Vaka sayısındaki azalmaları ve tam kapanma süreci ile birlikte devam eden aşılama durumunu değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, aşılama oranlarının yükselmesi gerektiğini ifade ederek, “Bizi kurtaracak tek şey aşı” dedi.

Erensoy Türkiye’de devam eden salgınla mücadeleyi değerlendirerek, “Biz uzun süreli kapanmayı sağlayamadığımız için mesela 28 günlük net bir kapanmayı sağlayamadığımız için tekrar tekrar, aç kapa oluyor bizimki. Yani bir açılmaya başlıyoruz ondan sonra bir on gün bayram tatili gibi bir tam kapanma yapıyorsunuz sonra tekrar açıyorsunuz. Böyle olduğu için de bizim sürecimiz mesela Avrupa ülkelerine göre çok uzadı ve kayıplarımız daha çok oldu. Aşılama oranımız çok düşük. Aşılama oranımızın yükselmesi gerekiyor. Bu noktada bizi kurtaracak tek şey bu” dedi.
Kentimizdeki vaka yoğunluğu son 3 haftadır düşme ivmesi kazandı. Tam kapanma döneminde ise vaka sayısındaki düşüşler hız kazandı. Hayat Eve Sığar (HES) haritası üzerinde az riski temsil eden mavilikler ortaya çıkmaya başladı.  Tam kapanma süreci devam ederken vaka sayılarındaki azalma virüste olumlu bir tablo ortaya çıkarttı.

‘’CUMHURBAŞKANLIĞI KARARLARINDAN SONRA BİR SERVİSİ KAPATTIK’’
Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, vaka sayılarındaki düşüşü ve tam kapanmanın bu düşüşe etkisini değerlendirerek, ‘’Devlet hastanesinde biz beşinci servisimizi ve beşinci yoğun bakımını açmıştık Cumhurbaşkanlığı kararlarından önce. Bu süreçle birlikte bizim aslında devamlı önerdiğimiz ki eksik olduğunu da düşündüğümüz bu. Cumhurbaşkanlığı kararlarından sonra bir servisi kapattık. Bir yoğun bakım kapatıldı. Tekrar normal yoğun bakıma döndü. Bu bile belli sınırlamaları uyguladığınızda nasıl ölümlerden ve hastalıklardan korunduğunuzu bu kadar açık gösteren bir şey,  bu kadar net.  Aslında bazı açılardan yeterli değildi. Mesela bayram gelinceye kadar iş yerlerinin çoğu açıktı. Bayram süresine kadar. Biz orada bile tam kapanma talep ediyorduk. Dolayısıyla böyle olduğunda bu işin tedavisinin çözümünün ne olduğunu hep beraber görüyoruz. Çok yükselmelerin olduğu dönemde yükselmelere izin vermeden bu yapılabilirdi’’ dedi.

‘’AŞILAMA ORANIMIZIN YÜKSELMESİ GEREKİYOR’’
Erensoy, ‘’Bir de bizdeki sorun şu; biz uzun süreli kapanmayı sağlayamadığımız için mesela 28 günlük net bir kapanmayı sağlayamadığımız için tekrar tekrar aç kapa oluyor bizimki. Yani bir açılmaya başlıyoruz ondan sonra bir on gün bayram tatili gibi bir tam kapanma yapıyorsunuz sonra tekrar açıyorsunuz. Böyle olduğu için de bizim sürecimiz mesela Avrupa ülkelerine göre çok uzadı ve kayıplarımız daha çok oldu. Aşılama oranımız çok düşük. Aşılama oranımızın yükselmesi gerekiyor. Bu noktada bizi kurtaracak tek şey bu. Tekrar tekrar bunu söylememiz lazım’’ diyerek aşının önemini vurguladı.

‘’BİR TARAFTAN İNSANLARIN HAYATTA KALMASINI SAĞLAMANIZ GEREKİYOR’’
29 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek olan 17 günlük tam kapanmanın süresinin uzatılıp uzatılmamasını da değerlendiren Erensoy, ‘’Olması gereken bizim Türk Tabipler Birliği’nin sunduğu en temel şey mesela 28 günlüktü. En az 14 en temel 28 günlük. Ve aynen bu bayramda nasıl yapıyoruz bayram süresince bu 10 günlük tüm işyerleri kapalı. Yani bizim ondan önce bir 10 günlük kapanmamız nasıl oldu, bir haftalık. İş yerlerimiz çalışmaya devam etti. Fabrikalarda şurada burada… İş yerleri çalışmaya devam etti. Dolayısıyla bu 10 gün bayramdaki yaşadığımız gibi bir 10 gün gibi bir 28 gün bizim hep vurguladığımız şey şu; bütün bunları yaparken bir taraftan insanların hayatta kalmasını sağlamanız gerekiyor. Ekonomik anlamda da o yüzden mutlaka ekonomik ve sosyal destekli diye biz hep arkasından da bunu söyledik. Tabi ki böyle bir kapanmayı insanların gıdasından emin olamazsanız, elektrik, su faturasından emin olmazsanız, borçlarından emin olamazsanız, bunu nasıl yapacaksınız. Bunları da güvence altına alarak en iddialı en koruyucu kapanma bu şekilde olabilir’’ dedi.

Ogün İnal