İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, yakın zamanda Türkiye’de üretim aşamasına geçmesi beklenen Rus menşeili Sputnik aşısı için, “ Güzel haber” başlığıyla bir değerlendirme yaptı.

Prof. Dr Alper Şener Sputnik v aşısı ile ilgili, ‘’Güzel haber. Sputnik V aşısının Türkiye hakları Viscoran firmasına aitmiş. Üretimi ise CinnaGen İlaç’ın Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında gerçekleştirilecekmiş.Firma Ocak 2020’de biyoteknolojik ilaç üretimi, Mart 2020’de de Sputnik V aşısı dahil Adenoviral vektör bazlı aşı üretimi için GMP sertifikasını almış bulunmakta. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Viscoran, teknoloji transferi antlaşması imzalamış’’ dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, “Bakan Koca, dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat Mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır Bu aşının şu anda Türkiye’de değerlendirmesi devam ediyor. Bu değerlendirme yapıldıktan ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alındıktan sonra aşı kullanıma girecek. Sayın Bakan Fahrettin Koca, ‘aşı tedarikinde iki ay sıkıntı yaşayabiliriz’ diye söyledi. Sonra da aşının bollaşacağını ifade etti. Sputnik V aşısının gelmesi de tam da o zamanı işaret ediyor. Yani o dönemde 6 ayda 50 milyon doz Sputnik V aşısının gelmesiyle beraber aynı şekilde 30 milyon doz da BionTech aşısı gelecek, baktığımız zaman aşıda sıkıntının daha az yaşanacağı kanısındayım. Sputnik V aşısı da iki doz halinde uygulanıyor. Böylece 25 milyon vatandaşın aşı ihtiyacını karşılayabileceğini düşünebiliriz” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘’Mutasyonların, aşı çalışmalarının etkinliğini ve salgının seyrini yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Koca, bunun virüsle mücadeleyi güçleştirdiğini belirtti. Bakan Koca, bugün dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon, varyant türü bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılırken bazıları sınırlı yayılım göstermektedir. Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar virüsün de hasta etme kabiliyetini sınırlayacak. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir" dedi.

Alper Şener bu açıklama sonrasında da, ‘’ Hint mutantı için mis gibi Hint Varyantımızda olmuş, Artık Raj Kapoor'u Avare filmindeki gibi, Awara hoon Ya gardish mein hoon aasmaan ka taara hoon...Aawara hoon’’  beklenmedik bir şekilde sosyal medyasından duyurdu’’

Aşı konusunda kararsızlar hakkında Alper Şener; ‘’ Covid 19 sonrası ölüm riski enfeksiyon sonrası bile, enfekte olmayanlara göre yüzde 59 fazla. Aşı konusunda kararsızlar iki kere düşünsün’’ dedi.

Hasan Sami Er