Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de Coronavirüs vaka sayıları hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından hafta sonu açıklanan sayılarda Çanakkale 149.76 ‘dan 202. 75’e yükselirken, vaka sayıları endişe verici bir boyuta geldi. Risk Çanakkale’de yüz yüze yapılan eğitimi de etkisi altına alınca Covid-19 pozitif çıkan okullar mercek altına alındı. Gökçeada’da okullarda görülen vaka artışları nedeni ile yüz yüze eğitime ara verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı sürekli artan vaka sayıları nedeni ile tüm Türkiye’de liselerde hazırlık, 9, 10, 11. sınıf öğrencilerinin 29 Mart'tan itibaren başlatılması planlanan yüz yüze sınavlarının,3 Mayıs'tan itibaren yapılmaya başlanacağını açıkladı. Coronavirüs vaka sayılarının okullarda da hızla yükselişe geçmesinin endişe verici olduğunu ifade eden Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbes açıklamasında Coronavirüs sürecinde eğitimin sorunlarına değindi. Serbes, “Öğretmenlerin aşılanması konusu ile ilgili acil bir adım atılması gerekiyor. Dünya geneline baktığımızda ülkeler bir şekilde okullarını açık tutup eğitim vermeye devam edebiliyor. Okullarını açık tutan ülkelerde bunu rastgele yapmıyor, büyük yatırımlar yapıyor okulların açık kalması ve eğitimin devam etmesi için. Uzaktan eğitim teknolojilerine yatırım yapmak yerine, okullarda güvenli eğitim için bütçe harcanması daha doğru. Okullarda gerekli sağlık şartları sağlansın, okulların hijyen koşulları güçlendirilsin” dedi.
Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbes Corona Virüs sürecinde eğitim çalışmalarını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Serbes gelinen noktada uzaktan eğitim teknolojilerine yatırım yapmak yerine, okullarda güvenli eğitim için bütçe harcanmasının daha doğru olduğunu ifade ederek,“Corona Virüs süreci zor bir süreç. Tamamen insanları işinden eden, çocukları ve öğretmenleri okuldan eden bir süreç yaşıyoruz. Her ülke farklı yöntemler ile baş etmeye çalışıyor. Biz Türkiye olarak bakıldığında nüfus bakımından güçlü bir ülkeyiz. Türkiye’de yaklaşık olarak 18 milyon öğrencimiz var. Temel eğitim ve orta öğretim kısmından bahsediyorum, üniversite öğrenci sayısını bu sayıya ilave etmeden söylüyorum. 1 milyon 200 binin üzerinde öğrenci var ki bu devasa bir sayı. Biz eğitimciler daima eğitim, öğretimin devam etmesi tarafından olduk. Ama tabii ki uygun Pandemi kurallarına ve şartlarına uymak kaydı ile. Pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı sadece uzaktan eğitim teknolojilerinin geliştirilmesine ağırlık verdi. Biz dedik ki bunun yerine okullarda gerekli sağlık şartları sağlansın, okulların hijyen koşulları güçlendirilsin. Bu şartlar ile birlikte bir şekilde öğrencilerimiz yüz yüze eğitime gelsin görüşündeyiz” dedi.
BAKAN SELÇUK’UN “AŞI ÖN ŞART OLAMAZ” AÇIKLAMASI TALİHSİZLİK
Türk eğitiminden sorumlu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Okulların açılması için aşı ön şart olamaz” açıklamasını da değerlendiren Serbes, “Pandemi’de geldiğimiz noktada Türkiye’ de aşılama çalışmaları devam ediyor. Aşılama konusunda Milli Eğitim Bakanımız ziya Selçuk’un aşılama ile ilgili son yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanımız yaptığı açıklamada şu ana kadar öğretmenlerinin yüzde 10’nun aşılamasının yapıldığını belirtti ve aşının bir ön şart olarak düşünülemeyeceğini belirtti. Bu açıklama bence bir felaket. Eğitimin başındaki bakan olarak Ziya Selçuk’un yaptığı, “Okulların açılmasında aşı ön şart olamaz” açıklaması okullar açılabilir anlamı taşıyor. Bugün baktığınızda mesela Almanya Ağustos ayına kadar öğretmenler dahil tüm nüfusu aşılamaktan bahsediyor. Dünya genelinde aşılama oranların baktığımızda çoğu ülke yüzde 50’yi geçmiş durumda, biz de hala, ‘Sıra bize ne zaman gelecek?’ diye bekliyoruz. Köy okullarında yüz yüze eğitime başlanacak dendi. Bir kısım köy okulu öğretmenlerine aşı yapıldı bir kısmına aşı hala yapılmadı. Bence bu durum ile ilgili öğretmenlerin aşılanması konusu ile ilgili acil bir adım atılması gerekiyor. Dünya geneline baktığımızda ülkeler bir şekilde okullarını açık tutup eğitim vermeye devam edebiliyor. Okullarını açık tutan ülkelerde bunu rastgele yapmıyor, büyük yatırımlar yapıyor okulların açık kalması ve eğitimin devam etmesi için “ dedi.
“YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN ÖĞRETMENLER AŞILANMALI”
Eğitimde yüz yüze eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Serbes, ‘Yüz yüze eğitim için öğretmenler aşılanmalı’ diyerek, “Bugün Çanakkale eğitimine baktığımızda Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi yüz yüze eğitime tamamen kapalı. Her okulumuzda, benim çalıştığım okulda dahil olmak üzere pozitif olan öğretmen ve öğrenciler var. Çanakkale’de şu an genel durumda Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre yüz binde yüzde 202 ‘ye ulaşmış durumdayız. Çanakkale’de vaka sayınlarında müthiş bir artış var. Ama her nedense vaka sayısı artışı ile aşılama artışı aynı oranda ilerlemiyor. Vaka sayısı artıyor, oran artıyor, okullarda öğretmenler ve öğrenciler pozitif çıkıyor, ama hala ne sebeple bilemiyorum öğretmenler aşı yapamıyoruz. Yeni yeni duyuyoruz Almanya’ dan 700 binden fazla aşı geleceği bunun sırası gelene yapılacağı ifade ediliyor. Ben yetkililere bu aşılama konusuna daha hassasiyet ile yaklaşmalarını istiyorum. Çünkü eğitim konusu sürekli televizyon, tablet yada telefon ile çözülebilecek bir konu değil”dedi.
“6 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ HALA EĞİTİM ÖĞRETİME ERİŞEMİYOR”
Eğitim ve öğretimde 6 milyona yakın öğrencinin Coronavirüs sürecinde eğitim öğretime ulaşamadığı gerçeğinin de olduğunu hatırlatan Serbes, “Uzaktan eğitim tam olarak yürümedi. Uzaktan eğitim için öğrencilere belirli sayıda bir tablet dağıttık. Ondan sonra durduk. Hala internete erişemeyen öğrenciler var, hala tableti olmayan öğrenciler var. Bir şekilde EBA TV üzerinden eğitim sürdürülmeye çalışılıyor ama bugün baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre katılımın yüzde 70 olduğu belirtiliyor. Yani 18 milyon öğrencinin yüzde 30’unu aldığınızda sayı olarak 5-6 milyon öğrenci demek. Bu öğrenciler hiç bir şekilde eğitim öğretime erişemiyor. Sonra da deniyor ki bu çocuklar aynı sınava girecek ve tüm müfredattan sorumlu olacak. Böyle bir şey kabul edilemez. Çünkü bir haksız rekabet var. Ama Milli Eğitim Bakanlığından gelen yazı sınavların tüm müfredattan olacağı yönünde burada büyük bir çelişki var. “ dedi
“EĞİTİMDE GÜNÜ KURTARMAK İÇİN YAPILAN GÜNÜBİRLİK PLAN VE ÇALIŞMALARDAN VAZGEÇMEMİZ LAZIM”
Serbes açıklamasının son bölümde eğitim politikalarının ve planlamalarının sürekli değiştiğini, eğitim politikalarından verim alınması için uzun soluklu planlamaların olması gerektiğini ifade ederek, “Biz ülke olarak hep günü birlik yaşıyoruz. Hep planlar günü kurtarmak üzerine. Özellikle eğitim sisteminde uzun soluklu planlamalar yapılması gerekir. Uzun vadeli planlar yapılır. Ve bu planlar ne olursa olsun sadık kalınarak devam eder. İsimler, bakanlar değişir ama yerine gelen isimler bu planı yürütmeye devam eder. Bir de bakıyoruz sürekli bir bakan değişimi, sürekli bir program değişikliği hatta bakanın kendi programını değiştirmesi gibi olaylar ile karşılaşıyoruz. En son birinci dönemin sonunda notlar istenecek mi? İstenmeyecek mi? Son güne kadar notlar karneye geçecek kararı vardı sonra bir bakanlık yazısı notlar iptal oldu. Şimdi yine yüz yüze sınav kararları çıktı. Çıkan kararda yüz yüze sınavlar yapılacak dendi. Sonra bir twit ile bu dönemde birde twit geleneği başladı. Bir twit ile bir anda yüz yüze sınavlar 3 Mayıs tarihine ertelendi. Önceki akşamda ortaokullar ile ilgili sınav kılavuzu çıktı. yine aynı şekilde 5-6 ve 7. Sınıfların sınavları 3 Mayıs ve sonrasına ertelendi. Hep anlık kararlar, anlık uygulamalar bu tabi ki okul idarelerinde, öğretmenlerde, öğrencilerde ve velilerde büyük bir yorgunluk ve bıkkınlık oluşturuyor. Uzun soluklu bir eğitim programımız yok. Eğitim programları uzun soluklu olur ama biz bunu yapamıyoruz. Bu konuda ciddi sıkıntılarımız var” ifadelerine yer verdi.
Özel Haber: Ogün İnal