Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü Öğr. Gör. Dilek Kekeç Morkoç sadece davul çalan kadınların katılabildiği Hit Like A Girl (Kız Gibi Vur) yarışmasında 40 yaş üstü kategoride özel ödül aldı.
Dünya çapında 60 ülkeden 400’e yakın yarışmacının katıldığı, 100’ün üzerinde sponsorun desteklediği, 18 yaş altı ve 18 yaş üstü olmak üzere birçok kategoride katılımın olduğu yarışmada Çanakkale’yi temsil eden Dilek Kekeç Morkoç, 2-3 sene önce tanıştığı davulun hayata bakışını değiştirdiğini, pozitif düşündüğünü ve büyük keyif aldığını söyledi.
“TEOMAN DİNLERKEN RİTİM TUTTUĞUMU FARK ETTİM”
Müzik yolculuğunu ve enstrümanla tanışma sürecini İşte Çanakkale Gazetesi’ne anlatan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü Öğr. Gör. Dilek Kekeç Morkoç, yoğun iş temposunda çalıştığını ve herkes gibi nefes almak için yollar aradığını belirterek, “Davulla tanışmam enteresan oldu. Her zaman müzik dinlemeyi severdim, her yerde dinlerim. Bir gün derse girmeden önce Teoman’ın Rüzgar Gülü şarkısını dinliyordum, bu esnada ritim tuttuğumu fark ettim. Derse daha aktif girdim, enerjim arttı. 47 yaşında davul çalmayı öğrenmek için adım attım. Çanakkale’de bununla ilgili eğitim alabileceğim yerleri araştırdım. Prozodi Müzik’e gittim, Ömer Aydın hocamdan ders almaya başladım” dedi.
“MÜZİĞİN ALTYAPISI DAVUL”
Maskülen bir alet olan davulun diğer enstrümanlara göre çok zor olduğunu belirten Morkoç, “Alanında çok iyi olduğunu bildiğim için Ömer Aydın hocama gittim. Derslere başladık, ilk önce ritim çaldırdı, ‘Sende kulak var’ dedi. Bundan sonra nota öğrenmeye başladım. Sürekli değil, ama derslerden fırsat buldukça kursa devam ettim. Ben akademik bir dünyadan geliyorum, çok farklı bir alan, zor bir enstrüman. Sol ayak ve sol el hareket ediyor. Davul ve ritim müziğin altyapısı. Kaç kere pes ettim, ama hocam ve eşim sürekli destek oldu. Hocam stüdyosunu bana açtı. Ne yazık ki Covid-19 nedeniyle bu aralar çalışmalarımız sekteye uğradı. Ben orta düzeyde çalıyorum. Yarışmaya da hocam sayesinde katıldım. Yarışmada farklı yaş grupları vardı, 40 yaş üstü de vardı, ben 49 yaşımdayım. Bunu öğrenince katılmak için girişimlerde bulundum. Leyan Sayan hoca ile görüştüm. O da, yol gösterdi ve “Bizim amacımız erkek enstrümanını kadınlara sevdirmek” dedi, bu motivasyonla katıldım. Türkiye’den, yerelden ve uluslararası arenadan çok sayıda yarışmacı katıldı. Türk yarışmacıların içinde çok başarılı olanlar da vardı, özellikle 20 yaş grubu genç kızlar harika, çok iyi çalıyorlar. Ben de finale kaldım. Face’den ve İnstagramdan paylaşım yaptım ve destek istedim. 40 yaş üstü şampiyonlar özel ödülünü aldım. 15 bin izleyicim var, izleyici sayısı olarak iyi ” diye konuştu.
“TEKNİK ÖĞRENMEYE DEVAM EDECEĞİM”
“Hedefim Covid 19 biterse kursa devam etmek ve teknik öğrenmek” diyen Morkoç, “Enstrüman çalmayı, özellikle de davulu herkese tavsiye ediyorum, davul mükemmel bir alet. Ben hiperaktif bir insanım, hayata bakış açım değişti. Olumsuz bir şey düşünmüyorum. Çok keyifli” dedi.
“MÜZİK DİNLERKEN DAVUL SESİNE ODAKLANDIĞIMI FARK ETTİM”
Neden davulu seçtiği ile ilgili de konuşan Morkoç, “Müzik dinlerken hangi enstrümanı fark ediyorsanız, odağınız neyse, algınız hangisini ayırt ediyorsa, sizin enstrümanınız odur, ben hep davulu fark ettim. O yüzden benimki davul. Çanakkale olarak bu konuda gerçekten çok şanslıyız, nota ile öğrenme şansımız var, hocamdan çok şey öğrendim, kupa verselerdi, hocama takdim ederdim. Elektronik bateri de aldım, ama komşular rahatsız olmasın diye, belirli saatlerde çalıyorum. Çalmaya devam etmek gerek, çünkü çalmazsan olmuyor. Sürekli pratik yapmak zorundasın. Herkese tavsiye ederim” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım