Dünyada bir süredir adından söz ettiren sanal para Bitcoin Çanakkale’de de bir kumpircinin ödemelerinde kullanılması ile gündem oldu. Kepez’de hizmet veren Balkan Kumpircisi’nin dükkanına astığı ’Bitcoin geçerlidir’ yazısı dikkat çekti. 

Bir süredir ekonomi gündeminde yer alan, Bitcoin sanal parası Türkiye'de adından oldukça söz ettirtiyor. Gençlerin büyük bir kısmının yatırım aracı olarak kullandığı sanal para herkesin merak ettiği bir yatırım aracı, diğer bir noktada sanal para ile ödeme ve alışveriş yöntemleri, dünyada 2010’lı yıllarda sanal para ile ödeme alan ilk pizza alışverişi gündem olmuştu. Kepez’de Balkan Kumpircisi’nin ilk defa bitcoin ile ödeme alması ile birlikte Çanakkale de Bitcoin ile ürün satan işletmelerin yer aldığı iller arasına girdi. Bu hareket ile akıllara Çanakkale'de yeni Bitcoin alışveriş yapacak işletmeler artar mı? Sorusunu akıllara getirdi. Bitcoin seçeneği sunarak dükkanına gelip yemek yiyen veya sipariş veren müşterilerine ekstra ödeme kolaylığı sağladığını belirten kumpirci ilgiden memnun olduğunu belirtti.  
Bu durum akıllara artan Bitcoin sanal para ile alışveriş yapılacak mı? Sorusunu da getirdi.

Peki Bitcoin ile alışveriş ne zaman başladı?
22 Mayıs 2010 tarihinde ki. Laszlo Hanyecz adında bir bilgisayar programcısı bir Bitcoin tartışma sitesine 2 büyük boy pizza için 10 bin Bitcoin ödeme yapabileceğini söylediği bir ilan bıraktı. İlandan iki gün sonra yani 22 Mayıs 2010’da ise ’Jercos’’ adlı kullanıcı Hanyecz’e geri dönüş yaparak 10 bin Bitcoin’e iki büyük boy pizza gönderdi. Bu olay tarihteki ilk Bitcoin alışverişi olurken 22 Mayıs 2010 da “Bitcoin Pizza Günü” olarak kayıtlara geçti. Kripto para tarihinin köşe taşlarından biri olan 22 Mayıs 2010’da Bitcoin’in değeri 0,0041 dolar iken bugün ise değeri 61 bin doların üzerine çıktı. Bitcoin nedir; ‘’Bitcoin (sembolü: ?, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Ayrıca Derin Ağ' da en çok kullanılan para birimidir.’’

İbrahim Akın Kazancı