Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 439,11 olarak gerçekleşirken, en son olarak açıklanan 1- 7 Mayıs tablosunda ise bu rakam 233,59’a geriledi. Tam kapanmanın bayram bitimine kadar devam etmesiyle vaka sayısında düşüşün büyük bir hızla devam etmesi bekleniyor.
Genel durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Dr. Özgür Çalım, “Vaka sayılarındaki düşüşün devamlı olarak bir ivme kazanmasının sebebi artık risk faktörün olabildiğince düşmesidir, bu ivme artık hızla devam edecek. Ne zamana kadar? Tahmini olarak bayramın son gününe kadar devam edecek, bu rakamların yansıması ise tam kapanma bitiminden bir 15 gün ardına kadar gidebilir. Ama vakaların düşmesini kalıcı hale getirmek gerekiyor” dedi.
Corona virüsünde illere göre vaka sayısı açıklandı. Sağlık Bakanlığı 1-7 Mayıs arasında illere göre her 100 bin kişide görülen covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Türkiye’nin birçok yerinde vaka sayılarındaki düşüş haritaya da yansıdı. 1-7 Mayıs için 100 bin nüfusa göre açıkladığı vaka haritasında Trakya bölgesinde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de vaka sayıları düştü. 27-23 Nisan’da açıklanan tabloda Tekirdağ’ın 489,89 olan vaka sayısı 318,48’e, Kırklareli’nin 498,70’ten 287,23’e, Edirne’de ise 340,88’den 204,53’e düştü. Vakaların düşmesine rağmen en çok vaka görülen iller arasında Tekirdağ, İstanbul ve Kastamonu’nun ardından üçüncü il olarak yer aldı. Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan 24- 30 Nisan haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 439,11 olarak gerçekleşirken, bugün açıklanan 1- 7 Mayıs tablosunda ise bu rakam 233,59’a düştü. Çanakkale, 10- 16 Nisan haftasındaki 962,98 olan vaka sayısıyla Türkiye’de birinci oldu. Bu süreçte kentte büyük tedirginlik yaşanırken, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Korona virüsü salgınına karşı ek tedbirler aldı. Son 3 haftadır haftalık vaka sayılarında düşüşün yaşandığı kentte, vatandaşlar düşüşten dolayı derin bir memnuniyet duydu.
Vaka düşüşünü İşte Çanakkale Gazetesi’nde değerlendiren Dr. Özgür Çalım, ’’Vaka sayılarındaki düşüşün devamlı olarak bir ivme kazanmasının sebebi artık risk faktörün olabildiğince düşmesidir, bu ivme artık hızla devam edecek. Ne zamana kadar? Tahmini olarak bayramın son gününe kadar devam edecek, bu rakamların yansıması ise tam kapanma bitiminden bir 15 gün ardına kadar gidebilir. Ama vakaların düşmesi ise kalıcı hale getirmek gerekiyor. Bu kalıcılığı sağlamak önemli nedir bu kalıcılık günlük vakaların her şehirde tek hanelere düşmesi, salgının kontrol atına tutulması düşen sayıları korumakla mümkündür. Bu korunan rakamlar, aşılama hızı ve devamında tedbirlerin devam etmesi ile mümkün olacak. Tekrar hatırlatmak istiyorum tam kapanma bir süreç meselesi risk ortamında olmadığımız için bu sayılar düşüşte, ama açılma tamamlandığında bu sayılar tekrar yükselişe geçebilir. Mesele artık her an hasta olacakmış gibi kendimizi risklere karşı korumak bunların başından ne geliyor. Elbette evde uyulması gereken tedbirler mesela yasaklar boyunca tam kapanmada nasıl eve misafir almıyorsak dikkat ediyorsak aynı şekilde bu tedbirlere uyulması gerekiyor, anlaşılması gerekiyor. Ama biz tedbirlere kendimizi iyi hissetmek için hastalıktan korunmak içinden ziyade ceza kesilmesin diye uyuyoruz. Bu yasaklar bizim için mecburiyet gibi algılıyor. Biz eğer bunları yaparsak bu algılardan kurtulamazsak açılma gerçekleşse dahi ne olacak kendimizi kötü hissedeceğiz. Her yere işimiz olsun olmasın gezersek azaldığı gibi artabilir sayılar düşecek ama unutmamak lazım düşürende biziz artırabilecekte biz bunu 2 kere gözlemledik. ’’
?Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı