Geçtiğimiz gün Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 seviyesinde sabit bıraktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bir önceki metinde yer alan "Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabilir" ifadesi çıkarıldı. Karar sonrası 8.00 seviyesine kadar inen dolar / TL, metnin içinden çıkarılan bu cümleye tepki olarak 8.15 seviyesine kadar yükseldi.
Finans Uzmanı ve Bankacı Ömer Karabay, “Bir süre faiz indirimi beklemek hayal olur. Piyasalar pandemide, para dönüşü yok. Dolar bir süre artmaz belki ama düşmez de, işin acısı bu faizlerle enflasyon da düşmeyecek, yani halk deyimiyle alım gücü azalmaya devam edecek’’ dedi.
Bir süredir piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Faiz kararını açıklayan Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun ilk Para Piyasaları Kurulu Toplantısında Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. Ancak mart ayı PPK metninde yer alan “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ve “sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir” ifadeleri nisan ayındaki metinde yer almadı. Merkez Bankası, Naci Ağbal'ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25'ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti. Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmeyen Ağbal, geçen ay piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puanlık bir artışa giderek faizi yüzde 19 seviyesine çıkarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karardan 2 gün sonra Ağbal’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamıştı.
Durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Ömer Karabay, ‘’Bir süre faiz indirimi beklemek zaten hayal olur. Merkez bankası geçtiğimiz başkan değişiminden sonra bir süre faizlerde değişime gitmesi kolay olmayacaktır. En başta merkez bankası bir miktar rahat olmayacaktır benim düşüncem böyle, neden mi? Piyasalar için hangisi olumlu karar vermek zor bir süreç, enflasyon çok yüksek, döviz ha keza öyle yani ekonomik belirtiler herkesin ilgisini çekiyor. Ama en erken Temmuz’a kadar faizde bir aşağı yönde ivme olmayacaktır. Bu ne demek valla bu da kötü bir şey demek, en başta bu demek faizlerin yüksek olması bir süre yatırımın artmaması demek, Pandemi ortamında yüksek risk varken durum iç açıcı değilken, yatırım yapmak yerine yüksek yüzde 20’lerde faize yatırım yapmayı seçer herkes bunu yapar. Zaten malum piyasalar pandemide para dönüşü yok. Faiz yatırımı yapar, bu faizlerle, dolar bir süre artmaz belki ama düşmez de, işin acısı bu faizlerle enflasyon da düşmeyecek, yani halk deyimiyle alım gücü azalmaya devam edecek’’ dedi.
Merkez Bankası ise yaptığı değerlendirmede ‘’TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikâmesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir’’ ifadeleriyle kararını özetledi.
İbrahim Akın Kazancı