18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 106. Yıl dönümü nedeni ile Her yıl olduğu gibi Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi.

Pandemi nedeni ile sosyal mesafeye dikkat edilen törende daha önceki yıllarda 18 Mart stadında yapılan altın madalyanın ay yıldızlı bayrağımıza toka edilmesi töreni de Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Avustralya Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, Avustralya Askeri Ateşesi Albay Richard Campell,  askeri erkan,  sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören Atatürk heykeline çelenk konuşması ile başladı. Atatürk heykeline ilk çelengi Çanakkale Valisi İlhami Aktaş sundu. Ardından Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çelenklerini sundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla, Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya Türk Bayrağına Vali Aktaş tarafından toka edildi. Altın madalyanın toka edilmesinin ardından saygı duruşu bulunuldu. Saygı duruşu sırasında Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG - Burgazada isimli korvetten 17 pare top atışı gerçekleştirildi. Ardından İstiklal Marşımız okundu.

TÖRENDE ERDOĞAN’IN 18 MART MESAJI OKUNDU
İstiklal Marşının okunmasının ardından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 106. Yıldönümü nedeni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Mesajda şu cümlelere yer verildi.” “106. sene-i devriyesini millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla idrak ettiğimiz Çanakkale zaferinin bütün kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, tazimle yâd ediyoruz. Çanakkale, Anadolu’daki Türk varlığına ve mukaddes değerlerimize hasım olanlara karşı kahraman ecdadımızın yazdığı şanlı bir destandır. Çanakkale ruhu, milletimizin ecdadından devraldığı bağımsızlık ülküsünü gelecek nesillere daha güçlü şekilde teslim edeceği kutsal bir değerdir. Tarih, topraklarımızı işgal etmeye kalkanların hüsrana uğradıkları nice ibretlik derslerle doludur. Aziz milletimiz, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında olduğu gibi 15 Temmuz’da da aynı mücadele ruhuyla işgale geçit vermemiştir. Şanlı Çanakkale Zaferi’nin elde edilmesindeki o büyük idrake sahip çıkarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmaya kararlıyız. Çanakkale ruhunun bugün de dipdiri olduğunu görmek en büyük güvencemizdir. Ecdadımızın yadigarı istikbalimizden asla taviz vermeyecek, bu bilinçle hep birlikte istiklale yürüyeceğiz. Mukaddes değerleri için giriştiği her mücadelede en zor şartlarda bile düşmanlarını mağlup eden Türk milleti, bugün de birliğini, beraberliğini, dirliğini muhafaza etmek için aynı idrakle gerekirse canını feda etmeye hazırdır. Bastığı toprakları canından değerli görerek savunan ve Anadolu’yu Türk milletine vatan kılan atalarımıza layık evlatlar olarak bugün de ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunlara geçit vermeyecek, milletimizin bekasını topyekûn bir mücadeleyle savunacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.”
 
Törenler T.B.M.M. Başkanı Profesör Doktor Mustafa Şentop’un katılımı ile Gelibolu Yarımadası Mehmetçik abidesinde devam etti.

Ogün İnal