1915 Çanakkale boğaz köprüsü yapımı sürecinde köprünün çevresine getireceği ticaret hareketliğini karşılamak amacı ile Lapseki’nin Çardak beldesine Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve 8 Milyon 314 bin 840 TL ihale bedeli ile yapılan Çardak Ticaret Merkezi bir buçuk sene önce tamamlandı. Binada yaşanan teknik aksaklıklar, elektrik sıkıntısı ve yalıtım sorununun ardından su alan bina çürümeye terk edildi.
Çanakkale Valiliği’nin yürütmüş olduğu Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2017 yılı güdümlü proje desteği kapsamında, Çanakkale’nin tarihi ve ticari özelliklerini ön plana çıkararak ekonomik gücünün ve rekabet edebilirlik düzeyinin yükseltilmesini, ayrıca bölgenin iç ve dış ticaretini geliştirmeyi hedefleyen Çardak Ticaret Merkezi bir türlü faaliyete geçemedi.
Çardak Ticaret Merkezi’nde yaşanan elektrik sorunu yeni trafo kurulmasıyla ile çözüme kavuşurken, toplam 4 bin 813 metrekare büyüklüğündeki binada başka sorunlar da ortaya çıktı. Özellikle bodrum katında hızla biriken su kanalizasyona verilerek çözülebildi. Binanın ikinci katında ise terasın ve ticaret merkezinin girişinin üzerinde bulunan cam aydınlatmanın hasar görmesi nedeni ile yoğun yağışlı havalarda yaşanan akma nedeniyle ve bu nedenle de zeminlerde bozulmalara meydana geldi. Çardak’ın ticaretine katkı saplamak için yapılan ve 8milyon 314 bin TL para harcanan bina daha açılmadan atıl vaziyete geçti.
ÇARDAK TİCARET MERKEZİ AÇILMADAN BÜYÜK SORUNLAR YAŞADI
Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 75’i finanse edilen Çardak Belediyesi’nin yüzde 22.5 oranında ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın da, yüzde 2.5 oranında finanse ettiği Çardak Ticaret Merkezi’nin geçici kabulü yapıldı. Çanakkale il Özel idaresi, Lapseki Kaymakamlığı, Lapseki Belediyesi, Çardak Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Güney Marmara gıda kümesi derneği “Çardak Ticaret Merkezi‘nin proje ortakları arasında. Çardak Ticaret Merkezi bir süre önce tamamlanmasına rağmen henüz açılmadı ve faaliyetlerine başlamadı. Bu durumun sebebi ise Çardak Ticaret Merkezi’nde yaşanan elektrik sorunu. Yaşanan elektrik sorununun çözümü için harekete geçildi. Mevcut hattın yeterli olmaması nedeni ile bölgeye ticaret merkezini ve çevresini de besleyebilecek bir yeni trafo kuruldu. Yeni kurulan trofa ile elektrik sorunu ortadan kalktı. Elektrik sorununun ortadan kalması nedeni ile Çardak Ticaret Merkezi’nin elektrik abone işlemleri başlatıldı. Elektrik sorununun giderilmesi belli bir zaman alınca da toplam 4 bin 813 metrekare büyüklüğündeki Çardak Ticaret merkezi boş kaldı. Bu süre içerisinde de binada sorunlarda çıktı. Özellikle bodrum katında hızla biriken su ile ilgili sorun suyun bodrum kattan yardımı ile kanalizasyona verilerek çözülebildi. Binanın ikinci katında ise terastan ve ticaret merkezinin girişinin üzerinde bulunan cam aydınlatmanın hasar görmesi nedeni ile yaşanan hızlı yağmurlarda akmalara ve bu nedenle de zeminlerde bozulmalara meydana geldi. Çardak’ın ticaretine katkı saplamak için yapılan ve 8milyon 314 bin TL para harcanan bina daha açılmadan birçok aksilik yaşamış oldu.
ÇANAKKALE İL ÖZEL İDARESİ MERKEZE YÖNETİM KURULU GÖREVLENDİRECEK
Çardak Ticaret Merkezi’nin yaşanan tüm bu sorunların ardından ticaret merkezinin kullanma ve işletme hakkına sahip olan Çanakkale İl Özel İdaresi Çardak Ticaret Merkezinin geçici kabulünü yaptı. Şimdi Çanakkale İl Özel İdaresi binada işyerleri ve ofisleri kiralamadan sorumlu olacak merkezin üst katında bulunan restaurantın işletilmesinden sorumlu olacak binanın ikinci katında bulunan çok amaçlı salon ve toplantı salonunu kullanımlarını organize edecek ve ticaret merkezinin Çardak’a katkı sağlaması için çalımalar yapacak olan bir yönetim kurulu ataması bekleniyor.
4 BİN 800 METREKARE ALANA KURULU TİCARET MERKEZİNDE 42 İŞYERİ BULUNUYOR
Çardak Ticaret Merkezi toplam 4 bin 813 metrekareye kurulu alanda çardak gibi gözde bir tatil yerinde sahile ve şifalı kumu ile tanınan Kum Adasına karşısında bir alanda kurulmuş durumda. Çardak Ticaret Merkezi’nin yapımı Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilse de merkezin arsası Çardak Belediyesine ait. İl Özel idaresi Ticaret Merkezini 15 yıl işlettikten sonra Çardak belediyesi devredecek. Çardak Ticaret Merkezinin giriş katında büyük metrekareli tam 32 işyeri ve ofis yapmaya uygun alan bulunuyor. Merkezin ikinci katıda ise yine ofis yapmaya uygun 10 iişyeri alanı bulunuyor. 2. Katta ayrıca 535 metrekare büyüklüğünde toplantı salonu ve 470 metrekare büyüklüğünde bir çok amaçlı salon yer alıyor. Merkezin teras katında ise Çanakkale Boğazı manzaralı 485 metrekare büyüklüğünde Restoran ve teras alanı bulunuyor. Çardak Ticaret Merkezinin çevre düzenleme çalışmalarına da Çardak Belediyesi tarafından devam ediliyor.
TİCARET MERKEZİ BİR AN ÖNCE FAALİYETE GEÇMELİ
Güney Marmara Gıda kümesi derneği, ÇTSO, İŞKUR, TÜRSAB ‘ a yer verileceği Çardak Ticaret merkezinde tek nokta irtibat merkezi oluşturulması planlanıyor. Çardak Ticaret Merkezi’nde ayrıca ikinci katta bulunan toplantı salonu ve çok amaçlı salonlarda meslek eğitim merkezleri yer alacak. Çardak Ticaret Merkezinin yapılmasının amaçlarından biride Çanakkale’ de üretilen yerel ürünlerin yabancı turistlere ve yerli ziyaretçilere satış ve tanıtımının yapılması. Tabi bu faaliyetlerin yapılabilmesi için ilk olarak merkezi yönetiminden sorumlu bit yönetim kurulunun oluşturulması ve bu yönetiminde hızla çalışmaya başlaması gerekiyor.
Özel Haber: Ogün İnal