18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yılı anma etkinlikleri Çimenlik Kalesi'ndeki resmi açılış töreni ve atletlere verilen kutsal emanetlerin Başkent Ankara’ya yolculuğu ile başladı.

'Zafer Haftası' açılış töreni TCG Nusret'in bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi'nde yapıldı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askeri erkan, gaziler ve şehit aileleri törene katıldı.

Şehitler için Saygı Duruşu'nda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde, Türk bayrağı göndere çekildi. Ali Haydar Önder Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi Yaşar Taşdelen tarafından Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' isimli şiiri okundu. Törende ayrıca, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Serpil Kalkan tarafından Mehmet Akif Ersoy'u anlatan bir konuşma yapıldı. Tören, mehteran takımının çaldığı marşlar ile devam etti. 

KUTSAL EMANETLER YOLA ÇIKTI
Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal emanetler; toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından atletler Mehtap Polat ile Oğuz Uyar'a teslim edildi. Atletlerin Zafer Koşusu başladı. Çanakkale-Ankara güzergahında 6 ili kapsayan koşuda, her şehrin atletlerinin kendi il sınırında taşıyacağı emanetler, 18 Mart'ta törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

İSTİKLAL MARŞI KABULÜ UNUTULMADI
12 Mart İstiklal Marşının Kabulüne denk gelen törende Milli Şair Mehmet Akif Ersoy da Unutulmadı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ali Haydar Önder Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yaşar Taşdelen, hem Çanakkale destanına hem de Mehmet Akif Ersoy’a hitaben ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini okudu. Şiir okunmasından sonra İstiklal Marşının Kabul edilişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi Türkçe Öğretmeni Serpil Kalkan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kalkan, Konuşmasında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve onun eserleri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra mehter takımının gösterisiyle devam eden törende mehter takımı Çanakkale Zaferi şarkılarını seslendirdi.

46. ZAFER KOŞUSU BAŞLATILDI
Törenin sonunda, Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak ve deniz suyu ile Türk bayrağından oluşan emanetler, geçtiğimiz yıl Ankara’ya giden atletler tarafından Vali İlhami Aktaş’a teslim edildi. Vali Aktaş, emanetlerden aldığı kutsal emanetleri bu yıl Ankara’ya götürecek olan atlet Oğuz Uyar ile Mehtap Polat’a verdi. Seremoni sonrasından bu yıl 46.’ncısı olan Zafer Koşusu da başlatılmış oldu. Atletler tarafından teslim alınan kutsal emanetler sırayla; Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara il sınırlarından geçirilecek. Her ilin atletlerince taşınacak olan kutsal emanetler, atletler tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim edilecek.
 
Ogün İnal