Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Coronavirüs’ ün Türkiye’ de görülmesinin üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından Çanakkale’ de virüs ile mücadele de gelinen noktayı değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın geçen hafta sonu açıkladığı yüz binde vaka sayılarında, Çanakkale’de bir önceki hafta 81.51 olan vaka sayısının, yüz binde 107.29’a yükselmesinin Çanakkale için çok olumsuz bir gidiş olduğunu ifade eden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy virüse karşı en önemli mücadele aracı olan aşılamada bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu Türkiye’ de aşılama sürecinin en az bir sene daha devam edeceğini söyledi. Erensoy, “Aşılama sürecine başladığımız tempoyla gitmiyoruz, hızımızda düşüş var” dedi.

“AŞILAMA HIZIMIZ DÜŞTÜ”
Sağlık Bakanlığı’nın geçen hafta sonu açıkladığı yüz binde vaka sayılarında, Çanakkale’de bir önceki hafta 81.51 olan vaka sayısının yüz binde 107.29’ a yükselmesinin Çanakkale için çok olumsuz bir gidiş olduğunu belirterek, “Çanakkale‘de vaka sayıları ciddi yükselişe geçti” dedi. Erensoy vaka sayıları artarken vaka sayıları ile mücadelede çok önemli bir rol oynayacak olan aşılama hızının da düştüğüne dikkat çekerek, “ Covid-19’a karşı en güçlü silahımız olan aşılama belirli bir hızla devam ediyor. Aşılama hızımız ve toplumda aşı olan insanların sayısının artması virüsün yayılma hızını ve vaka artığının da önüne geçeceğinden dolayı en önemli silahımız. Ancak şu an devam eden aşılamamızla Türkiye’ de en az bir sene daha aşılama çalışmaların süreceği rahatlıkla görülebiliyor. Büyük bir hızla başladığımız aşılama çalışmalarında ilk başladığımız tempo ile gitmiyoruz. Tabii burada yaş grupları düştükçe aşılanması gereken insan sayısı da fazlalaşacak. Şu an 65 yaş için aşılama çalışmalarını yapıyoruz Çanakkale’ de bu yaş grubundakiler 1. Aşılarını oldu. 2. Aşılarını da Nisan ayı içinde olacaklar. Ancak dediğim gibi Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterler doğrultusunda açılama çalışmaları devam ediyor. Aşılamada aşının yeterli adette elinizde bulunması gerekiyor. Eğer 1. Aşıyı risk gruplarına vurduğunuzda 2. Aşıyı zamanında risk gruplarına uygulayamaz iseniz ilk aşının da bir anlamı kalmamış oluyor. Bence Sağlık Bakanlığı da elindeki aşı miktarı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ nın geleceğini açıkladığı aşı dozları göz önüne alınarak bir aşılama çalışması yapılacaktır. Ayrıca yüz yüze eğitimde öğretmenlerin açılanması gibi bir durumda söz konusu Çanakkale’de bildiğim kadarı ile eğitim çalışanları ve öğretmenlerin açılaması konusunda bize gelen bilgiler ve Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusaların açıklamasına göre de çok gerideyiz. Çok sayıda eğitim çalışanının aşılanması gerekiyor ve bu henüz yapılmış değil ve Çanakkale’ de okullarda yüz yüze eğitim başladı. Bu durum birkaç hafta sonra vaka artışlarına sebep olabilir ki bazı okullarda sınıflardaki öğrencilerin karantinaya alındığını duyuyoruz. Özetle açılama ilk başladığı dönem gibi hızlı girmiyor belirli hızla bir aşılama çalışması yapılıyor bu aşılama çalışmaları dediğim gibi en az 1 yıl daha devam eder. Tabi burada sağlık çalışanları da zaten bu aşılama hızına ancak yetişebiliyor. 1 senede daha hem aşılama hem de Corona ile mücadelemiz devam edecek gibi görülüyor” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK SIFIR”
Covid-19 vaka sayısının her geçen gün arttığını boş olan Covid-19 servisleri ve yoğun bakımlarının tekrar dolmaya başladığını da ifade eden Erensoy, 1 yıldan buyana canla başla Covid-19 ile mücadele eden sağlık çalışanlarına en ufak bir desteğin olmadığının da altını çizerek, “Şu anda Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Covid-19 yoğun bakım servisinde çalışan sağlık çalışanlarımız, hemşirelerimiz ve doktorlarımız, yani, Covid-19 vakalarını birebir takip eden çalışanların hiçbirine ekstra bir ödeme yapılmadığını özellikle belirtmek istiyorum. Türkiye’ de ilk Covid-19 vakasının görülmesinin üzerinden bir sene geçti. Bu süre boyunca sağlık çalışanları çocuklarından, eşlerinden, ailelerinden ve neredeyse dış dünyadan uzak bir şekilde virüs ile mücadele ettiler. Bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığından bir çok söz verilmesine rağmen bu sözler maalesef tutulmadı. Sağlık çalışanları için Covid-19 ‘un bir meslek hastalığı sayılması isteğimizde çok uzun bir süre sonra kabul edildi. Ancak büyük fedakarlıklar ile 1 yıldır Covid-19 ile mücadele eden sağlık çalışanları çok yıprandı. 1 yıllık süreçte mesai saati gözetmeden Covid-19’ lu hastaların hayatta kalmaları için mücadele eden sağlık çalışanlarının ne kadar yorulduklarını ve yıprandıklarını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Burada anlatmak istediğim tüm fedakarlıkları yapan sağlık çalışanlarına en ufak bir destek yok. Zaten böyle bir fedakarlığın ve yoğun çalışmasının zaten bedeli hakikaten olamaz. Burada yapılması gereken en azından sağlık çalışanlarını destekleyici “ Sizlerin fedakarlığını ve çalışmanızı görüyoruz diyen” küçük desteklere ihtiyaç var. Ama maalesef bu küçük destekler bile yok. Daha kötüsü bu küçük desteklerin hiç adı anılmıyor bile. Bu aynı şekilde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve uygulama Hastanesi sağlık çalışanları içinde geçerli. Bu durum içinde “ Hastanelerde para yok “ deniliyor. 1 yıllık süreç içerisinde Covit-19 virüsü ile canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarının bu sorununun da çözülmesini talep ediyoruz. Bu arada da hastalık yayılıyor, vaka sayısı artıyor. Tabii buna bağlı olarak da sağlık çalışanların riski artıyor. Sağlık çalışanlarına destek sıfır” diye konuştu.
Özel Haber: Ogün İnal