama takvimi yok. Yani aşı şu gün gelecek ve aşılama yapılacak bir bilgi yok yüz yüze eğitim ile ilgili de hem aşılama konusunda hem de sınıflarda gerekli tedbirlerin alındığı yönünde önümüzü görebileceğimiz bir durum da yok. Bu öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının kaygı düzeyini gitgide arttırıyor” ifadelerine yer verdi.

“KAYGILAR GİDERİLMELİ”
Değerlendirmesinin devamında eğitimde veli, öğrenci, eğitim çalışanları ve öğretmenlerin kaygılarının en kısa sürede giderilmesi gerektiğini ifade eden Hacımusalar, “Biz istiyoruz ki bir an önce aşılama gerçekleştirilsin. Hem öğretmenler, hem de eğitim çalışanları huzurlu ve rahat bir şekilde görevlerini yapsınlar. Benimde iki çocuğum var aynı zamanda bir veli olarak çocuklarımı kaygılı bir şekilde okula gönderiyorum. Okul ve sınıflar ne kadar havalandırılıyor, okullarda Covid tedbirleri ne kadar alınıyor. Hatta bugün bir okuldan görüntü ulaştı elimize. Görüntü havasız bir ortamda sınav yapıldığı gösteren bir görüntüydü. Bir süre sonra yapılan itirazlar üzerine sınava giren öğrenciler havalandırılmış bir ortama taşındı. Okullardaki olanaklar sınırlı. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Açıkçası ciddi anlamda hem veli olarak hem öğrenci olarak hem öğretmen olarak hem de Milli Eğitim çalışanı olarak kaygılarımızın bir an önce giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

“KIRMIZI İLLER ARASINA GİRMEMİZ HER ŞEYİN BAŞA DÖNMESİ DEMEK”
Hacımusalar Çanakkale’de vaka sayılarının hızla yükseldiğini de ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı’nın geçen hafta sonu açıkladığı haritada Çanakkale yüz binde 107.29 vaka oranı ile şu an turuncudan Kırmızı iller arasına girmiş durumda. Ve vaka sayısı da artıyor. 8. ve 12. Sınıflar ayrıca mezun olan öğrenciler destekleme, yetiştirme kurslarından faydalanıyordu. Ayrıca ilkokullar da yüz yüze eğitim başladılar. Çanakkale’ de vaka sayısı ile ilgili zaten beklenilen bir durumdu bu. Bu durum önümüzdeki günlerde Çanakkale’yi Sağlık Bakanlığının vaka sayısı haritasında Kırmışı iller arasında yer almasına neden olacak. Çanakkale Kırmızı iller arsasında yer almaya başlarsa Cumartesi günler sokağa çıkma yasağı da geri gelecek. Biz gerekli tedbirlerin alındıktan sonra eğitim öğretime başlanırsa daha sağlıklı ve kontrollü bir durum ve gidişat gerçekleşmiş olacağını düşünüyoruz. Bence artık Çanakkale’ de vaka sayısı artışı konusunda kırmızı iller arasına girdi”dedi.

“ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER YÜZ YÜZE EĞİTİM YAPMAYI ÖZLEDİ”
Geçen bir yıllık süreçte öğretmenlerin öğrencilerini öğrencilerinde öğretmen ve okullarını çok özlediğini de belirten Hacımusalar, “Gerçekten çocuklar ve öğretmenler okullarını çok özledi. Benim çocuklarım diyor ki; “ Baba okula gidelim.” Öğretmenler gerçekten öğrencilerin okula gitmesini ve yüz yüze eğitim yapılmasını istiyor. Fakat koşullar ve şartlar uygun olsun. Burada şu anlaşılmasın “Öğretmenler okula gitmekten çekiniyor.  “Bu böyle değil. Öğretmenler öğrencilerini, öğrenciler de öğretmenlerini ve okullarını özlediler. Ama burada tedbirler olması gerekiyor. Bu tedbirler eğitim öğretimde belli. Bu tedbirlerin alınması yönünde biraz bizim baskımız ile alınmasını sağlamak şartları bütün toplumun lehine çevirmek. Şu an bizim temel hedefimiz bu. Ve biz öğretmenlerin tümü aşılanmadan, okullarda tedbirler alınmadan eğitim öğretim başlamasın diyoruz. Çünkü vakaların artması durumda hem esnaf zor duruma düşecek hem eğitim çalışanları hem öğrenciler hem de öğretmenler zor duruma düşecek. Bu anlamda biz tedbirleri önemsiyoruz” dedi.
 
Ogün İnal