Çanakkale'de geçtiğimiz Mart ayında 819 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 111 bin 241 oldu. Peki emlak piyasasında son gelişmeler ne yönde seyir ediyor?
Pandemi’nin bir çok sektör gibi emlak piyasasını da etkilediğini belirten Hasan Alper Akkoca Çanakkale'deki emlak satışlarını ve kredi faizlerini İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Kentte en fazla satış yaşanan bölgelerden de bahseden Akkoca, ‘’Çanakkale’de genel anlamda talep gören bir şehir lokasyon olarak son dönemlerde konut arzının da arttığı Kepez Hamidiye ve Esenler Karacaören bölgesinde yoğunluk olduğunu gözlemliyoruz’’ dedi. Pandemi sürecinde evden çalışma durumları arttığını belirten Akkoca, “Evden çalışmaya devam edecek beyaz yakaların talebi devam ediyor. Kiralık piyasası biraz nefes aldı diyebiliriz. Bunda Çanakkale’nin yaşanabilir güzel bir şehir olmasının payı çok yüksek” dedi.
Hasan Alper Akkoca ilk olarak TÜİK verilerindeki artış ile ilgili, “Türkiye'de konut satışları geçen seneye oranla yüzde 2.4 artış göstermiş fakat Çanakkale Mart Ayında Bu yükselişe ayak uyduramadı diyebiliriz. 2020 yılı Mart ayında Çanakkale de satılan konut sayısı 931'ken 2021 Mart ayında 819'a düştü. Nisan Ayının da çok hareketli geçeceğini düşünmüyorum. Ramazanın ayının ve Pandemi’nin de etkisiyle Mart ayından daha az sayıda konut satışı olacağını tahmin ediyorum” dedi.
“YAZ AYLARINDA FAZİLERİN AZALMASI YÖNÜNDE BEKLENTİ VAR”
Faizlerin bir süredir yüksek olması sebebiyle konut satışlarına etkisini de değerlendiren Akkoca, Faizlerin azalması konut piyasasını her zaman canlandırmıştır. Yaz aylarında böyle bir beklenti söz konusu, mutlaka olumlu yönde etkisi olacaktır. Geçen seneye bir göz atarsak faiz indirimleri geldiği dönem Haziran ayında 1891 Temmuz ayında 1972 ve Ağustos ayında 1472 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakamlar son 10 yılın Haziran Temmuz Ağustos dönemindeki en yüksek konut satış sayısıydı Çanakkale’de. Önümüzdeki süreçte aynı konut faiz oranları olması durumunda bu sonuçlara yakın sonuçlar beklenebilir’’ şeklinde konuştu.
Çanakkale'de en fazla satış yaşanan bölgelerden de bahseden Akkoca, ‘’Çanakkale’de genel anlamda talep gören bir şehir lokasyon olarak son dönemlerde konut arzının da arttığı Kepez Hamidiye ve Esenler Karacaören bölgesinde yoğunluk olduğunu gözlemliyoruz.’’ dedi.
Çanakkale'de hala inşaatı devam eden ve birçok şeyi değiştirmesi beklenen 1915 Çanakkale köprüsü ile alakalı da konuşan Akkoca, ‘’Çanakkale’de 1915 köprüsü yapılması gündeme geldiği günden beri emlak piyasası olumlu şekilde etkilendi. Köprü bitiminden sonra ulaşımda yaşanacak kolaylığın etkisiyle Çanakkale gibi güzel bir şehre talebin daha da artacağını düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERE VERİLEN KONUTLAR BOŞ KALDI”
Pandemi sürecinde okulların özellikle üniversitenin kent için ekonomik anlamda önemine dikkat çeken Akkoca bu süreçte elbette kiralık konutların etkilendiğinin altını çizerek, ‘’Çanakkale öğrenci yoğunluğu olan bir şehir. Kiralık konutlar elbette etkilendi bu süreçte. Öğrencilere verilen konutlar boş kaldılar. Kira fiyatları düşmeye başlamıştı. Fakat imdadına yetişen İstanbul ve Ankara oldu. Pandemi sürecinde evden çalışma durumları arttığı için bu süreçte Çanakkale’ye İstanbul'da ve Ankara’da Home ofis çalışan beyaz yakaların ilgilisi çoğaldı. Evden çalışmaya devam edecek beyaz yakaların talebi devam ediyor. Kiralık piyasası biraz nefes aldı diyebiliriz. Bunda Çanakkale’nin yaşanabilir güzel bir şehir olmasının payı çok yüksek” ifadelerini kulandı.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı