Çiftçinin en önemli gider kalemleri içinde yer alan gübreye yüzde yüz destek yapılması kararını değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya kararın memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Üreticinin önemli giderleri arasında bulunan gübreye dekar başına yapılan yüzde yüz artışlar sevindirici. Bu artışlar hükümetinde üreticilerin sorunlarını bildiğini göstermesi açısından önemli, ancak yeterli değil “ dedi.

“ARTIŞ YETERLİ DEĞİL AMA SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME”
Uzun bir süreden buyana artan ve çiftçinin üretimindeki temel giderlerin arasında önemli bir yer tutan gübre desteklemeleri arttırıldı. Tarımsal üretimi desteklemek amacıyla uygulamaya konulan 2020 yılı tarımsal destekleme kararında dekar başına verilecek gübre desteği yüzde yüz artırıldı. Çiftçiye verilecek gübre desteğinin yüzde yüz arttırılması ile ilgili karar Resmi Gazete’ de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararına göre, dekar başına ödenen mazot desteğinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, dekar başına Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale için verilen gübre desteği 8 TL’den 16 TL’ye,  Çeltik, Kütlü Pamuk, Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Patates, Yağlık Ayçiçeği, Soya, Dane Mısır, Kuru Soğan, Kanola, Aspir, Yaş Çay, Fındık, Yem Bitkileri, Zeytin ve diğer ürünler için verilen gübre desteği  4 TL’den 8 TL’ye çıkarıldı. Kararla katı organik-organomineral gübre desteği de dekar başına 10 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı.

Yüzde 100 destek artışını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya kararın üretici açısından sevindirici ve olumlu bir gelişme olduğunun altını çizerek, “ Gübre desteklemeleri ile ilgili artışın resmi gazetede yayımlanmasından öncede biz konuyu incelemiştik. dekar başına Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale için verilen gübre desteği 8 TL’den 16 TL’ye,  Çeltik, Kütlü Pamuk, Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Patates, Yağlık Ayçiçeği, Soya, Dane Mısır, Kuru Soğan, Kanola, Aspir, Yaş Çay, Fındık, Yem Bitkileri, Zeytin ve diğer ürünler için verilen gübre desteği 4 TL’den 8 TL’ye çıkarılması böyle yüzde yüz oranında arttırılması üretici tarafından memnuniyet ile karşılandı. Bu destek yeterli mi? Asla yeterli bulmuyoruz. Ama gelişmeyi çok güzel ve olumlu buluyoruz. Bu artış gösteriyor ki üreticinin girdi fiyatları ile başının belada olunmasını biz memnuniyet ile karşılıyoruz. Burada üretici ciddi şekilde mazot ve gübre dışında diğer üretim girdilerinde de zorlanıyor. Üreticinin kullandığı tohumundan tutunda, gübresine mazotuna, bitki besleme ürünlerine, zararlılar ile mücadelede kullandıkları kimyasal ilaçlara kadar girdi maliyetleri çok ciddi yükseliş gösterdi. Üretici bu çok yükselen girdi fiyatları ile başı dertte bir şekilde üretim yapmaya  devam ediyor. Dolayısı ile gübre desteklemeleri konusundaki % 100 artışı hükümetin üreticinin durumunun farkında olduğundan dolayı gerçekleştirdiğini düşünüyoruz. Üreticilerin yaşadığı sıkıntıların konunun muhatabı olan yetkililerin farkında olmaları üretici açısından memnuniyet verici” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÜRETİCİYE DESTEKLERİN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Kaya, gübre desteklemelerine yapılan yüzde yüz artışın önümüzdeki günlerde üreticinin büyük sorunlar yaşadığı diğer girdi ürünlerinde yaşadıkları sorunların çözümünde de adımların atılacağına inandığını belirterek, üreticinin sorunlarının farkında olunduktan sonra önümüzdeki günlerde üreticinin diğer alanlarda da yaşadıkları sorunların incelenerek gerekli adımların atılacağını düşünüyoruz. Dolayısı ile verilen destek yeterli olmamasına rağmen, üreticiyi çok kurtarmamasına karşın konunun ve üreticinin çektiği sıkıntıların farkında olunması açısından üretici açısından çok kıymetli. Önümüzdeki günlerde üreticilerimizin yaşadığı diğer sıkıntılarında incelenerek önüne geçileceğini düşünüyorum. Üreticinin en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesi gübredir, bitki besleme ürünleridir bir diğeri de üreticinin kullandığı mazottur. Dolayısı ile üretici bu iki girdi maliyetlerinde ciddi derecede zorlanmaktadır. Bunun yanında son zamanlarda üreticinin işçilik maliyetleri de ciddi şekilde artmıştır. Üreticinin üretmek için ekipmana ödediği ücretlerde çok artmıştır. Bir kere üreticinin baştan aşağı bir irdelenmesi bir incelenmesi lazım. Üretici üretmek için neyi kaça kullanıyor ?, ne kadar kullanıyor ?, üreticinin üretiminde kullandığı her kalemin üretime etkisi nedir ?, baştan aşağıya incelenmesi lazım. Bu inceleme yapıldıktan sonra konunun muhatabı olan yetkililer yeniden bir düzenleme yaparak üreticiye yol gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal