Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş fırıncı esnafının zor durumda olduğunu ifade ederek fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz gün  Çanakkale’nin  Yenice ilçesinde, 1,5 liradan satılan 230 gram ekmeğe zam yapıldı. Yeni tarifeye göre ekmek 2 liradan satışa sunulacak. Yenice’de faaliyette bulunan fırınların ürettikleri ekmek için yeni yeni fiyatlar, Yenice Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından belirlendi. Daha önce 1,50 liradan satılan 230 gram ekmek 2 liradan satılacak. 460 gram ekmeğin ise 4 liradan satışa sunulacak. Çanakkale’de de tarifede zam bekleyen ekmekteki yeni tarife ile ilgili Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş değerlendirme yaptı.


İş, “Edirne’de, Tekirdağ’da her yerde 230 gram ekmek 2 lira, 200 gram ekmek 1.75, Bursa’da aynı diğer şehirlerde aynı, bunlar da müracaat etti. 230 gram ekmek 2 lira, 200 gram ekmek 1.50 idi. Bundan sonra 230 gram ekmek 2 lira, bir çuval un 90 lirayken olmuş 155 lira, asgari ücrete zam geldi. Elektriğe, doğalgaza yüzde 30, yüzde 20, gelen zamlar doğrultusunda bu üretim maliyetlerinin artması ile ekmek fiyatları 30 gram yükseldi. Zam yapıldı ve gramajı yükseldi. Zaten bence bu zam öyle fazla bir zam değil. Bakın diyorum 7 ay öce Un’un çuvalı  90 liraydı şimdi 155 lira, hepsine zam geldi. Biz de 230 gram ekmek 2 lira oldu. Bu zorunlu bir durum yani’’ dedi.
Geçtiğimiz günlerde ekmeğe birçok zam yapan şehirlerden bir kaçında, zamlar valilik ve mahkeme kararı ile geri alınmıştı. Zonguldak’ta fırıncıların talebiyle 1,5 TL olan ekmek fiyatının 2 TL'ye yükseltilmesinin ardından Valiliğin yaptığı itiraz üzerine mahkeme, uygulanan zammı iptal etmişti. Kocaeli’ de 230 gram ekmeğin fiyatına zam yapılarak 1,75 TL’den 2 TL’ye yükseltmiş, Kocaeli Valiliği alınan bu karara itiraz ederek ekmek tarifesinin iptali için yargıya başvurma kararı aldığını açıklamıştı. Ankara Ticaret Odası tarafından Ankara Valiliği'ne gönderilen ekmek ve pide fiyat tarifelerinde yapılmak istenen zam oranına, valilikçe yapılan itirazın komisyonda değerlendirildiği ve Ankara Ticaret Odası'nın gönderdiği tarifenin iptal edildiği açıklamıştı. İstanbul’da da uzun süredir tartışılan belediyenin halk ekmek büfelerinde ekmek satışları gündem olmuş, Halk ekmek büfelerinin artması ile ilgili belediye meclis kararı tartışmalar yaşatmıştı.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı