Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıklamıştı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 15,61 olarak beklentileri aşarak rakamlar üretici fiyatlarında da artış ivmesinin sürdürmüş, Şubat'ta üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 27,09 artmıştı. İçinde bulunduğumuz Mart ayında da enflasyonun yüksek çıkması bekleniyor, peki ama enflasyon neden yükselmeye devam ediyor?
Enflasyonun yükselmesine ve halk dilinde hayat pahalılığın artmasının sebeplerini açıklayan Ömer Karabay, “Enflasyon hayat pahalılığıdır. Vatandaşların sürekli ödemeler ve alışveriş yapmalarında en temel negatif ölçüttür. Enflasyon neden yüksek çıkıyor? diyebakarsak, Türkiye’de birinci sebep maliyetlerinin artmasıdır” dedi.
Şubat ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 15,61 olarak gerçekleşmişti. Böylelikle enflasyonda Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviye görülmüştü. Veriler yıllık enflasyonun yükseliş ivmesinin beşinci ayda da devam ettiğini gösterdi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,21 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu da yüzde 18,40 olmuştu. Peki Dünyada enflasyon 0’a yakın rakamda çıkarken, Türkiye’de enflasyon neden yükseliyor? İşte Enflasyonun yüksek çıkmasının sebeplerini sizin için haberimizde derledik.
En başta enflasyon, bir ekonomide mal ve hizmet fiyatlarının yükselme oranının bir ölçüsüdür. Enflasyon; konut, gıda, tıbbi bakım ve kamu hizmetleri gibi ihtiyaç temelli masraflar ve kozmetik, otomobil ve mücevher gibi diğer masraflar da dahil olmak üzere neredeyse tüm ürün veya hizmetlerde ortaya çıkabilir. Enflasyonun oluşması için birkaç temel neden olarak bir ürünün maliyetinin artması en temel unsurdur, diğer bir etmen enerji ve diğer lojistik masraflarının artması, ülkemizde en çok enflasyon artışına sebep olan diğer bir neden üretim azlığı, arz talep dengesizliği ve dövizdeki yükseliş gibi nedenlere bağlı olarak enflasyon devamlı bir artış ivmesi yaşamaktadır.
“ENFLASYONUN ARTMASININ NEDENİ MALİYET ARTIŞI”
Enflasyonun yükselmesine ve halk dilinde hayat pahalılığın artmasının sebeplerini Ömer Karabay’a sorduk. Karabay, “Enflasyon kimse için iyi bir şey değildir. Enflasyon hayat pahalılığıdır. Vatandaşların sürekli ödemeler ve alışveriş yapmalarında en temel negatif ölçüttür. Enflasyon neden yüksek çıkıyor? diye bakarsak, Türkiye’de birinci sebep maliyetlerinin artmasıdır. Diğer bir neden ülkemizde maalesef enerji kaynaklarından hammaddeye kadar birçok farklı kalemde üretim maliyetlerinin değişkenliği üzerinedir. Bu değişkenlik döviz cinsinden özellikle dolar Türk lirası kuruyla alakalıdır. Doların artması temelde dolaylı olarak bir artışa sebep oluyor, bu sadece bizim üretmediğimiz dışardan ithal getirdiğimiz ürünlerde değil, enerji ve diğer aldığımız hizmetlerden dolayı artmaya devam etmektedir. Üstelik piyasada satılan birçok ürünün, ikinci elini dahi dolar üzerinde etkilerini görebiliyoruz’’ dedi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı